Hastalara nakil için böbrek bulmakta sıkıntı çekiyoruz

Hastalara nakil için böbrek bulmakta sıkıntı çekiyoruz

​Siirt Tabipler Odası Başkanı Bilek, Türkiye'de organ nakli bekleyen birçok hastanın bulunduğunu ancak organ naklinin dinen uygun olmadığı düşüncesini taşıyanların olduğunu belirterek bu konuda din görevlilerine büyük görev düştüğünü söyledi.

Türkiye'de organ nakli bekleyen birçok hastanın bulunduğunu bazı insanların organ naklini ahlaki bulmadığı ve dinen sakıncalı bulduğu için nakillerin yetersiz kaldığını söyleyen Siirt Tabipler Odası Başkanı Üroloji Uzm. Dr. Ekrem Bilek, bu noktada din görevlilerine büyük görev düştüğünü ifade etti.

Böbrek yetmezliğini, "böbreklerin fonksiyon dışı kalması ve artık idrar yapamama" şeklinde tanımlayan Bilek, bu durumdaki hastalara diyaliz ve böbrek naklinin devreye girdiğini söyledi.Bilik, "Böbrek yetmezliği; bir böbreğin kendisinden kaynaklanan nedenler vardır. Bir de böbreğin dışında başka hastalıklardan dolayı zaman içerisinde insanlarımız böyle bir rahatsızlıkla karşı karşıya kalmak zorunda kalıyor. Böbrek iltihaplanması, böbrek taşları, doğuştan gelen böbrek anomalileri, böbrekte taş oluşumunda veya böbrek enfeksiyon kaptığında zamanında tedavi olmadığı zaman böbrek zaman içerisinde işin fizyolojik yönü ile böbrekler fonksiyonlarını gerçekleştiremiyor ve böbrek yetmezliğine sebep oluyor. Böbrek yetmezliğini bir kötü tarafı iki taraflı olması, iki taraflı olan böbrek rahatsızlığı yine böbreğin kendisinden kaynaklanan yâda böbrek dışından kaynaklanan faktörler bulunuyor. Ürolojik olarak hasta tek taraflı böbrek rahatsızlığı ile geldiğinde halledebiliyoruz. Ama bir de böbreğin kendi et dokusundan kaynaklanan hastalıklar vardır. Buna daha çok nefrolok arkadaşlar bakıyor. İşin en kötü tarafı böbreğin iki taraflı olarak zarar görmesi yani bebek iken geçirdiği çok ciddi bir hastalık, ciddi bir ameliyat, ciddi bir bağırsak hastalığı. Bunlar zaman içerisinde böbreğin iflas etmesine sebebiyet veriyor." dedi.

Bilek, şu önerilerde bulundu: "Yaşadığımız bu bölgede havaların çok sıcak olması, insanların yeteri kadar su almamaları maalesef çok kötü sonuçlara sebebiyet veriyor. Özellikle bu bölgede yaşayan insanlarımıza diyoruz ki; yetişkin bir insanın günde 3-4 litre su içmesi gerekiyor. Bu yapılmadığı zaman böbrek yetmezliği oluşabiliyor bu da kötü sonuçlar doğuruyor." ifadelerini kullandı.

"Böbrek bekleyen hastalara nakil için böbrek bulmakta sıkıntı çekiyoruz"

Bazı insanların böbrek naklini ahlaki bulmadığını veya dinen sakıncalı bulduğu için nakil sıkıntısı çektiklerini, bu sebeple din görevlilerine büyük bir görev düştüğünü söyleyen Bilek, "Böbrek yetmezliği başladıktan sonra tedavi daha da zorlaşıyor. Hasta 2-3 sefer diyalize girmek zorunda kalıyor. Bazen diyaliz de sonuç vermiyor, hastalarımızı erken kaybediyoruz. Bir diğer sıkıntımız, böbrek nakli dediğimiz olay maalesef Türkiye’de tam oturmuş değil. Hocalarımız, akademisyenlerimiz bu konuda çok emek veriyorlar ama maalesef böbrek yetmezliğinden dolayı böbrek bekleyen hastalara nakil için böbrek bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Belki maddi ve manevi etkileri olabilir. İnsanlarımızın bir kısmı organ naklinin çok ahlaki olmadığını, dinen sakıncalı olduğu konusunda, maalesef zaman zaman başımızdan geçtiği için söylüyorum, yoksa biz dini bir otorite değiliz, din konusunda yorum yapacak bir otoriteye de sahip değiliz ama bunu gerekçe gösteren insanlara zaman zaman rastladığımız için söylüyorum. Nihayetinde bunu fetvasını veren din adamlarımız olacaktır. Özellikle bu konuda onlardan istirham ediyorum bu konuda mutlaka hutbelerinde ve cami cemaatlerinde bu konuyu dile getirmelerini çok önemli buluyorum." şeklinde konuştu.

Böbrek naklinin en son çare olduğunu söyleyen Bilek, Türkiye’de belirli sağlık merkezlerinde iyi böbrek ameliyatlarını yapıldığını söyledi.

Bilek, son olarak vatandaşlara en az yılda bir doktor muayenesinden geçmeleri ve vefat eden yakınlarının organlarını bağışlamaları çağrısında bulundu. (Murat Orhan- İLKHA)






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.