Hançerli Medresesi küllerinden doğuyor

Hançerli Medresesi küllerinden doğuyor

Bursa’daki tarihi Hançerli Medresesi, ‘Kültür merkezi’ olarak kente kazandırılacak.

2. Beyazıt’ın torunu Şehzade Mahmut’un Kızı Fatma Sultan tarafından yaptırılan ancak zaman içinde yok olan tarihi Hançerli Medresesi, ‘Kültür Merkezi’ olarak kente kazandırılıyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Piremir Mahallesi’ne Kültür Merkezi olarak kazandırılacak olan Hançerli Medresesi’nde rekonstrüksiyon çalışmaları ilk harcın koyulmasıyla başladı.

500 yıllık nadide eser

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne adını yazdıran Bursa’nın, marka değeriyle geleceğe taşındığını belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Bugün tarihi bir gün. Medeniyetin başkenti Bursa’da 500 yıllık bir eser olan Hançerli Medresesi’ni orijinal haliyle gün yüzüne çıkaracak çalışmalarımıza ilk harcı koyarak başlıyoruz. Bu eser yok olmuş ve yerine binalar yapılmıştı. ‘Hançerli Medresesi artık yok oldu’ derken, yapı yeniden canlanacak.” dedi.

1 yılda tamamlanacak

Hançerli Medresesi’nin bundan 500 yıl önce 14. yüzyılın başlarında 2. Beyazıt’ın torunu Şehzade Mahmut’un kızı Fatma Sultan tarafından yaptırıldığını anlatan Altepe, yapının Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı kontrolünde 1 yılda tamamlanarak kullanıma açılacağını söyledi.

Hançerli Medresesi’nin mevcut temel kalıntıları uyarınca rekonstrüksiyonu yapılarak aslına uygun biçimde yeniden inşa edileceğini anlatan Altepe, “Yıldırım ilçesi Piremir Mahallesi Hançerli Fatma Sultan Medresesi’nin yapım alanı yaklaşık olarak 852 metrekaredir. 12 adet oda, 1 adet dershane, 1 adet çok amaçlı toplantı salonu ve WC birimlerinden oluşmaktadır. Tüm duvarlarda özgün yapısına göre taş-tuğla karışımı ardışık taşıyıcı duvar imalatları yapılacak. Medrese avlusunun üzeri reflekte tamperli cam ile kapatılarak etkinlik alanı arttırılmış olacak. Medrese, bölge halkının öncelikleri doğrultusunda sosyal ve kültürel anlamda işlevlendirilerek hizmet verecek. Bu sayede bir vakıf eseri daha gün yüzüne çıkarılarak hizmet kervanındaki yarım kalan serüvenine devam edecektir. Medrese 360 günde tamamlanacak. Toplam maliyet 5.5 milyon TL civarında olacaktır.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Altepe, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ve Kaymakam Mehmet Aydın, rekonstrüksiyon çalışmaları için ilk harcı birlikte attı.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler