Havaların soğuması sobacıların yüzünü güldürdü

Havaların soğuması sobacıların yüzünü güldürdü

Mardin’in Midyat ilçesinde, havaların erken soğumasıyla soba imalatçıları kış ayları için hazırlıklarına hız vererek hummalı bir çalışmanın içerisine girdi.

Midyat’a has özel yapım odun sobalarının satışı bu yıl havaların soğumasıyla erken başladı. İmalatçılar hazırlıklarını tamamlamak için hummalı bir çalışmanın içerisine girerken odun sobalarını tercih eden vatandaşlar ise kışa hazırlıksız yakalanmamak için şimdiden soba almaya başladılar. Bu durum sadece kış aylarında satış yapabilen sobacı esnafının bir nebze de olsa yüzünü güldürdü.

Tarihi bir kaç asra dayanan ve Midyat’ta sadece 2 imalatçısı kalan bu yöreye has odun sobaları el emeği ile imal ediliyor. Genellikle köylülerin rağbet ettiği sobalar, elips şeklindeki tarihi görüntüsüyle ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Bazı turistler ise süs eşyası olarak alıyor.
Midyat’a has odun sobalarının hazırlık aşamasında olduklarını söyleyen soba ustası Abdulkadir Arbağ “Şu an hazırlık safhasındayız. İnşallah işler iyi gider. Bu biraz da havaların soğumasına bağlı. Biz hazırlıklarımızı yapıyoruz. Gerisini Allah’a bırakıyoruz.”ifadelerini kullandı.

Odun sobalarının teknik özellikleri ve avantajlarını da dile getiren Arbağ, “Tarihi Midyat odun sobalarımız kısa sürede ısınması ve özellikle elektrik tasarrufu sağladığı için tercih ediliyor. Köylü vatandaşlarımız daha çok tercih ediyor. Çünkü köylerde odun çoktur. Ayrıca soba üstünde su ısıtma ve yemeklerini yapabilir, içinde de mangallık etlerin pişirilebilmesi açısından tercih ediliyor. Bir diğer avantajı da evi kirletmiyor. Kömür sobalarının kullanıldığı evlerdeki gibi her sene evi boyamak zorunda kalınmıyor.”dedi

Soba imalatının zahmetli ve el emeği isteyen bir iş olduğunu söyleyen Arbağ, soba imalatı hakkında şu bilgileri aktardı: “Bize tabaka olarak gelen metal sacları gerekli ölçü ve ebatlarda kesiyoruz. Punta, silindir, baskı, kalıp gibi yardımcı makinelerle elips şekline getiriyoruz. Kapak, ayak gibi aksesuarlarını da monte ettikten sonra paslanmaması için koruyucu yağ ile yağlayıp kullanıma hazır hale getirip satış için depoya kaldırıyoruz. Soba fiyatlarımız ebat ve sac ölçülerine göre farklı olup, 50 ila 200 TL arasında değişiyor. Bir soba bakımı güzel yapılırsa en az 10 yıl dayanabiliyor.”

İLKHA

























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler