Hayvan pazarında sıkı kurban pazarlığı

Hayvan pazarında sıkı kurban pazarlığı

Bayram yaklaştıkça kurban pazarlarında alıcı ve satıcılar arasından sıkı pazarlıklar yapılıyor.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Mardin merkez ve ilçelerindeki hayvan pazarlarında kurbanlıklar görücüye çıktı. Alıcı ve satıcılar pazarlarda yaşananları İLKHA muhabirine anlattı.

Sıkı pazarlığın yaşandığı Kızıltepe Hayvan Pazarı’nda satıcılar küçükbaş kurbanlıkların ucuza satıldığından yakınırken, alıcılar ise fiyatların ucuz olduğundan baya memnun oldukları görüldü.

Büyükbaş kurbanlıkların fiyatları 7 ile 12 bin, küçükbaş kurbanlıkların ise 600 ile bin 500 TL arasında değişiyor.  Satıcılar büyükbaş kurbanlıkların iyi fiyata satıldığını ancak küçükbaş kurbanlıklarda geçen seneye göre işlerinin durgun ve fiyatların ucuz olduğu, bu nedenle zarara satış yaptıklarını söylediler. Alıcılar ise geçen seneye göre bu sene küçükbaş kurbanlıkların fiyatlarının daha ucuz olduğunu dile getirdiler.

Bu sene küçükbaş kurbanlıkların ucuza satıldığından yakınan satıcı Musa Bozkurt, “Keçilerin fiyatı 600-700 TL, koçlar ise fiyat 900 ile bin 500 TL arasıdır. Küçükbaş kurbanlıklar 600 ile bin 500 TL arasında semizliğine göre fiyatları değişiyor.” dedi.

“Kurbanın etini çevremize dağıtacağız”

Mübarek Kurban Bayramı münasebetiyle Allah rızası için bin 470 TL’ye koç aldığını belirten Hacı Mehmet Ali, “Bu sene fiyatlar pahalı değil ucuzdur. Allah nasip ederse aldığım kurbanı bayramda keseceğiz. Hem yiyeceğiz hem de çevremizdekilere dağıtacağız. Çünkü kurban da her kesimin payı vardır.” diye konuştu.

“5 gündür siftah yapmadım”

5 günden beri kurbanları satışa çıkardığını ama daha siftah yapmadığını söyleyen Salih Tarhan, bayrama 5-6 gün kaldığını ve satışlarının olacağı yönünde Allah’tan ümidi kesmediklerini belirtti.

“Sattığımızı zarara veriyoruz”

Geçen yılki kurban bayramının bir nebze de olsa bu seneden daha iyi olduğunu dile getiren Mehmet Al, şunları söyledi: “Hem satış yok hem de sattığımızı zarara veriyoruz. Doların yükselmesi bizde huzur bırakmadı. Çayın kilosu 60 TL’ye çıktı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Allah’tan umut kesilmez bayrama daha birkaç gün var. İnşallah bu süre içerisinde piyasa açılır.”

“Büyükbaş kurbanlıklar 7 ile 12 TL arasında değişiyor”

Büyükbaş kurbanlık fiyatlarının 7 ile 12 bin TL arasında değiştiğini söyleyen Mehmet Şerif Önen,  kurban kesmenin yılda bir olduğunu ve sevabının çok olduğunu hatırlattı. Önen, “Zaten kurban yılda bir kesiliyor onu da ekonomik kriz var diye kimse bahane etmesin. Kurban kesmenin yeri başkadır.” dedi.

“Hayat pahalılığına rağmen kurban fiyatları ucuzdur”

Kurban almak için köyden geldiğini belirten Mehmet Sait Kılıç ise “Türkiye’deki hayat pahalılığına göre kurbanlık fiyatları ucuz, pahalı değildir. Şimdilik kurbanlık bakıyoruz, inşallah bir tane alacağım.” dedi.

Allah rızası için kurban almaya geldiğine vurgu yapan Bedii Arslanhan, alacağı kurbanı bayramda kesip 2 kısmını dağıtacaklarını bir kısmına kendilerine bırakacaklarını söyledi.

“Hazreti İbrahim’in sünnetini yerine getirmek için kurban almaya geldik”

Hazreti İbrahim’in (Aleyhisselam) sünnetini yerine getirmek için kurban almaya geldiklerini dile getiren Mehmet Sait Arslanhan, kesecekleri kurbanın etini fakirlere dağıtacaklarını söyledi.

Büyükbaş kurbanlıkların iyi fiyata gittiğini ama küçükbaşlarda fiyatın ucuz olduğundan dolayı alıcıların memnun olduğunu ama satıcıların memnun olmadığına dikkat çeken Abdurrahman Baltacı da “Büyük baş kurbanlıklar 6 ile 12 bin TL arası küçükbaşlarda kilolarına göre değişiyor. Koçların ise fiyatları bin 500 ile 2 bine kadar koça göre değişiyor. Bir güzel küçükbaş kurbanlık 900 TL’ye alınabilir. Geçen seneye göre bu sene besiciler zarar etti.” diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.