Hat sanatı İslam medeniyetinin önemli verisidir

Hat sanatı İslam medeniyetinin önemli verisidir

MAÜ'de açılan "Hat ve Resim" sergisine katılan Rektör Ahmet Ağırakça, hat sanatının İslam medeniyetinin önemli bir verisi olduğunu söyledi.

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi,  "İslami Sanatta Terapi" adı altında "Hat ve Resim" sergisi açtı. Üniversitenin rektörlük binasında serginin açılışına katılan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, İslam'da hat sanatının önemine değindi. Ağırakça, İslam medeniyetinin önemli verilerinden birinin Hat sanatı olduğunu kaydetti.

Hat sanatının yazılabildiği tek harfin Kur'an-ı Kerim'in Arabi harfleri olduğunu belirten Ağırakça, "Hat sanatının, İslam medeniyetini yansıtan önemli yönleri vardır. Hattın ayrıca bu medeniyetin kültürel yapısına da yansıtmaktadır. Vahyin insan beyni üzerindeki etkisi ve aklın vahyi yansıtması sonucu olarak da Hat sanatı ortaya çıkmıştır. Başka hiçbir harf sisteminde sanat yapmak mümkün değildir. Ne Latince de ne Japon harflerinde ne Çin harflerinde ne de eski Uygur harflerinde sanat olmaz. Hat sanatının yazılabildiği tek harf, Kur'an-ı Kerim'in Arabi harfleridir. Bu da bu medeniyetin yansımasıdır, medeniyetin önemli bir verisidir, önemli bir kültürüdür. Bütün İslam dünyasında hattatların yetişmiş olması, hattın özelliklerinden kaynaklanıyor. Hat sanatı öyle bir sanattır ki; adeta hattata da yardım ediyor, hattatın zihninin açılmasına ve daha güzel şeylerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Mardin Artuklu Üniversitesinde hat sergisinin açılmış olması bizi sevindirmiştir." dedi.

"İslam sanatlarını yaşatmak adına çalışmalar yürütüyoruz"

Mardin Artuklu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Ercan Gündüz de Mardin'in, kadim bir şehir olduğunu ve buna katkı sağlamak amacıyla kurdukları atölyede pişen eserlerin bugün sergilendiğini söyledi.

Toplumların kendi izlerini gelecek nesillere bıraktıklarını, kendilerinin de bu izlerinden yola çıkarak İslam sanatlarını yaşatmak adına çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Gündüz, sergiyi bir terapi olarak aşılamaya çalıştıklarını söyledi.     

Sergiyi gezen Mardin Olgunlaşma Enstitüsü Sedef Kakma Ustası Zekeriya Güler ise şehirde ilk defa böyle bir serginin açıldığını ifade ederek, etkinliğin Mardin adına güzel çalışma olduğunu söyledi.

Güler, "Mardin kadim bir şehir, çok kültürler yaşamış burada, çok dinler ve diller yaşanmış bu topraklarda. Baktığım kadarıyla eserlere bu çok kültürlülük yansıtılmış. Şehirde yaşanmış tüm o kültürleri adeta harmanlamışlar ve güzel tablolar olarak bizlere sunmuşlar. Tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.