Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı'nın üçüncü parçası yeni yerine taşındı

Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı'nın üçüncü parçası yeni yerine taşındı

Tarihi Hasankeyf ilçesinde Ilısu Baraj göleti altında kalacak olan 600 yıllık Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı'nın üçüncü parçası "daimi yerine" taşındı.

HES projesi kapsamında Ilısu Barajı göleti altında kalacak olan Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerin taşınma işlemleri devam ediyor. Pazartesi gününden beri taşınmaya başlanan Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı'nın üçüncü parçası dün Dicle nehrinin karşısında geçici depo sahasına taşınmıştı.

Hasankeyf Kalesi Orta Kapı'nın üçüncü parçası (alt kısmı) Tahrikli Modüler Taşıyıcı (SPMT) ile yeni yapılan köprüden geçerek Dicle Nehri karşısında geçici depo sahasından taşıma işlemleri bugün saat 14.00'da devam etti.

Zeynel Bey Türbesi, Artuklu Hamamı ile İmam Abdullah Zaviyesi, zaviyenin minaresi ile eyvan kısmının ardından bugün de Hasankeyf Kalesi Orta Kapı'nın alt kısmı olan üçüncü parça Kültürel Park Alanı’na (Arkeopark) taşınma işlemleri başarıyla sonuçlandı.

Taşıma çalışması Dicle Nehri kenarından SPMT ile özel yapılan yol üzerinden yaklaşık 2 saat devam etti. Hasankeyf Kalesi Orta Kapı yeni yerine yerleştirilmesi çalışması önümüzdeki günlerde beli olacak.

Yapılan taşıma işlemiyle ilgili olarak bilgi veren Devlet Su İşleri (DSİ) 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, "Devlet Su İşleri tarafından yürütülmekte olan Ilısu projesinde önemli bir imalatı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Taşıdığımız Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamından sonra 3 parça olarak İmam Abdullah Zaviyesini, minaresini ve bugün öğleden öncede eyvan yapısını taşıdık. Bugün öğleden sonra başlayan çalışmayla da Hasankeyf Orta Kapı'nın en alt kısmını yaklaşık 4 bin 200 metre yürüterek daimi yerine getirmiş olduk. Şu anda diğer üstündeki iki parça geçici depo sahasında bulunmaktadır. Vinç sokumumuz devam ediyor. Vinci cumartesi ve pazar günleri söküp buraya montajını yaptıktan sonra en alttaki parçanın montajıyla devam edeceğiz. En alttaki parçanın montajını yaptıktan sonra üstedeki diğer parçaları da montaj ederek orta kapıyı daimi yerine yerleştirmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler