“Hasankeyf’te tarihi eserlerin taşınması işlemleri hızla sürüyor”

“Hasankeyf’te tarihi eserlerin taşınması işlemleri hızla sürüyor”

Batman İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Hasankeyf'te sular altında kalmaması için 7 önemli eserin daha Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınması işlemlerinin hızlı bir şekilde yürütüldüğünü söyledi.

Batman İl Kültür Turizm Müdürü M. İhsan Aslanlı, HES projesi kapsamında Ilısu Baraj Göleti altında kalacak 12 bin yıllık geçmişi olan tarihi Hasankeyf'te sular altında kalmaması için 7 önemli eserin daha Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınması için çalışmaların hızlı bir şekilde yürütüldüğünü belirtti.

Zeynel Bey Türbesi gibi birçok tarihi eserlerinin taşınacağını belirten Aslanlı, “Hasankeyf’te şu anda hızlı bir şekilde Devlet Su İşleri, Kültür Bakanlığı ve Bilim Heyeti, maksimum fayda ne getirecekse bu kapsamda getirdikleri kimi projeleri bitirmişler, 4 tane projemizin ihalesi bitmiş, taşıma işlemleri devam etmektedir. Toplamda 7 tane büyük eserimizin taşınması işlemi yaz mevsimi boyunca inşallah bitmiş olacaktır.” dedi.

“Müzeler Hasankeyf’e artı bir değer katacaktır”

"Kültür Varlıklarının Kurtarılması Projesi" kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Hasankeyf Kazı Başkanlığı tarafından kurtarma kazılarının sürdüğü Hasankeyf’te çıkacak tarihi eserlerin yine Hasankeyf’te açılacak müzede sergileneceğini vurgulayan Aslanlı, “Hasankeyf Müzesinin bir bölümünü inşallah halka açacağız. Hasankeyf’te yapılan kazılarda çıkan tüm eserlerimizi inşallah müzemizde sergilemiş olacağız. Orada yapılacak müzeler Hasankeyf’e artı bir değer katacaktır. Hasankeyf inşallah önümüzdeki günlerde yine değerimiz kalacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Daha fazla turist geleceğine inanıyoruz”

Sular altında kaldıktan sonra Hasankeyf’in daha cazibeli hale gelebileceğine inandıklarını ifade eden Aslanlı, “Hasankeyf’in ismi artık dünyada sürekli yad edilecek bir Hasankeyf’tir. Bakanlığımız ile DSİ’nin yaptığı bütün projeler de, bilim heyeti tarafından kontrol edilerek ve önümüzdeki günlerde getirileri de düşünülerek yapılacak olan projelerdir. Belki de Halfeti sular altında kaldıktan sonra çok daha fazla uğrak yeri olmuştur. 361 metrekare kapalı ve açık alanıyla müzemiz, arkeo parkımız, geliştireceğimiz projeler, önümüzdeki günlerde vizyoner projelerde muhakkak ortaya çıkacak; sular altına girmeyen Hasankeyf Kalemiz yeni Hasankeyf ile birlikte belki de daha fazla turist getireceğine inanıyoruz.” diye konuştu.

Aslanlı, kaymakamlıkla birlikte Batman'ın Kozluk ilçesinde yıkılmaya yüz tutmuş 5 asırlık Hıdır Bey Camii ile üç buçuk asırdır ihtişamıyla ayakta duran mimari yapısında üstün bir sanat değeri ve ince bir zarafet taşıyan İbrahim Bey Camiinin restorasyon çalışmalarını da yürütmeye çalıştıklarını kaydetti.

İLKHA






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler