Hasan Bozdaş,"İslam alimi Gulam Azam Ümmetçiydi"

Hasan Bozdaş,"İslam alimi Gulam Azam Ümmetçiydi"

Hür Dava Partisi Dış Politika Danışmanı Hasan Bozdaş, Kudüs TV'de yaptıı konuşmada, Bangladeş Cemaat-i İslami lideri Ghulam Azam için taziyelerini sundu ve Bangladeş'te yaşananları kısaca değerlendirdi.

HABER MRK - Hür Dava Partisi Dış Politika Danışmanı Hasan Bozdaş telefonla bağlandığı Kudus TV Ana haber bültenine telefonla bağlanarak yaptığı açıklamada, ölümün bir hakikat olduğunu bildiklerini ve buna iman ettiklerini belirterek, âlimlerin ve şehitlerin ölümlerini kendileri için acı kılan şeyin ise hem onlardan ayrılmak hem de ölümlerinin bir cefa neticesinde gerçekleştiğini bilmek olduğunu kaydetti. 

Bozdaş, Profesör Ghulam Azam’ın 93 yaşında hayatını kaybettiğini, büyük bir İslam âlimi ve siyasetçi olduğunu, Müslümanların siyasetle uğraşmasını hor görmeyen, aksine bunu teşvik ederek Müslümanların, Müslümanlar tarafından yönetilmesini arzulayan bir kişilik olduğunu dile getirdi.

“İslam alimi ve siyasi bir deha: Ghulam Azam”
Bozdaş konuşmasında, “Ghulam Azam, tefsir, siyer, eğitim, siyaset gibi birçok alanda 107 eser verdi ve binlerce insan yetiştirdi. Zaten Cemaat-i İslami Hareketi’ni farklı kılan da bu. En üst düzey liderleri büyük İslam âlimlerinden oluşuyor. Hareketin son bir yıl içerisinde üç önemli ismini yitirdik, Abdülkadir Molla geçen yıl şehit edildi, Ebu’l Kelam Muhammed Yusuf yaklaşık 9 ay önce tıpkı Ghulam Azam gibi rahatsızlığından ötürü hayatını kaybetti. Bununla birlikte halen 7 Cemaat-i İslami lideri ya ceza aldı ya da cezaya çarptırılmayı bekliyor. Geçen birkaç yıl boyunca adalet kavramının Bangladeş’te yok edildiğine şahit olduk. Dünyanın ancak en az gelişmiş ülkelerindeki diktatör rejimlerin yapabilecekleri yargılama, Bangladeş’te tüm dünyanın gözleri önünde yapıldı. Bunun neticesinde Abdülkadir Molla şehit edildi, birçok âlim ise onlarca yıl hapse mahkûm oldu. Hareketin 1969 yılında Bangladeş’teki kurucusu ve 2000 yılındaki istifasının ardından manevi lideri olan Ghulam Azam, mahkeme heyetinin ‘Sen ölmeyi hak etmiştin ama biz sana gene insaf ediyoruz, hapis cezası veriyoruz’ demesinin ardından yaşı kadar cezaya çarptırılmıştı.” dedi. 

Bangladeş yönetiminin, Ghulam Azam’ı Pakistan birlikleriyle birlikte hareket etmek, yaklaşık 3 milyon insanı katletmek, soykırım suçu işlemek gibi mesnetsiz 62 suçlamayla yargıladığını hatırlatan Bozdaş, “Ghulam Azam ve arkadaşları elbette Bangladeş’in Pakistan’dan ayrılmasını savunmuyorlardı. Çünkü Pakistan, zamanında Hindistan’dan İslami bir ülke kurulması için ayrılmıştı, Bangladeş de ayrılırsa, bunu ümmetin bölünmesi şeklinde yorumluyorlardı. Bunu düşünmeleri takdire şayandır. Eğer iddiadaki gibi Pakistan hükümeti ile birlikte hareket etmiş olsalar, Ghulam Azam neden Pakistan yönetimine karşı tüm Bengal topraklarında, Bengal Dil Hareketi’ni başlatmış, diktatörlere sözünü esirgememiş veya defalarca Pakistan’da hapis yatmıştı?  Azam, ümmetçiydi ve ümmetin selameti için ayrılığı hoş görmüyordu. Nitekim Bangladeş ayrıldıktan sonra da, siyasi ahlakı en üstte tutarak ülkesinin geleceği için en iyisini yapmış, hatta 1990 yılında ülkede yönetimin ve seçimlerin kilitlenmesinin ardından, geçici hükümet formülünü bulmuştu. Bu onun ayrıca siyasi bir deha olduğunu da gösteriyordu.” şeklinde düşüncelerini dile getirdi.
“Acilen bir araya gelmemiz gerekirken, birbirimizle uğraşmayı tercih ediyoruz.”
Konuşmasının sonunda,“Başta Ghulam Azam ve arkadaşları olmak üzere, zalimlerin boyunduruğunda hayatını kaybeden tüm Müslümanlara rahmet diliyorum. Cemaat-i İslami hareketine taziyelerimi sunuyorum. İslam ümmetinin kendi kutup yıldızlarını anlamasını ümit ediyorum.” diyen Bozdaş;  “Bugün dünyanın birçok ülkesinde Ghulam Azam için gıyabi cenaze namazı kılındı. Keşke bu namazlar kılınmasaydı da, yargılamalar başladığında, bu ülkeler yapmaları gerekeni yapsaydı. BM’nin ölü sayıcılığı yaptığını söylüyoruz, bugün İslam ülkeleri de aynı işi yapıyor. Müslümanların her yerde hedef olmasının sebebi şu: Müslümanların, Müslümanlar tarafından yönetilmesi istenmiyor. Müslümanlar siyasetten uzaklaştırılmak isteniyor. Hamas hedef oldu, İhvan hedef oldu, Cemaat-i İslami hedef oluyor, çünkü Müslümanları görme tahammülleri yok. Bununla birlikte bu yaşananların Müslümanları bir araya getirmesi gerekirken, Müslümanlar hala birbirleriyle uğraşmayı tercih ediyor. Bu yüzden birlik olma idealleri de yok.” şeklinde sitemini dile getirdi.      (Fatih Gültekin-İLKHA)         

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler