Gaziantep Hayvanat Bahçesine rekor ziyaretçi

Gaziantep Hayvanat Bahçesine rekor ziyaretçi

Büyüklüğü ve barındırdığı türler bakımından dünyanın önde gelen hayvanat bahçeleri arasında yer alan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ni 2018 yılında ziyaretçi rekoru kırıldı.

Yüzölçümü ve barındırdığı türler bakımından Türkiye'de birinci, Avrupa'da ikinci, dünyada dördüncü sırada yer alan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, 2018 yılında 4 milyon yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildi.

Önceki yıl 2 milyon 750 bin yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen hayvanat bahçesi, geçen yıl ise 3,5 milyon 110 bin ziyaretçiyi ağırladı. Her geçen yıl ziyaretçi sayısı artan hayvanat bahçesini bu yıl ise 4 milyon kişi ziyaret etti.

Özellikle geçtiğimiz yıllarda hizmete açılan Zooloji ve Doğa Müzesi, Safari Park ve fok balığı gösterileri hayvanat bahçesine olan ilgiyi ve ziyaretçi sayısındaki artışta etkili oldu.

Burç Ormanı'nda yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik bir yeşil alan üzerine kurulan ve barındırdığı 300’ün üzerindeki türde binlerce hayvanın bulunduğu Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde aralarında puma, ayı aslan ve kaplan gibi yırtıcı hayvanlar ile Safari Park’ta 350 türden 10 bin hayvana ev sahipliği yapıyor.

Hayvanat bahçesi girişinde yer alan akvaryumda her çeşit balıklar, maymun türleri, yılan çeşitleri yer alırken, devamında ise leopar, jaguar, puma, ayı aslan ve kaplan gibi yırtıcı hayvanlar bulunmaktadır. Kanguru, deve kuşu, atlar, deve, ceylan, geyik, dağ keçisi, dağ koyunu, karaca, Kamerun koyunu evleri de tel örgüyle çevrilmiş doğal ortamda barınıyor.

İçinde yüzlerce türün bulunduğu kuş kafesi 400 metrekare alanda ve 30 metre yüksekliğinde yazın ve kışın içerisinde rahatlıkla uçabiliyorlar. Tropik ortamda yaşayan kuşların cıvıl cıvıl sesleri ziyaretçileri adeta büyülüyor.

Hayvanat bahçesinin maskotlarından olan Şakir isimli zürafa ve Can isimli şempanze yavrusu ile yırtıcı hayvanlar ve filler, ziyaretçilerden büyük bir ilgi görüyor. Zürafa Şakir, uzun boyuyla; yavru şempanze Can ise sevecen hareketleri ve annesi bakımını yapmadığı için kendisini büyüten bakıcı Nedim Aslan ile olan ilgisi ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Zürafa Şakir, bakıcıları tarafından incirle besleniyor. Demir kafesten başını sarkıtan zürafa, uzun diliyle bakıcısının uzattığı incirleri yiyor. Zürafayı bu kadar yakından görme fırsatı bulan ziyaretçiler de zürafa ile hatıra fotoğrafı çektiriyor. Fotoğraflar karelerinde ise en çok talep, bakıcısının elindeki inciri almak isteyen zürafanın uzun dilini dışarı çıkarttığı an oluyor.

Her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlayan hayvanat bahçesinin, hafta içi-hafta sonu, yaz ve kış ziyaretçileri hiç eksik olmuyor.

Bu yılki ziyaretçi sayısı ile ilgili bilgi veren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sene 4 milyon ziyaretçiyi ağırlayarak yeni bir rekora imza attıklarını söyledi.

Her sene kendi rekorlarını kırdıklarını anımsatan Özsöyler, Gaziantep Hayvanat Bahçesinin Türkiye'nin en büyüğü, Avrupa'nın üçüncü ve dünyanın da dördüncü büyük bir hayvanat bahçesi olduğunu ifade etti.

Rekor ziyaretçi sayısına ulaşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Sudan gezisinde Devlet Başkanı El-Beşir tarafından hediye edilen aslanların, Şakir isimi Zürafa, Can isimli şempanze yavrusu, Gabi ve Pili isimli filler, geçtiğimiz yıl açılan Zooloji ve Doğa Müzesi ile Safari Park’ın etkili olduğunu belirten Özsöyler, 2019 yılında da içinde yırtıcı hayvanların barındığı bir safari park açacaklarının da müjdesini verdi.

