Hastanemizin yeniden yapılması istiyoruz

Hastanemizin yeniden yapılması istiyoruz

Adıyaman Turgut Reis Mahallesi sakinleri, mahallelerinde bulunan ve yaklaşık iki yıl önce yıkımı gerçekleştirilen hastanenin yeniden inşa edilmesi için yetkililere seslendi.

Adıyaman kent merkezinde bulunan Adıyaman Devlet Hastanesi, resmi makamlar tarafından alınan kararla yıkımı gerçekleştirildikten sonra hastane alanın boş kalmasına vatandaşlardan tepki geldi.

46 yılı aşkın bir süredir Turgut Reis Mahallesinde oturduğunu dile getiren Yavuz Selim Mahallesi Muhtarı Mehmet Dağhan alınan bir kararla yıkımı gerçekleştirilen eski devlet hastanesi hakkında konuştu.

Muhtar Dağhan, devletin aldığı yıkım kararının normal olduğunu, ancak yıkımdan sonraki gerekli çalışmaların yapılmadığını eleştirerek, "Hastanenin fiziki olarak durumu iyi olmayabilir. Fakat kavga eden bazı vatandaşların yaralılarını aynı hastaneye götürmesi beraberinde başka sorunları meydana getiriyor. Kavgalı olan diğer kişiyi nereye götüreceksiniz? O günden bugüne bu sıkıntıları yaşıyoruz." dedi.

"Eski devlet hastanesi, çevresindeki esnaflarımızın ekmek kapısıydı aynı zamanda. Devlet büyüklerimizden ve hükümetimizden şu taleplerimiz vardır." diyen Dağhan, "Eski devlet hastanesinin yerine, 'Tekrar bir devlet hastanesi kuracağız.' diye söylendi. Ama seçimler üzerinden geçti, halen devlet hastanesinin yapılıp yapılmayacağını veya ihalesinin yapılıp yapılmadığını bir mahalle muhtarı olarak böyle bir bilgim yok." ifadelerini kullandı.

Hastanenin biran önce yapılması gerektiğini belirten Dağhan, "Siyasilerimizden şunu talep ediyorum: Adıyaman sahipsiz bir memleket değildir. Hangi partiden olurlarsa olsunlar, bu memleketin çocuklarıdır, hepsine de oy vermişiz. Şu anda başımızda bulunan iktidardan bir ümidimiz vardır. O ümitlerden bir tanesi Adıyaman Eski Devlet Hastanesi'ne, hastane olmak şartıyla yerini veren hayırsever ve vefat eden kardeşimizin kemiklerinin sızlamaması için, devlet hastanesini yeniden kurulmasını istiyoruz. Bu talep; Adıyaman'ımızın, bölge insanımızın en büyük taleplerinin bir tanesidir. Biz herhangi bir siyasi amaçla konuşmuyoruz. Adıyaman için konuşuyoruz. Adıyaman çocuğuyuz. Bu hastaneye sayın valimiz başta olmak üzere milletvekillerimiz, yeni seçilmiş olan belediye başkanımız, İl Genel Meclis üyelerimiz ve siyasilerin bir an evvel bize, 'Şu ihale yapıldı, şu tarihte başlandı.' demeleri bekliyoruz." şeklinde konuştu.

"En büyük talebimiz, hastanenin yapılması"

Adıyaman'ın sahiplenilmesi konusunda yetkili olan tüm makamların, acil bir şekilde işe koyulması gerektiğini vurgulayan Dağhan, "Onun için bir an evvel, en büyük taleplerimizden bir tanesi olan hastanenin yapılması ve Adıyaman'daki bu mağduriyetimin giderilmesidir." dedi.

"Memleketin büyüklerinden idarecilerinden bir ses çıkmadı"

Yıkılan hastanenin 50 yıldır aynı yerde olduğunu ve yapımında çalıştığını dile getiren Mehmet Dündar, "Memleketimize, 400 yataklı üniversite hastanesi yapıldı. Allah onlardan razı olsun. Bir kavga-dövüş olduğu zaman yaralılar aynı acile gidiyor. Millet burada birbirine giriyor. Rahmetli Doktor Nevzat zamanında burası yapıldı. Son zamanlarda bize, 'Hastane yapmışız, bunu da yıkıp yapacağız.' dediler. Ancak iki senedir yıkılan hastaneye sahip çıkan olmadı. Bir kere, 'Proje çıkmış.' dediler. Bir defa da, 'İhale safhasındadır.' dediler. Bir sürü şeyler söyledi milletvekillerimiz." ifadelerini kullandı.

