​Hasankeyfli besiciler işlerinin bitmesini istemiyor

​Hasankeyfli besiciler işlerinin bitmesini istemiyor

​Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yıllardır besicilik yaparak geçimlerini sağlayan çiftçiler, işlerinin devamı için yetkililerden yer talebinde bulundular.

Batman’ın antik kenti olan Hasankeyf ilçesi, yaklaşık 12 bin yıllık tarihiyle birçok medeniyetin eserini barındırıyor. Hasankeyf, yapılacak Ilısu Baraj ile eski yerleşim yerinden yeni yerleşim alanına taşınıyor.

Hasankeyf ilçe merkezinde besicilik yaparak geçimleri sağlayan çiftçiler, yeni Hasankeyf turizm şehri olduğundan dolayı işleri biteceği korkusunu taşıyorlar.

Nisan ve mayıs aylarında eski yerleşim alanındaki tüm vatandaşların taşınacağı ancak daha hayvanlar için yer verilmediğini belirten çiftçiler, yetkililerden bir an önce hayvanları için yer verilmesi talebinde bulundular.

“Yeni yerleşim alanına gittiğimiz zaman nerede besiciliğimizi yapacağız”

Hasankeyf’te besicilik ile geçimini sağlayan Batman Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Üyesi Rıdvan Demir, “Hayvan yeri için çaba göstermekteyiz. Yeni yerleşim alanına gideceğimiz için orada besicilik yaptırmıyorlar. Yeni yerleşim alanında besiciliğimizi yapmak için resmi kurumlarımız izin vermiyor. Yeni yerleşim alanına gittiğimiz zaman nerede besiciliğimizi yapacağız. Bu sorunumuzun giderilmesi için çaba gösteriyoruz. Taşındığımızda hayvanlarımızı nereye koyacağız. Satamayız sattığımızda zarar edeceğiz.” dedi.  

“Hayvanlarımız için ilçeye uzak dağlık bir alanında yer verilsin istiyoruz”

Hasankeyf ilçe merkezine uzan ve uygun bir alanda besiciliğe izin verilmesi gerektiğini belirten Demir, “Yetkililerden isteğimiz yeni yerleşim veya eski yerleşim yerinde bir alan vermesidir. Biz bedava da istemiyoruz. Hakkı neyse onu veririz. Bunu yapmaları için rica ediyoruz. Yeni yerleşim alanın merkezinde değil ilçeye uzak dağlık bir alanında yer verilsin istiyoruz. Besicilik işini devam etmek istiyoruz. Hayvan besiciliği dünya genelinde var. Mesleğimizin boşa gitmesini istemiyoruz. Hayvanlarımız mağaralarda telef oluyor. Kendi imkânlarımızla yeri yapmak istiyoruz ama baraj nedeniyle yapamıyoruz. Bize yer göstersinler biz kendimize yer yaparız. Ya da onlar yapsın ücreti neyse veririz.” ifadelerini kullandı.

“Tüm besiciler mağdurdurlar”

Nisan ile mayıs ayında yeni yerleşim alanına tüm vatandaşların gideceğini söyleyen Demir, “Yeni yerleşim alanına geçtiğimiz zaman hayvanlarımızı nereye götüreceğiz ve nasıl besleyeceğiz. Yeni yerleşim alanında izin vermiyorlar. Kalkıp kendi evimizin içine koyacak halimiz yok. Yetkililerin bizim için bir şey yapmaları için çaba gösteriyoruz. Bu sorunumuzun giderilmesi için ilgili tüm kurumlara gitmişiz. Daha her hangi bir cevap alamadık. ‘Tamam, tamam’ deyip de bizi oyalıyorlar. Esnafım kasap dükkânım var. Hem kasabım hem de besicilik yapıyorum. Yeni yerleşim alanına geçtiğimde çoluk çocuklarımı nasıl geçindireceğim. Ben 3 tane ev geçindiriyorum. Benim gibi hayvan besiciliği yapan çok kişi var. Tüm besiciler de bizim gibi mağdurdurlar. Bizim mağduriyetimizle beraber vatandaşlar da mağdur olacak.” şeklinde konuştu.  

“Yeni Hasankeyf’te bize herhangi bir yer verilmemiş”

Aslen göçer olduğunu ve yıllardı geçimini besicilikle yaptığını belirten Hasankeyf sakinlerinden Şehmus Öztürk, ise şu ifadeleri kullandı:

“Biz göçeriz besicilik dededen kalma bir mesleğimizdir. Sürekli hayvanlarla uğraşıyoruz. Yeni Hasankeyf’te bize herhangi bir yer verilmemiş ama yetkililer vereceklerini söylüyorlar. Bu günlerde bir netice almayı bekliyoruz. Hayvancılığa neresi uygunsa yetkililerimizden oradan bir yer istiyoruz.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler