Harabeye dönen tarihi hanın restore edilmesini istiyoruz

Harabeye dönen tarihi hanın restore edilmesini istiyoruz

​Gaziantep’in en eski hanlarından olan ve Antep Savunması’nda da cephanelik olarak kullanılan Sabun Han’ın tarihi dokusunu kaybederek harabe haline dönmesinin kendilerini üzdüğünü belirten vatandaşlar, tarihi hanın restore edilmesini istiyor.

Antep Savunması’nda cephanelik olarak, 1940'lı yıllara kadar da sabun imalathanesi olarak kullanılan ve kentin en eski hanlarından olan 200 yıllık Sabun Han’ın bakımsız görüntüsüyle dikkat çekiyor. Kötü görüntüsü ve harabe haliyle tehlike saçan ve zamanla madde bağımlıların mekanı haline gelen tarihi hanın atıl durumda olmasının kendilerini üzdüğünü belirten vatandaşlar, hanın bir an önce restore edilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Gaziantep’in Şahinbey ilçesinin Tışlaki Mahallesi’nde bulunan Sabun Han, bugünkü atıl görünümüyle adeta kaderine terk edilmiş durumda. Geçmişte sabun üretimi yapılan ve tarihi değere sahip hanın bakımsız ve kötü görüntüsü vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Tarihi hanın harabe haline çok üzüldüklerini belirten Tışlaki Mahallesi sakinleri hanın çökme tehlikesi nedeniyle yetkililerden yardım istediklerini ve tarihi değere sahip hanın kentte bulunan diğer hanlar gibi restore edilmesini istediklerini söylediler.

Mahallelerinin Gaziantep’in ilk yerleşim alanı olduğunu, o dönem kentte en önemli geçim kaynağının zeytincilik olduğu için söz konusu handa yaklaşık 80 yıl öncesine kadar ise sabun imalatının yapıldığını hatırlatan Tışlaki Mahalle Muhtarı Mehmet Nuri Dinler, bu kadar önemli tarihi bir hanın atıl durumda olmasının kendilerini üzdüğünü söyledi.

Yaklaşık 60 seneden beri söz konusu tarihi hanın bu şekilde harabe halde olduğunu ifade eden Dinler, "Bizim çocukluğumuz döneminde bu sabun imalathanesinde çalışanlar olurdu. Ama şu anda yaklaşık 60 seneden beri burası bu şekilde harabe durumda. 40 yıldan beri de burada mahalle sakinlerinden biri burada deterjan satışı yapıyor. Aynı zamanda burada bekçilik yapıyor. Yıllar içinde burası zamana yenik düştü. Bazen çökmeler oldu. Burası normalde kapalıydı. Zaman içerisinde hepsi çöktü. Şu anda da her sene yağış olduğu zaman çökmeler meydana geliyor ve tehlike arz ediyor." dedi.

"Harabeye dönen tarihi hanın restore edilmesini istiyoruz"

Hanın kentte bulunan diğer hanlar gibi restore edilmesi gerektiğini belirten Dinler, "Daha önce birkaç defa duvarlar sokağa döküldü. Biz enkazı kaldırdık. Her sene burada çökmeler oluyor. Daha önce burada yolumuz vardı. Bu sokak tehlike arz ettiği için iki taraflı yolu kapattık. Şu anda burası atıl vaziyette. Buranın restore edilmesini istiyoruz. Çünkü burası çok tehlike arz ediyor. Yukarıda da evler görünüyor. Binanın her tarafında çürümeler var. Bu bina komple tehlike arz ediyor. Mahalleli bir nevi tehdit altındadır. Çünkü mahalleli buranın önünden geçerken korkuyor. Yukarı kısımdaki evlerde çökme tehlikesi ve görüntü kirliliği var. Buraya çöp atıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Hanın atıl bir vaziyette olmasını istemiyoruz"

Hanın atıl durumda olmasından dolayı hana bitişik evlerde ikamet eden vatandaşların evlerine hırsız girdiğini belirten Dinler, "Bazen de buraya hırsızlar giriyor. Buradan da evlere giriyorlar. Atıl vaziyette olduğu için geceleri buradan evlere girip hırsızlık yapıyorlar. Yan taraftaki evlerde aynı bu durumdan şikayetçiler. Buranının bu şekilde atıl durumda olması mahalleli için büyük bir sorun teşkil ediyor. Biz bu hanın atıl bir vaziyette olmasını istemiyoruz." şeklinde konuştu.

