Harran Ovası'nda sulamanın toprak karbon dinamiğine etkisi araştırıldı

Harran Ovası'nda sulamanın toprak karbon dinamiğine etkisi araştırıldı

Adıyaman Üniversitesi tarafından, Harran Ovası'nda sulamanın toprak organik karbon dinamiğine etkisi araştırıldı.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü'nün koordinatörü olduğu "Harran Ovası'nda Sulama Sonrası Arazi Kullanımının Toprak Organik Karbon Dinamiğine Etkisi ve Arazi Bozunumunun Dengelenmesi Yaklaşımı" projesi tamamlanarak, kapanış çalıştayı yapıldı.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen ve 2017 yılında başlayan projenin sonuçları, yapılan çalıştayla kamuyouna paylaşıldı.

Şanlıurfa'daki GAP Tarımsal Eğitim Merkezi'nde (GAPTEM) gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını Rektör Gönüllü yaptı.

Gönüllü, "GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında bir buçuk milyon dekar olan Harran Ovası'ndan 500'ün üzerinde toprak örneği alındı. Örnekler, Adıyaman Üniversitesinin merkezi araştırma laboratuvarlarında analiz edildi. Bunlar, 1986 yılında Çukurova Üniversitesi tarafından alınan örneklerle karşılaştırılarak Harran Ovası'nda sulama sonrası toprağın kalite göstergesi olan toprak organik karbonu temelinde haritalandırılıp, bu suretle de mukayese ve değerlendirmeler yapıldı. Ülkemizi yarınlara taşıyacak olan GAP'ın sağladığı sulamanın topraklarımıza olan etkisinin 32 yıllık süreçte değerlendirildiği çalışmada topraklarımızda karbon, dekarda 2,2 tondan 2,9 tona çıktı. Bunun toprak besin elementleri kazanımı açısından maddi karşılığı doğrudan 3 milyon TL, dolaylı olarak 5 milyon TL'nin üzerindedir." dedi.

Çalıştay, sunumların ardından hatıra fotoğrafının çektirilmesiyle son buldu.

İLKHA






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler