Hasankeyf ile ilgili açıklama

Hasankeyf ile ilgili açıklama

DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda Ilısu Barajı ve HES sebebiyle yapılan çalışmalar ve Hasankeyf hakkında önemli açıklamalarda bulunuldu.

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde DSİ Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Ilısu Barajı ile HES sebebiyle yapılan çalışmalar ve Hasankeyf'le ilgili önemli açıklamalarda bulunan DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, mayıs ayında çalışmalarının biteceğini söyledi.

Batman İl Koordinasyon Kurulunun 2019 yılı 1'nci Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda konuşan Kösalı, Hasankeyf ilgili önemli açıklamada bulundu.

Yapılan çalışmalar ve harcamalar ile ilgili olarak Kösalı, "Ilısu projesi kapsamında Batman ilinde toplam 8 adet projemiz var. 8 projemiz de devam ediyor. Bunların toplam tutarı bir milyar 296 bin TL'dir. 875 bin TL harcadık. 179 milyon da 2019 yılının ödeneği var. Şu anda parasal gerçekleşmede yüzde 65 seviyesindeyiz. Ilısu projesi Mardin ve Şırnak illerini teşkil eden Dicle Nehri üzerinde yer almaktadır. Dolgu hacmi bakımından Türkiye'nin 2'nci büyük barajı kurulum güç bakımından da Türkiye'nin 4'ncü büyük barajıdır. Önyüz beton kaplama hacmi bakımından ve kert (bahçe) uzunluğu bakımından dünyanın en büyük barajıdır." dedi.

"Su tutmayla ilgili bir engel bulunmamaktadır"

Ilısu Barajının özelliklerini ve ülkeye getirisini anlatan Kösalı, "Barajımız nehir tabanı itibarıyla 135 metre yükseklikte bin 200 megabayt kurul gücünde ve yıllık enerji üretiminde 4 milyar 120 milyon kilovatsaattir. Ülkemizin potansiyelinin yüzde 4'üne tekabül ediyor. Sadece enerji üretiminde yıllık 2,2 milyar TL ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Günlük 1,1 milyon kadar bir katkısı var. Barajda ana baraj ve betonda dolgu bakımı noktasında tamamlandı. Enerji yapılarında santral yapısında tüm betonarme ve işler tamamlandı. İnce işlerinde yüzde 75 seviyesindeyiz. 6 tane tribünümüz vardır. 6'sı da yerine indirildi. Kablolama çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık 40 tonluk parçanın yerine indirilmesi ve 460 ton civarında olan yapının yerine indirilmesi işleri devam ediyor. Şap sahası tamamlandı. Enerji sonlandırılıp enterkonnekte sistemine aktarılacağı nokta buradaki çalışmalarımız da tamamlandı. Su tutmayla ilgili bir engel bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı.

"Mayıs ayında işlerimiz bitmiş olacak"

Mayıs ayında eski Hasankeyf'te işlerinin biteceğini belirten Kösalı, "Hasankeyf antik kentinde jeolojik jeoteknik bakımından araştırılması ve güçlendirilmesi ikmal işindedir. Bu iş kapsamında daha önce servis yolu yaptık. Tehlike arz eden 83 tane kayamız vardı bunları düşüşünü tamamladık. Küçük Saray'ın ağla örülmesini tamamladık. Şu anda devam eden mağaraların doldurulması ve Küçük Sarayın güçlendirmesi işleri var. Dolgular tamamlandıktan sonra vadi girişine antik liman yapılacak. Yeni Hasankeyf ile eski Hasankeyf arasında turistlik yat sistemi yapılacak. Bununla ilgili çalışmalar dolgu ilerledikçe yapılacak. Mayıs ayında işlerimiz bitmiş olacak." şeklinde konuştu.  

"Yörede kıymet gören 5 tane kişinin mezarlarını taşıyacağız"

Türkiye'de bütünsel olarak taşınan ilk tarihi eser olan Zeynel Bey Türbesi'nin Mayıs 2017'de taşımasıyla taşıma işlemlerin başladıklarını dile getiren Kösalı, şunları söyledi:

"İmam Abdullah Zaviyesi, ayvan kısmı ve minaresi üç parça halinde yeni yerine taşındı ve yerleştirilmesi yapıldı. Yaklaşık bin 200 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı 2 bin 950 metre uzaklığa taşındı. İmam Abdullah Zaviyesi yeni yerine yerleştirildi. İmam Abdullah Zaviyesi yanında iki adet baldaken (Osmanlı türbe mimarisi) türbemiz var. Yörede kıymet gören 5 tane kişinin mezarlarını buraya taşıyacağız. Hasankeyf Kalesi Orta Kapısını taşıdık. Yamak Külliyesi yerinde koruması tamamlandı. Kızlar (Eyyubi) Camisini taşıdık. Bu işimizde taşıma olduktan sonra Danıştay kararıyla işimiz tasfiye edildi. Bununla ilgili kalan işleri yeni bir ihale kapsamında yapılacak. Er-Rızk Camisi ve duvarı Kale Sokağın boşaltılmasıyla beraber çıkabilecek. Şu anda o işimiz bekliyor. Bununla ilgili de bir tasfiye kararı var."

"Hasankeyf'i yapacağımız bir toplantı ile konuşacağız"

Hasankeyf için geniş kapsamlı bir toplantı yapacaklarını söyleyen Batman Valisi Hulusi Şahin, "TOKİ'nin yapacağı işler var küçük işler ama taşımaya biraz engel teşkil edebilecek. Bu işler tamamlandığı zaman vatandaşımızı taşımanın önünde bir engel kalmıyor. Vatandaşlarımızda kendi evlerine taşınmak istiyorlar. İyi hazırlanalım istiyoruz. Yani eksikler tamamlansın çünkü oraya tozun toprağın içine vatandaşımızı taşımanın manası yok. Eski kanalizasyon hattının kontrolü ve eksiklerin tamamlanması meselesi vardı. Onu da ihale ettiler. Kalan işler küçük işler ama onlar olamadan vatandaşı oraya taşıyamayız. Hasankeyf ile ilgili konuyu daha ayrıntılı bir şekilde tüm tarafları çağıracağımız ve mümkünse Hasankeyf'te yapacağımız bir toplantı ile enine boyuna konuşmak istiyoruz. Hepimiz elbirliğiyle Hasankeyf'e yeni bir yaşam oluşturmak için gayret etmesi lazımdır." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler