​Hastalar için "Alo Kitap" projesi başlatıldı

​Hastalar için "Alo Kitap" projesi başlatıldı

​Türkiye’de ilk defa Gaziantep’te hayata geçirilen ve büyük bir ilgi gören “Alo Kitap” projesi kapsamında hastanelerde tedavi gören hasta ve yakınlarına ücretsiz kitap servisi yapılıyor.

Gaziantep’te açılan Kitap Kafe’de Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi iş birliğiyle hayata geçirilen “Alo Kitap” projesi kapsamında, hastanelerde tedavi gören hasta ve yakınları kitap okuma alışkanlığı kazanıyor.

Hastanelerde tedavi gören hasta ve yakınlarının internet, telefon ve televizyon başında fazla zaman harcamalarının önüne geçmek ve kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi tarafından “Alo Kitap” projesi başlatıldı. Proje kapsamında görevliler tarafından “Alo Kitap” hattından kitap isteyen hasta ve yakınlarına istedikleri kitap ayaklarına kadar götürülüyor.

Başlatılan proje ile ilgili Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fikret Murat Tural, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 ay önce hayata geçirdikleri proje ile dinimizin ilk emri olan “oku” alışkanlığını kazandırmak olduğunu söyledi.

Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başlayan projeyi Gaziantep'teki bütün hastanelere yaymak istediklerini belirten Tural, “Dinimizin ilk emri ‘oku’dur. Bizler de topluma okuma alışkanlığını kazandırmak için çok çeşitli alanlarda saha çalışmaları yaptık. ‘Kitabı sevdirmeyi ve okumayı biz nasıl sevdirebiliriz?’ soruların cevabını bulmaya çalıştık. Tabi ki bunlar sadece bizim öğretmenlerimizin ve bizlerin kitap okumayı sevdirme alışkanlığını kazandırma çabaları ve gayretleri yetmiyor. Bu konuda ailelerimize de büyük görev düşüyor. Anne, babaların çocuklarına kitabı sevdirmesin ve kitap okuma alışkanlığını kazandırması gerekiyor. Biz ‘kitap okumayı sevdirme, okuma alışkanlığını kazandırmayla ilgili nasıl bir proje yapabiliriz?’ dediğimizde sahada bu konuda çalışan çok çeşitli yapılar mevcuttur. Burada hem Kültür Bakanlığımızın kütüphaneleri olsun, belediyelerimizin yapmış olduğu kitap evleri ve okuma çalışmaları olsun farklı alanlarda herkes bir gayret ve çalışma içerisindedir.”dedi.

Amaçlarının günümüzde azalan okuma oranlarını artırmak istediklerini ifade eden Tural, bu kapsamda hastanelerde hasta ve yakınlarının internet, telefon ve televizyon başında fazla zaman harcamalarının önüne geçmek için “Alo Kitap” projesi başlattıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Biz olmayan bir sahaya girmek istedik ve hastanelerimize girdik. Hastanelerimize girerken de biz 'Alo Kitap' projesi ile girmek istedik. Buradaki amacımız hem hasta yakınlarımıza hem hastalarımıza kitap okumalarını sağlamaktır. ‘Bunu nasıl sağlayabiliriz?’ düşüncesine girdiğimizde Gaziantep Büyükşehir Belediyemizden, kent konseyi olarak destek aldık. Belediyemiz de şehrin farklı noktalarına ve farklı alanlarda bu tarz kitap kafeler yapmaya başladı. Bu alanlarda da genç arkadaşlarımız görevlendirerek kitap dağıtmalarını sağladık. Projeye hastanede başlamamızın sebebi hem hasta yakınını o hastane ortamından biraz dışarı çıkarmak, kitabın içerisine, kitap dünyasının içerisine alıp o hasta psikolojisini değiştirmek istiyoruz. Aslında bu da bir tedavi şeklidir. Kitap okumasını sağlayarak hastaya bizde bir tedavi uyguluyoruz. O hastanın hastane ortamından kurtulup kitabın dünyasına girmesini sağlıyoruz. Hasta yakınları ise şu anlamda çok faydalanıyorlar. Hasta yakınları hastalarını beklerken yapacak bir uğraş ve meşguliyet bulamıyorlar. Bunu en iyi pozitif şekilde değerlendirmek, hem bilgi sahibi olmak hem bu ortamdan kurtulmak kitap ile oluyor. Bu yüzden 'Alo Kitap' projesini başlattık.”

Projenin uygulaması ile ilgili de bilgi veren Tural, “Hem hasta yakınlarımız hem de hastalarımız buraya telefon açıp kitap istiyorlar ve arkadaşlarımız da ücretsiz bir şekilde kitabı hasta ve hasta yakınlarına götürüyorlar. Kitap bittikten sonra hasta yakını tekrar telefon açıp kitabın bittiğini eğer hastaneden taburcu olacaksa kitabı teslim ediyor veyahut başka bir kitapla değiştiriyor. Bu şekilde bir hizmet veriyoruz.”

Projenin yaklaşık 6 aydır devam ettiğini ve şu ana kadar 400 hastaya kitap servisi kazandırdıklarını bildiren Gaziantep Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Ercan Oğuz ise, projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek, “Türkiye’de herhangi bir örneği yok. Tamamen sosyal sorumluluk amaçlı, okuma oranlarını artırma amaçlı uyguladığımız bir proje. Şu anda Gaziantep genelinde üç tane hastanemizde bu servisi yapmaktayız. İleriki zamanlarda Gaziantep genelindeki tüm hastanelerde projemizi yaygınlaştıracağız. Şu an tek servis elemanımız hastanelere kitap servis yapıyor. Projemiz 6 aydır devam ediyor. Şu ana kadar 400 hastaya kitap servisi yaptık. Projeye ilgi de şua n çok iyi bir şekilde gidiyor.”diye konuştu.

Hastalara kitap servisi yapan Kent Konseyi üyelerinden İbrahim Şüdüt de, “Hastalarımız bizi arıyorlar ve bizden kitap istiyorlar. Hangi hastaneden aradıklarını söylüyorlar. Kaçıncı katta kaç numaralı odada yattığını söylüyorlar. Biz ona göre gerekli bilgi aldıktan sonra hastamızda hangi kitabı istiyorsa o kitabı alıp hastanede hastamıza teslim ediyoruz. Hastalardan hiçbir şekilde bir ücret talep edilmiyor.  Proje şu an gayet olumlu ve güzel geçiyor. Projemiz yeni başlamış olmasına rağmen büyük ilgi görüyor.”diye belirtti.

Hasta ve yakınları ise uygulamadan memnun olduklarını dile getirdiler. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 
































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.