“Halkın ‘Pembe Otobüs ve Tramvay’ talebi dikkate alınmalı”

“Halkın ‘Pembe Otobüs ve Tramvay’ talebi dikkate alınmalı”

Siyasi parti yetkilileri, vatandaşların, kadın yolcuların ve ailelerin daha rahat yolculuk yapabilmeleri için yetkililerden talep ettikleri 'Pembe Otobüs ve Tramvay' uygulamasının hayata geçirilmesi talebini dikkate alması gerektiğini söyledi.

Gaziantepli siyasi parti temsilcileri, yetersiz kalan şehir içi toplu taşıma araçlarında meydana gelen yoğunluğun önüne geçmek ve özellikle kadınlar ile ailece yolculuk yapanların daha rahat yolculuk yapması için halkın talepte bulunduğu 'Pembe Otobüs ve Tramvay' çağrısının dikkate alınması gerektiğini söylediler.

Kadınlar ve ailece yolculuk yapmak isteyenler için tahsis edilmesi istenen otobüs ve tramvay uygulamasının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Mehmet Nakşi Erat ve Saadet Partisi Gaziantep İl Başkanı Mehmet Karalar, söz konusu uygulamanın, halkın haklı bir talebi olduğunu söylediler.

“Gaziantep’te halkın yoğun bir talebi vardır”

Gaziantep’te her gün binlerce insana hizmet veren otobüslerin ve tramvayın özellikle sabah ve akşam saatlerinde normal kapasitesinin çok üzerinde yolcu taşımasının sorunları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Mehmet Nakşi Erat, 'Pembe Otobüs ve Tramvay' uygulaması konusunda çok yoğun bir talebinin olduğunu söyledi.

Toplu taşıma araçlarında yaşanan yoğunluk nedeniyle mecburen dolu araçlara binmek zorunda kalan bayan, hamile, çocuklu yolcuların veya yaşlıların zorlandığını belirten Erat, “Pembe otobüs uygulaması ülkemizin bazı illerinde uygulamaya geçmiştir. Bu gerçekten sevindiricidir. Gaziantep’te de bu konuda halkın yoğun bir talebi vardır. Özellikle mesai saatlerinin başlangıç ve bitişinde erkek yolcular bile toplu taşıma araçlarında çok zorlanırken, bu konuda bayanlar başta olmak üzere, öğrenciler ve genç kızlar büyük sıkıntı yaşıyorlar. Bazen yaşlılar otobüste yer bulamıyorlar. Bazen de genç kızlar tacize uğrayabiliyorlar. Dolayısıyla bu konuda gündeme gelen haklı ve ciddi bir talep var.” dedi.

“İnşallah halkımızın talebi yerini bulur”

HÜDA PAR olarak halkın yanında olduklarını ve taleplerini de desteklediklerini belirten Erat, “Bizde bir siyasi parti olarak bu talepte bulunan halkımızın yanındayız, taleplerinin karşılanmasını arzu ediyoruz. Gaziantep şehrimizde gerek tramvay gerekse de otobüslerde bu uygulamayı istiyoruz. Bu, kesinlikle bir ayrımcılık değildir. Hatta bunun bir ayrıcalık olduğunu düşünüyoruz. Bu uygulamanın hayata geçirilmesini de yetkililerden bekliyoruz. İnşallah halkımızın talebi yerini bulur.” ifadelerini kullandı.

Üniversite öğrencilerinin üniversiteye gidiş-gelişlerde tramvayı kullandıklarını belirten Erat, tramvaylarda yaşanan yoğunluktan dolayı bayan öğrencilerin büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Çünkü okul ve iş saati birbirine denk geldiği için genelde giriş-çıkış saatlerinde öğrenciler tramvayda ciddi sorunlar yaşıyor. Yine aynı şekilde tramvayın bir vagonu pempe vagon olarak sadece bayanlara tahsis edilebilir. Öğrenciler daha rahat bir şekilde yolculuğunu yapabilir. Gaziantep büyükşehir belediye başkanımız bir bayandır. Kendilerinin bu konuda daha duyarlı davranacağını umuyoruz.”

“Bu kaçınılmaz bir çalışmadır”

Konu ile ilgili olarak bir değerlendirmede bulunan Saadet Partisi Gaziantep İl Başkanı Mehmet Karalar ise, halkın şehir içi toplu taşıma araçlarında bayan ve erkek yolcular için pembe otobüs ve tramvay tahsis edilmesini talep ettiğini ve talebin dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Parti olarak Türkiye’de pembe otobüs uygulaması konusunda yıllardır çalışma yaptıklarını hatırlatan Karalar, “Pembe otobüs, tramvay hakkında biz yıllar önce de bu konunun üzerinde durduk. Birçok mahalli seçimlerimizde, seçim vaatlerimiz içerisinde de bulmuştur. Gerek inancımızdan dolayı gerekse de bacılarımızın taleplerinden dolayı bu kaçınılmaz bir çalışmadır.” şeklinde konuştu.

“Rusya’da bile bu tür uygulamaları görebiliyoruz”

“Kadın ve erkeklerin inanç değerlerimize göre o sıkışık ortamda seyahat etmesi uygun değildir” diyen Karalar, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz, Müslüman bir ülkeyiz. Elbette inanç değerlerimiz var. Bugüne kadar bu konu hakkında ne yazık ki hassasiyet gösterilmedi. Kaldı ki dünya üzerinden örnek verirsek Komünist ülke olan Rusya’da bile bu tür uygulamaları görebiliyoruz. Batı ülkelerinde belki yaygın değil ama farklı bölgelerde bu uygulamaları görebiliyoruz. Ama bizim memleketimizde bu tür meseleler dile getirildiğinde ne yazık ki çok az bir kesim hemen laiklikten dem vurarak, hem de bu işi farklı boyutlara çekerek savsaklamaya çalışıyorlar. Ben buna inanıyorum ki buna karşı çıkanlar, uygulamaya hayata geçirildiğinde belki onlarda en büyük duacı olacaklardır. Buna gerçekten vatandaşlarımızın duyarlı olacaklarını düşünüyorum.” diye konuştu.

“Bu bir tercihtir”

Mevcut uygulamada yaşlı insanlara veya hamile bayanlara yer verilmediğine ve bazen saygı dahi duyulmadığına şahit olduklarını belirten Karalar, “Ama hanım hanıma yapılacak olan yolculuğun daha anlaşılır olacağını düşünüyorum. Erkekler belki sıkışık olarak yolculuk yapabilir ama hanımların böyle sıkışık yolculuk yapmasını uygun olmadığını düşünüyorum. Bu uygulamanın bütün illerimizde olmasını isterim. Bu bir tercihtir. Eğer bazı hanımlar karma araçlara binmek istiyorsa karmaya binsin. Karma otobüse binmeyi kimse yasaklamıyor. Ama ben inanıyorum ve ısrarla söylemek istiyorum; bu uygulama hayata geçtiğinde buna karşı çıkanlar bile bir müddet sonra oradaki o rahatlığı görerek böyle bir uygulamayı tercih edeceklerdir.” değerlendirmesinde bulundu.

İLKHA
















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler