Hasadın başlamasıyla patates ve soğan fiyatları düştü

Hasadın başlamasıyla patates ve soğan fiyatları düştü

Ramazan Bayramından önce fiyatı 6 liraya kadar yükselen patates ve soğan fiyatları hasat döneminin başlamasıyla 2 liraya kadar düştü.

Geçtiğimiz haftalarda aniden yükselen patates ve kuru soğan fiyatları, vatandaşların cebini yakmaya başlamıştı. Özellikle üretim merkezinde etkili olan şiddetli sağanak, dolu ve su taşkınlarının tarlalara ciddi zarar vermesiyle birlikte patatesin fiyatı yüzde 94'lük artışla 6 liraya, soğanın kilosu ise yüzde 212'lik artışla 6,5 liraya çıkmıştı.

Mardin, Niğde, Afyonkarasihar, Bursa ve Adana başta olmak üzere Türkiye’nin diğer illerinde patates hasadının başlamasıyla fiyatlarda düşmeye başladı.

Büyüklüğüne göre fiyatları sınıflandırılan patates ve soğan, Gaziantep Sebze Halinde 2 ila 4 TL arasında satılıyor.

Patates ve soğan fiyatının artışlarında üretim bölgelerindeki yağmur ve dolu yağışları ile stokçuluğun etkili olduğuna dikkat çeken Gaziantep Sebze Hali esnafı, son bir haftadan bu yana patates üretiminin yapıldığı illerde hasadın başlamasıyla fiyatların düşmeye başladığını söyledi.

Patates ve soğan fiyatlarında yaşanan aşırı artışın üretim bölgelerindeki yağmur ve dolu yağışları ile birlikte stokçuluğun etkili olduğuna dikkat çeken esnaflardan Seydi Kaya ise, yeni mahsul geldikçe fiyatların düştüğünü ve bundan sonra daha da düşeceğini söyledi.

“Bakanlığın stokçularla baş edebilme imkânı var”

Patates fiyatının bir lirayı geçmemesi gerektiğini belirten Kaya, “Biz tüccar olarak bir ürünü bir liraya alıyorsak bunun üzerine belli bir miktar kar koyup o malı satıyoruz. Ancak alanın stokçulara bırakılmaması lazım. Bakanlığın stokçularla baş edebilme imkânı var. Bizim stokçularla baş edebilme imkânımız yoktur.” ifadelerini kullandı.

“Hasadın başlamasıyla fiyatlar düştü”

Hasadın başlamasıyla beraber fiyatlarda yüzde 30-40 oranında bir düşme yaşandığını belirten Kaya, “Bayramdan önce kilosu 3-3,5 lira olan patates ve soğan fiyatı 1 veya 2 lira arasında satılıyor. Hasadın başlamasıyla fiyatlar düştü. Bir de devletin belli bir anda baskı yapması baskının korkuya neden olmasından dolayı stokçular ellerindeki ürünleri çıkarmaya başladılar. Hasadın devam etmesiyle fiyatlar düşmeye devam edecek.” dedi.

“Patates geldikçe fiyatlar düşer”

Bayramdan önce aniden yükselen patates ve soğan fiyatlarının, hasadın başlamasıyla düşüşe geçtiğini belirten esnaf Mustafa Akın, “Patates ve soğan fiyatları eski düzenine dönecektir. Fiyatlar artık rayına oturdu. Her tarafta yeni mahsul yetişti. Bundan sonra da pahalılık olmaz. Ama patates çarşıda halen daha 4-5 liradan satılıyor. Gaziantep’te en kaliteli kral patatesin kilosu 2 liradır. Kuru soğan da bizde bir buçuk lira iken, çarşıda 4 liraya satılıyor. Fakat bizde fiyatlar artık düştü. Çünkü yeni mahsul çıktı. Tokat ve Niğde başta olmak üzere patates yetiştiren diğer illerden bize patates ve soğan gelmeye başladı. Bundan sonra patates fiyatlarının pahalı olacağına inanmıyorum. Şu anda yeterince patates ve soğan var. Çünkü artık her yerden bize patates geliyor. Mahsul geldikçe fiyatlarımız daha da düşer. Ama sebze halindeki fiyatlar çarşıya yansımıyor. Nedenini ise bilmiyoruz.” dedi.

“10-15 güne kadar fiyatlar iyice düşer”

Patateslerin stoklanmasından ve az üretimden kaynaklanan fiyat artışının hasadın başlamasıyla yarı yarıya düştüğünü ve fiyatların daha da düşerek normal seyrine döneceğini söyleyen Hasan Kaya ise şöyle konuştu:

“Bayramdan önce var olan patateslerin hepsini depoladılar. Daha sonra piyasada ürün kalmayınca fiyatlar yükselmeye başladı. Mahsul zamanı, dönümünde 4-5 ton veren tarla bir tona düşünce mahsul azaldı. Bu yüzden de fiyatlar yükseldi. Ama şu an fiyatlar artık düşüyor. Türkiye’nin birçok yerinde patates hasadı başladı. Bundan dolayı da fiyatlar düştü. Daha önce sadece taze patates Adana'da vardı. Ama Niğde’de, Eskişehir'de ve diğer illerde patates hasadı başlayınca fiyatlar düştü. Fiyatlar bundan sonra daha da düşmeye devam eder. Bize de yeni mahsuller gelmeye başladı. Fiyatlar biraz yüksek ama inşallah 5-10 güne kadar biraz daha düşer. Hasat devam ettikçe fiyatlar da düşer.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler