Hastanın hassasiyeti göz önünde bulundurulmalı video

Hastanın hassasiyeti göz önünde bulundurulmalı video

Tedavi için gittiği hastanede bayan hemşire talebi karşılanmayan vatandaş, bölge insanının bu konudaki hassasiyetinin göz önünde bulundurulmamasının, insanlık onuruna yakışmadığını belirterek bu uygulamaların önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Ergani Devlet hastanesi sağlık personelleri tarafından gayri insani bir muameleye tabi tutulduğunu ve hassasiyetlerinin dikkate alınmadığını iddia eden hasta yakını E.T, maruz kaldığı bu davranışın insanlık onuruna yakışmadığını belirterek bu uygulamaların önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

“Hastam bayan olduğu için bir bayan hemşirenin bana yardımcı olmasını istedim”

Eşinde, “Demir Eksikliğinden” kaynaklı bir rahatsızlığın söz konusu olduğunu ve sürekli tedavi gerektiren bu hastalıktan dolayı hastaneye gidip gelmek zorunda kaldığını belirten Din Görevlisi E.T, mecbur olduğu böylesi bir durum içerisinde kendilerinin hassasiyetlerinin dikkate alınmamasının kendilerini üzdüğünü söyledi.

Eşinin rahatsızlığından dolayı Ergani Devlet Hastanesine giderek bir enjeksiyon yapmak gerektiğini ancak hastanede bayan hemşire olmasına rağmen ısrarla erkek hemşireye enjeksiyon yaptırılmaya çalışıldığını belirten E.T, “Hastam bayan olduğu bir için bayan hemşirenin bana yardımcı olmasını istedim. Ama bayan hemşire bana yardımcı olmadı. Orada kim varsa onun iğneyi yapacağını söyledi. Kendisine bu konuda hassasiyetimizin olduğunu söylememe rağmen idarenin böyle bir karar aldığını ve bana yardımcı olamayacağını söyledi.” ifadelerini kullandı.  

“Israrla beni erkek hemşirelere gönderiyordu”

Hastasında ciddi rahatsızlıkların oluştuğunu ve tedavisinin ertelenmesi ya da ihmal edilmesinin ciddi sıkıntılara yol açabileceğini söyleyen E.T, kendilerinin, hassas olduğu bu noktada dikkate alınmamasının bu tedavinin aksamasına da neden olduğunu söyledi.

E.T, “ Bu durumu orada bulunan sağlık personeli ve doktorada anlattım. Ancak bana ‘’ böyle bir hakkınız olsa bile gidip iğneyi erkek personele yaptıracaksınız.’’ demesi oldu. Israrla beni erkek hemşirelere gönderiyordu. Doktor ile aramızda bir tartışma oldu ve güvenlik görevlileri gelip araya girdi. Orada bulunan polislere durumu anlatıp bana hasta yöneticilerinin numaralarını vermelerini istedim. Tekrar doktorun yanına gelip araba tutup köyden geldiğimi söyledim. Durumun ciddiyetini anlattım hastamın hastalığının ciddi olduğunu, eğer iğneyi yapmazsak sıkıntı yaşayabileceğini ve bu durumda sorumluluğun hastane ve personelde olacağını söyledim ve odadan çıktım.” dedi.

“Benim düştüğüm bu duruma başkasının düşmesin”

Bu konuda sıkıntılarını iletebilecek hiçbir kapı bulamadıklarını ve hangi kapıya gittilerse bir muhatap bulamadıklarını belirten E.T,  “Müslüman bir memlekette, Müslüman bir toplumda böyle şeylerle karşılaşmamız gerçekten çok utanç verici bir durumdur. Bu tür utanç verici ve insan hakkı ihlali bir durumun önünün kesilmesi gerekiyor. Bu sadece benim sorunum değildir. Benim istediğim benim düştüğüm bu duruma başkasının düşmemesidir.” şeklinde konuştu.

“İstemediği sürece bayan bir hastaya erkek sağlık personeli bakamaz”

Konu  ile ilgili olarak bir değerlendirmede bulunan Sağlık Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu, genel anlamada tüm Türkiye’de ama özellikle bölgede bu konuda çok daha hassas bir durumun olduğunu ve bu hassasiyetin de haklı bir hassasiyet olduğunu belirterek, bu konuda seçme hakkına sahip olan hastaların taleplerinin dikkate alınmamasının söz konusu olamayacağını söyledi.

Ensarioğlu, “ Türkiye geneli bir hassasiyet olsa da bölgemizde bu çok ileri bir seviyede olduğu bir gerçektir. İlçelerimizde buna benzer şikâyetler geliyor bana. Bir vatandaşın, bir hastaneye gittiğinde eşinin erkek değil de bayan hemşire tarafında enjeksiyon yapılmasını istemesi en doğal hakkıdır. Bu konudan benim de haberim oldu ve vatandaşın talebi üzerine bu isteğinin mümkün olamayacağı cevabını alıyor. O anda orada bayan doktor sıkıntısı mı var mı yok mu bunu bilmiyoruz. Ancak, hastaneye giden hastanın böyle bir hakkı vardır. Bu hususta istemediği sürece bayan bir hastaya erkek, hatta erkek birine de bir bayan sağlık personeli bakamaz. Tabi dediğim gibi orada ki mevcut duruma göre bunu değerlendirmek gerekir” dedi.

“İdarecilerin ve doktorların bu noktada daha dikkatli olması gerekir”

Bu hususta özellikle kurum amirlerinin hassas olması gerektiğini ve görev yaptığı bölgeyi çok iyi tanıması gerektiğini belirten Ensarioğlu, kurum amirlerinin, bölge insanının ne istediğini bilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Ensarioğlu, “Böyle olursa daha verimli olur. Gerek idarecilerin gerekse de doktorların bu noktada daha dikkatli olması gerekir. Bir hastanenin bütün güvenlik görevlilerinin ve personelinin erkek olması doğru olmayabilir bölge için.  Türkiye genelinde bu böyledir.”

“Bu konularda hastanelerde vatandaş hiçbir şekilde şiddete başvurmamalı”

Bu konuda asıl alınması gereken tedbirin Bakanlık nezdinde olması gerektiğini belirten Ensarioğlu sözlerini şöyle tamamladı.

“Bakanlık nezdinde yapılan son çalışmaları göz önüne alırsak, hastanın bu noktada ciddi haklara sahip olduğunu görebiliriz. Ancak zaman zaman bu hakların uygulanması hususunda sıkıntıları yaşanabilir. Bu konularda da hastanelerde vatandaş hiçbir şekilde şiddete başvurmadan, yasal yollarla, idareye başvurarak hatta bizlere ulaşarak bu sıkıntılarını dile getirebilir, yasal olarak kendilerine verilen hakları kullanabilirler.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.