Hastanenin yapılması için Cumhurbaşkanı tarafından söz verildiğini ifade eden Dündar, verilen sözün yerelde yerine getirilmediğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımız Adıyaman'a teşrif ettiler ve dediler ki, 'İnşallah hastanenizi yapacağız.' Fakat Cumhurbaşkanımız gittikten sonra memleketin büyüklerinden, idarecilerinden bir ses çıkmadı. Yapılıp yapılmayacağını bilmiyoruz. Bir an evvel yapılmasını istiyoruz. 400 yataklı hastaneye bir MR çekmek için gidiyoruz bir buçuk ay, ultrason çekmek için ise bir ay gün veriyorlar. Bir türlü memleket rahat etmiyor. Hastalar memnun değil. Doktorlarımız, her şeyimiz iyi, fakat çok kalabalık olduğundan hastane yetmiyor. 82. Yıl Devlet Hastanesi var orada. Ancak orada da pek bir şey yoktur. 3 tane doktor var.  Durumumuz budur. Bir an evvel hastanenin yapılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Dündar, "Buralar madde kullanan gençlerin mekânı haline geldi. Sayın Cumhurbaşkanımız, devletimiz ve milletvekillerimizden talebimiz; hastanenin yeniden yapılmasıdır. Belediye Başkanımız doktordur. Burada yıllarca çalıştı ve emek verdi. İnşallah yardımcı olur. Bir an evvel yapılır. Bizim isteğimiz budur." dedi.

"Buranın arazisi hastane olma şartıyla verildi"

Mahalle esnafı olduğunu ve 53 yıldır bu mahallede ikamet ettiğini belirten Hikmet Özdemir, "Biz gözümüzü açtığımızda burası bir sağlık tesisi, bir hastaneydi. Maalesef zamana yenik düştü ve yıkıldı. Buranın arsa tahsisi yapıldığı zaman, burası sağlık tesisi olmak şartıyla verilmişti. Bu nedenle, şu anda atıl vaziyette duruyor. Kaldı ki ilimizde ikinci basamak sağlık tesisi yok! Yani ikinci basamak dediğimiz devlet hastanesidir. Devlet hastanesine giderseniz, muayene katılım ücreti olarak 3 lira ödersiniz. Eğitim Araştırma Hastanesine giderseniz 8 lira ödersiniz. Adıyaman'da devlet hastanesi olmadığından vatandaşlarımız 8 lira katkı payı ödemektedir, bunun farkında da değildir." diyerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

Hastanenin atıl durumda olan alanının madde kullanan gençlerin mekânı haline geldiğini belirten Özdemir, "Bizler, mahalle esnafı olarak buraya devlet hastanesinin yeniden açılmasını istiyoruz ki, ikinci basamak bir sağlık hizmeti alabilelim. Sanırım ekonomik durumdan dolayıdır. Devletimiz Adıyaman'a hor bakmaktadır. Sahipsiz bir memleket olduğumuzun bir ispatı, devlet hastanemizin yapılmamasıdır. Burada madde kullanan gençler çoğaldığı için bırakın kadınları, gençlerimiz ve erkelerimiz dahi buradan geçemiyor. Hatta burada fuhşun yapıldığı söyleniyor. Burası atıl bir vaziyettedir. Şehrin merkezinde böyle atıl bir yer olamaz. Buranın biran önce devlet hastanesi olarak yapılıp halkımızın hizmetine açılmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

" Adıyaman'a bir hastane yetersiz"

"Adıyaman'a bir hastane yetersiz geliyor." diyen Mahmut Çimen isimli mahalle sakini, "Başhekim, hastanenin yeterli olduğunu söylüyor, ama hastanemiz yetersizdir. Daha önce üç hastanemiz vardı. Bunlar yıkılıp tek hastane yapıldı. Diğer illerde iki üç tane hastane varken, Adıyaman'da bir hastane var. Bu halkın ne suçu var. Halk, hastaneye gidiyor ama doktor bulamıyor. Doktor bulsa, sıra almak için saatlerce bekliyor. İki aile arasında bir kavga çıktığında, iki ailenin mensupları da aynı hastaneye gidiyor, orada kavga devam ediyor. Yetkililerin bu duruma biran önce çözüm bulması gerekiyor." şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.