Hayvan hastalıklarındaki tazminatlara ilişkin düzenleme

Hayvan hastalıklarındaki tazminatlara ilişkin düzenleme

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hayvan hastalıklarındaki tazminatlara ilişkin düzenleme yaptı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından "Hayvan Hastalıklarında Tazminat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayımlandı.

6 Mart 2013 tarihli ve 28579 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Hayvan Hastalıklarında Tazminat Yönetmeliği'nin 5'inci maddesinin birinci fıkrasının ilk paragrafı ile "ğ" bendi değiştirildi, aynı fıkraya bazı bentler eklendi ve aynı maddenin 3'üncü fıkrası da değiştirildi.

Buna göre; ruam, sığır tüberkülozu, sığır brusellozu, koyun ve keçi brusellozu, sığır vebası, Afrika at vebası, kuş gribi, kuduz, sığırların nodüler ekzantemi, şap, scrapie ve sığırların süngerimsi beyin (BSE) hastalıklarından dolayı yerel kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenen miktarlar üzerinden belirtilen esaslara göre hayvanların sahiplerine tazminat ödenecek.

Yarış atlarının kıymet takdirleri yapılırken damızlık ve yarış atı değeri dikkate alınmayacak. At bedeli olarak kıymet takdiri yapılacak.

Sığır brusellozu, koyun ve keçi brusellozu, kuduz, sığırların nodüler ekzantemi, scrapie ve sığırların süngerimsi beyin (BSE) hastalıklarının resmi laboratuvarlarca tespiti, diğer hastalıkların ise resmi veteriner hekim, yetkilendirilmiş veteriner hekim ya da resmi laboratuvarlarca tespiti tazminat ödemesi için esastır.

Hastalıkların teşhisi için alınan numuneler resmi veteriner hekim tarafından alınacak ve resmi yazı ile laboratuvarlara gönderilecek.

Yönetmeliğin 9'uncu maddesine yeni fıkra eklendi. Bu doğrultuda, tazminat verilecek hastalıklar nedeniyle ölen, öldürülen veya kestirilen hayvanların Tarım Sigortaları Havuzu tarafından hasarı ödenmişse ayrıca tazminat ödemesi yapılmayacak.

Bu yönetmelik 1 Mart 2018 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.