Hamaney: ABD ve Trump'a güvenmiyoruz

Hamaney: ABD ve Trump'a güvenmiyoruz

Ali Hamaney, Trump'ı müzakereye layık görmediğini ve ABD ile müzakere yapmayacaklarını söyledi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Tahran'a gelen Japonya Başbakanı Abe Şinzo ile görüşen Ali Hamaney, ABD Başkanı Donald Trump'ın gönderdiği mesajla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Hamaney, Trump'ı müzakereye layık görmediğini ve ABD ile müzakere yapmayacaklarını söyledi.

Hamaney, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile görüşmesinde, "İran ABD'ye hiçbir şekilde güvenmiyor. ABD ile nükleer anlaşma çerçevesindeki acı tecrübeleri bir daha tekrarlamayacaktır." dedi.

Görüşmeye başlarken Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Ayetullah Hamaney'e hitaben, "ABD başkanının mesajını size ulaştırmak istiyorum." dedi. Ayetullah Hamaney ise Japonya Başbakanı'na cevaben, "Sizin iyi niyetinizden hiç şüphemiz yok. Ancak ABD Başkanı Trump'ı mesaj göndermeye layık bulmuyorum, ona bir cevap da vermeyeceğim." ifadelerini kullandı.

Hamaney, Trump'ın Japonya Başbakanı'na söylediği, "ABD, İran rejimini değiştirme niyetinde değildir." sözlerine karşılık, "Bizim ABD ile sorunumuz rejim değişikliği değildir. Çünkü onların eğer böyle bir niyeti olsa dahi onu yapacak güçte değildirler. ABD'nin önceki başkanları kırk yıldır İran'ı yok etmek için uğraşıyorlar. Ancak bu konuda başarılı olamamışlardır." dedi.

Hamaney, "Trump'ın rejimi değiştirmeyi kast etmediğini söylemesi yalandır. Çünkü eğer yapabilseydi, yapardı. Ancak yapamaz. İran İslam Cumhuriyeti 5-6 yıl boyunca nükleer enerji konusunda ABD ve Avrupa ülkeleriyle müzakere yaptı ve sonuca da ulaştı. Ancak ABD bu anlaşmayı bozdu. Bu anlaşmaya aykırı davranan ilk kişi Barack Obama oldu. Halbuki o da görüşme yapmak istediğini ilan etmiş ve aracı da göndermişti. Hangi aklı başında ülke anlaşmalarına uymayan bir ülkeyle yeniden müzakere yapabilir? Biz nükleer silaha karşıyız ve benim verdiğim fetvaya göre, nükleer silah üretmek haramdır. Ancak şunu bilin; eğer biz nükleer silah üretmek isteseydik, ABD hiç bir şey yapamazdı ve ABD'nin izin vermemesi hiçbir engel oluşturamazdı. ABD'nin hiçbir şekilde hangi ülkenin nükleer silaha sahip olacağı konusunda söz söylemeye yetkisi yoktur. Çünkü ABD kendi depolarında binlerce nükleer silah başlığı bulunduruyor." ifadelerini kullandı.

Japonya başbakanı ABD'nin İran ile dürüstçe görüşmeler yapmaya hazır olduğunu vurguladı. Bunun üzerine Ayetullah Hamaney, "Bu sözlere inanmıyoruz. Çünkü Trump gibi birisi dürüstçe müzakere yapamaz. ABD siyasetçileri arasında dürüstlük az bulunan bir şeydir." şeklinde konuştu.

Ayetullah Hamaney, "Biz ABD ile nükleer anlaşma çerçevesindeki acı tecrübeleri bir daha tekrarlamayacağız" dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.