Hasankeyf'in yeni konutları halkı mağdur ediyor

Hasankeyf'in yeni konutları halkı mağdur ediyor

Birçok medeniyetin eserini barındıran tarihi Hasankeyf ilçesinde yapılan yeni konutları değerlendiren Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz, Hasankeyf'te yapılan yeni konutların halkı mağdur ettiğini belirterek sorunlar hakkında bilgi verdi.

Antik kent olan Hasankeyf, yaklaşık 12 bin yıllık tarihiyle birçok medeniyetin izlerini barındırıyor. Osmanlı’daki ismi “Hısn-ı Keyfa” olan Hasankeyf'te yapılacak Ilısu Barajı ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yaklaşık 13 yıl önce Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) sebebiyle sular altında kalacak olan tarihi ilçede çalışmalar aralıksız sürüyor.

Ilısu Barajı kapsamında sular altında kalacak olan Hasankeyf'in en önemli tarihi eserlerinden olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi ve ardından diğer birçok eserin taşınmasının ardından ilçede çalışmalar devam ediyor. İlçede yapılan yeni konutlar hakkında değerlendirmede bulunan Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz (Çoban Ahmet), Hasankeyf'te yapılan yeni konutların halkı mağdur ettiğini belirterek var olan sorunlar hakkında bilgi verdi.

“Yeni Hasankeyf’te tüm evlerimiz damlıyor”

Hasankeyf’i Türkiye ve dünyada eşi benzeri olmayan bir şehir olarak beklediklerini söyleyen Akdeniz, “Hasankeyf projesi çok güzel ama inşaat şirketleri evlerimizi çok kötü yaptılar. Hiçbir düzenlemeye gitmediler. Evler damlıyor. Çelik kapıların paslandığını ilk defa Hasankeyf’te görüyorum. Damlarda su birikiyor.” dedi.

“Sayın Cumhurbaşkanım lütfen gelin Hasankeyf'in halini görün”

Cumhurbaşkanı’na seslenen Akdeniz, “Lütfen gelin bu Hasankeyf'in halini görün. Biz kültürlü medeni ve tarihin içinde büyümüş insanlarız. İnsanlarımız çok zor durumdadır. Biz insanca bir projeyi insanca yaşamak için buraya geldik. Eski Hasankeyf yeni Hasankeyf’ten daha iyidir. Burada su ile elektrik sorunu var, evler damlıyor ve kanalizasyon sorunu hat safhadadır. Buradan sayın Cumhurbaşkanımıza seslenişimiz, haykırışımızdır.” ifadelerini kullandı.

“İhale yapıldığı zaman resmi hırsızlara sebep olmayalım”

Cumhurbaşkanının ihale kanununu gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan Akdeniz, “Lütfen ihale kanununu gözden geçirin. Bir yerde siyasi gücü olanlara ihale vermeyin. İhale yapıldığı zaman resmi hırsızlara sebep olmayalım. Oraya hizmet götürsünler. Sayın Cumhurbaşkanımız TOKİ işleyişini gözden geçirsin. Ne kadar insanların hakkını yiyen varsa onlara ihale veriyorlar. Bu bizi üzüyor. AK Parti’yi bu duruma getiren bu TOKİ’dir. İnsanların, garibanın ve yetimin hakkını yiyerek iş yapıyorlar.Yeni Hasankeyf böyle olmamalıydı.” diye konuştu.

“TOKİ bize yatay bina yapmış dikey tapu veriyor”

Yeni Hasankeyf konutlarında tapu sorunu olduğuna dikkat çeken Akdeniz, “ Yeni konutlarımızın tapu sorunu var. TOKİ bize yatay bina yapmış dikey tapu veriyor. Böyle bir şey olmaz. Lütfen bunu bir an önce çözüme kavuşturun. Bu konu hakkında sayın valimiz ve sayın kaymakamımız elinden geleni yapıyor. Herkese tapusu verileceğine dair halkı bilgilendirmeleri lazımdır. Nasıl olur da yatay yapılmış evlere dikey tapu veriliyor. Bir parselde 40 bina varsa hepsi birbirine bağlantılı olacak. 21. yüzyılda bu olur mu? Biz Hasankeyf’te birbirimizden ayrılalım insanca yaşayalım dedik. Eski Hasankeyf’te evler iç içe olduğu için akrabalar zorluk çekiyordu. Lütfen tapu sorunu bir an önce çözülsün ve halkımıza en iyi şekilde bilgi verilsin.” ifadelerine yer verdi.

“Devletin verdiği sözü yerine getirmesini istiyoruz”

Ev ve arsa bedelinin yükseltilmesinin adil olmadığını söyleyen Akdeniz, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Gelin evlerinizi kabul edin denildiği zaman bize ‘Evleriniz 116 bin lira, arsanız 17 bin lira’ dediler. Sanki evlerin gecikmesi mütahitten değil de bizden kaynaklanmış gibi. Devletin bize verdiği söze inanıyoruz. 116 bin lira ev ve 17 bin lira arsa bedeli tüm Hasankeyf’i mutlu edecektir. Arsa bedelini 17 bin liradan 30 bin liraya çıkardılar. 116 bin liralık evi 120 bin liraya çıkardılar. Bu dünyada görülmüş bir şey değildir. 2-3 yıldır bitmesi gereken inşaatlar sürüyorsa bu, Hasankeyf halkının suçu değildir. Gecikmeler TOKİ’nin ve inşaat şirketlerinin sorunudur. O zaman inşaat şirketlerinden bu parayı kessinler.”

“Aile vasfını taşımayanların yaşadıkları sorun bizim için büyük bir kangrendir”

Yetim, dul, bekâr ve yeni evlenen Hasankeyflilerin mağdur edilmemesi gerektiğini söyleyen Akdeniz, “Yeni evlenen ve aile vasfını taşımayanların sorunu bizim için büyük bir kangrendir. Bu insanların sorununu defalarca dile getirdik. Maalesef bu konu ile ilgili bir adım ileri gidilmedi. Belediye TOKİ ile anlaşacak ev yapacak deyip halkı kandırdılar. Gençlerimize ve ailelerimize sahip çıkmamız lazım. Bu insanlar nereye gidecek. ‘Nereye giderse gitsin’ demekle olmuyor.” dedi.

“Hasankeyf siyasi olarak sahipsizdir”

Son olarak Akdeniz, “Yetkililer lütfen Hasankeyf’imize sahip çıksınlar. Lütfen Hasankeyf’in sorunlarını yerinde çözsünler. Halk biraz rahatlasın. Özellikle hayvancılıkla uğraşanlara bir çare bulunsun. Bizim gönlümüzde geçen, bütün Hasankeyflilerin ev ve işyeri sahibi olmasıdır. Hasankeyf siyasi olarak sahipsizdir. Hakkımızı aramak için mahkemelere gideceğiz. Hakkımızı arayacağız.” diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.