Belediyeye hanın restore edilmesi için başvurduklarını, ancak Sabun Han’ın şahıs malı olduğu için bazı sorunlar ile karşılaştıklarını anlatan Dinler, han ile ilgili görüşmelerin bir türlü sonuçlanmamasının ise mahallelinin tepkisine neden olduğunu ifade etti.

"Tarihi han harabe bir durumda"

Dinler, "İnşallah buranın mülkiyet sorunu giderilirse burası bir Sabun Han Müzesi olarak planlanıyor. Eğer bu yapılırsa burası bir tarihi eser olarak kazanılmış olacak. Şu anda harabe bir durumda. Bundan dolayı da mahalleli tedirgin oluyor. Yani biz bayağı sorun yaşıyoruz. Çünkü burası Antep’in ilk yerleşim yerlerindendir. İnsanlar daha önce kalede ikamet ediyorlarmış. Daha sonra kaleye sığmayınca ailecek buralara yerleşmişler. Bunun için biz buranın bir an önce restore edilmesini istiyoruz. Eğer bir an önce restore edilirse hem kültür varlığımız kurtarılmış olacak hem atıl ve görüntü kirliliğinden kurtarılmış olacak." diye konuştu.

"Bu hanın bir an önce restore edilmesini istiyoruz"

Hanın sağlam bölümlerinde deterjan satışı yapan ve aynı zamanda da bekçilik yapan Ömer Özbirecikli ise, "Bu han restore edilip, farklı hizmetlerde kullanılabilirdi. Hana girdiğiniz anda etraftan pis kokular yayılıyor. Çevre kirliliğinin yanı sıra, görüntü kirliliği oluşturuyor. Burası eskiden sabun imalatı olarak kullanılıyordu. Halk arasında ise buraya Sabun Han’ı denilir. Burada imal edilen sabunlar İskenderun üzerinden yurtdışına ihracata gönderirlermiş. Burası zamanında çok büyük bir fabrikaymış. Şimdi ise burası terk edildiğinden dolayı harabe haline geldi. Her sene bir tarafı çöküyor. Eğer belediye buraya bir el atarsa yani burayı restore ederse burası çok şahane bir han olur. Biz buranın bir an önce restore edilmesini istiyoruz. Burası restore edilirse tarihi bir eser ortaya çıkarılmış olur." şeklinde konuştu.

"Geceleri sokağa çıkmaktan korkuyoruz"

Mahalle sakinlerinden Gül Çiçek Ersari ise "Burası eskiden Sabun Han’ıydı. Sonradan deterjan imalatı yapılmaya başlandı. Daha sonra işte bu hale geldi. Şimdi burası uyuşturucuların mekanı haline geldi. Buraya geceleri madde bağımlıları ve hırsızlar geliyor. Bizler geceleri sokağa çıkmaya korkuyoruz. Biz buranın bir çaresine bakılmasını istiyoruz. Bunun içinde buradan Cumhurbaşkanı, Başbakan, Belediye Başkanı’na sesleniyoruz. Buraya çözüm istiyoruz. Hırsızlar benim evime girdi. Hırsızlık yaptılar. Polise başvurduk, çaresini bulamadı. Burasının hem hırsızlık tehlikesi var hem de harabe olduğu için yıkılma tehlikesi var. Çocuklar sokaklarda oynayamıyor. Çünkü korkuyorlar." diye belirtti.

İLKHA



































HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler