Hava saldırılarından sonra IŞİD daha fazla ilerledi!

Hava saldırılarından sonra IŞİD daha fazla ilerledi!

ABD'nin başını çektiği koalisyonun düzenlediği hava saldırılarının IŞİD'i geritelemediği bildiriliyor. IŞİD'in bu saldırılardan sonra daha fazla alana hakim olduğu belirtiliyor

ABD ve IŞİD'i karşı birleşen ülkelerin kurduğu uluslararası koalisyon güçleri Irak ve Suriye'de IŞİD gruplarına karşı hava saldırıları düzenliyor. Ancak bu saldırıların IŞİD'i geriletme konusunda oldukça yetersiz olduğu bildiriliyor. 

IŞİD'in hava saldırılarından sonra Irak ve Suriye'de daha fazla alanı işgal ettiği ve buralarda kontrol sağladığı belirtiliyor. IŞİD son günlerde Irak'ın stratejik olarak önemli illerinden Enbar'ın büyük bölümünü kontrolü altına aldı. ABD ve koalisyonun hava saldırılarına rağmen, IŞİD grupları Enbar'daki Hit ilçesinin kontrolünü tamamen ele geçirdi. Bu ilçe Irak'ın başkenti Bağdat'ta bulunan Bağdat Uluslararası Havalimanına sadece 25 kilometre mesafede bulunuyor.

IŞİD AYN EL ESAD ASKERİ HAVA ÜSSÜNE SALDIRMAYA HAZIRLANIYOR

IŞİD gruplarının, Hit ve Enbar'ın diğer bir ilçesi olan Hadise'nin arasında bulunan Ayn el Esad askeri hava üssünü ele geçirmek için büyük bir saldırı hazırlığında olduğu bildiriliyor. Koalisyonun hava saldırılarının devam etmesine rağmen IŞİD, tankları ve roketleri etkili şekilde kullanarak Enbar'ın birçok köyünü ele geçirdiği ve ele geçirmeye devam ettiği belirtiliyor.

ABD Başkanı Barack Obama, Enbar'da bulunan IŞİD gruplarına düzenlenen hava saldırılarının devam edeceğini duyurdu. Obama, açıklamasında "Şu an için ilk aşamalardayız. Gün geçtikçe askeri çabalarımız devam edecek. Ancak bizim koalisyonumuz uzun vadeli bir mücadele için bir araya geldi." ifadelerini kullandı.

HAVA SALDIRILARI BİR TİYATRO

IŞİD pazartesi günü Irak'ın başkenti Bağdat'a iki büyük bombalı saldırı gerçekleştirdi. Bir bombalı saldırı da salı günü gerçekleştirildi. Saldırıların üçünü de IŞİD üstlendi. Salı günü gerçekleştirilen saldırı Şii bölgesi Hamidiye'deki bir polis kontrol noktasına düzenlendi. Patlamadan dolayı 4 kişi hayatını kaybederken 12 kişi de yaralandı.

IŞİD Hamidiye'deki saldırıyla alakalı olarak kendi internet sitesinden yaptığı açıklamada, saldırıda Iraklı bir milletvekilini de öldürdüklerini duyurdu. Öldürülen milletvekilinin Irak meclisindeki Şii blok olan Bedr Organizasyonu üyesi Ahmed el Hafeci olduğu ileri sürüldü.

IŞİD'in ele geçirdiği bölgede bulunan Velid ismindeki bir tüccar hava saldırılarının IŞİD'e herhangi bir zararı olmadığını ve bu saldırıların "tiyatro" olduğunu söyledi. Aynı bölgede yaşayan ve balık satan Ali ismindeki bir Iraklı da, hava saldırılarının başlamasının ardından IŞİD'in daha fazla bölgenin kontrolünü ele geçirdiğini söyledi.

 OBAMA: KOBANİ'YE ENDİŞELENİYORUZ AMA ENBAR'LA İLGİLENİYORUZ

IŞİD Irak’ta ilerleyişine devam ediyor. Bağdat’ta bir intihar bombacısının üzerindeki bombaları patlatması 25 kişinin hayatını kaybetmesine 50’den fazla kişininse yaralanmasına yol açtı. Saldırıyı son üç gündür Irak’taki ilerleyişini hızlandıran ve Bağdat kapılarına dayanan IŞİD grupları üstlendi.

Son olarak Kubaysa’yı ele geçiren IŞİD Enbar ve Felluce’yi de kuşatmış durumda.

Washington’da ise ABD Başkanı Barack Obama koalisyon güçleri komutanlarıyla bir toplantı yaptı ve IŞİD’e karşı yürütülecek strateji hakkında bilgi aldı:

"Şu noktada Irak’ın Enbar bölgesindeki çatışmalara da odaklanıyoruz. Suriye’nin Kobani şehri ve etrafındaki çatışmalar da bizi derinden endişelendiriyor. Bu da IŞİD tehlikesinin Irak ve Suriye’deki varlığını gösteriyor. Bu yüzden de koalisyon hava saldırılarına bu iki bölgede de devam edecek."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.