 “2018 yılında 4 milyon kişi ziyaret etti”

Hayvanat bahçesini 2018 yılında 4 milyon kişinin ziyaret ettiğini belirten Özsöyler, “Bunun yüzde 85'i ve 90'ı çevre illerden, ülkelerden geliyor. Her gün değişik bir aktivasyon ve projeyle ziyaretçilerimizin karşısına çıkıyoruz. Özellikle Türkiye'de ilk kurulan Safari Parkı, Zooloji ve Doğa Müzesi, fok gösterileri ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir. Yine 2019 yılında da yeni açacağımız yırtıcı hayvanların Safari Parkı ve aynı zamanda Tropik Kelebek Merkezi ziyaretçi sayımızın artmasına neden olacaktır ve ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızın Gaziantep'e hediye ettiği dört tane aslan da ziyaretçilerin büyük bir ilgisini görmektedir. Özellikle de ziyaretçilerimiz Aslanları görmek için Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne akın ediyorlar.” dedi.

“2019 yılında 5,5 milyon ziyaretçi hedefliyoruz”

Her yıl yeni bir projeyle ziyaretçilerin karşısına çıktıklarını ifade eden Özsöyler, “Geçen sene hayvanat bahçemizi 3,5 milyon kişi ziyaret etmişti. 2018 yılında ise 4 milyon kişiye ulaştık. İnşallah 2019 yılında 5,5 milyon ziyaretçiyi hedefliyoruz. Yırtıcı hayvanların Safari Parkı Türkiye ve Avrupa'da bir ilk olacak. Yine Tropik Kelebek Merkezi ziyaretçilerin büyük ilgisini çekecek. 120 türden 20 bin tane rengârenk kelebeklerin uçuştuğu bir Tropik Kelebek Merkezi yaptık ve ziyaretçiler Tropik Kelebek Merkezi’nde rahatlıkla dolaşacaklar. Hem değişik bitki türlerini hem de değişik kelebek çeşitlerini görecekler.” diye konuştu.

Ziyaretçilerin en çok fillere, su aygırları ve Şakir isimli Zürafa ile Can isimli şempanze yavrusuna büyük bir ilgi gösterdiğini belirten Özsöyler, “Ziyaretçilerimiz özellikle bunları görmeden geçmiyorlar. Yırtıcı hayvanlara da büyük bir ilgi var. Bu hayvanlar ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken hayvanlar.” şeklinde konuştu.

Özsöyler, Gaziantep halkının yanı sıra çevre illerden de çok sayıda kişiyi ağırlayan hayvanat bahçesinin Avrupa ülkelerinden gelen turistlerden de yoğun bir ilgi gördüğünü belirterek, Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nin doğurganlık oranıyla da Avrupa'da birinci sırada olduğunu ifade etti.

Tüm Türkiye’yi ve Avrupa’yı Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne gelip görmelerini istediklerini de belirten Özsöyler, gelen ziyaretçileri en iyi şekilde ağırladıklarını da sözlerine ekledi.

Ziyaretçiler de memnun ayrılıyor

Hayvanlara olan ilgisinden dolayı müsait olduğu müddetçe her hafta sonu hayvanat bahçesini ziyaret ettiğini belirten Tolga Güllü, hayvanat bahçesinin çok güzel olduğunu ve herkesin de burayı kesinlikle görmesi gerektiğini belirtti.

Güllü, “Bir Antepli olarak burayı çok seviyoruz. Antepli olduğum için yırtıcı hayvanlar, daha çok benim ilgimi çekiyor. Her hafta sonu buraya geliyorum ve herkesi de buraya bekliyorum. Her hafta da buraya gelmeyi herkese tavsiye ederim. Hayvan sevgisinden dolayı hayvanları görmek için burayı biz çok beğeniyoruz. Herkese de öneriyoruz.” dedi.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinden ailesiyle hayvanat bahçesini ziyaret etmeye geldiğini söyleyen Volkan Nül, “Ailemle birlikte ilk defa Gaziantep'e geldim.  Çok memnun olduk ve ilk defa bu kadar büyüklükte bir zürafa gördüm. Aslan, kaplan ve buna benzer yırtıcı hayvanları çok beğendik. Oğlumda kanguru ve yırtıcı hayvanları beğendi. Yırtıcı hayvanları biz genelde televizyonda gördüğümüz için burada bire bir canlı görmek daha dikkat çekiciydi. O kadar büyük ki her yeri gezme fırsatımız da olmadı.” ifadelerini kullandı.

Malatya'dan Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ne ailesiyle birlikte gelen Ersin Çalışkan da şunları söyledi:

“Ailemle birlikte hayvanat bahçesine ziyarete geldik. Hayvanat bahçesini çok güzel gördük. Koşullar ve şartlar olarak ve temizlik noktasında da çok beğendik. Ben kendi şahsım ve ailem adına Belediyeye ve Fatma Şahin’e teşekkür ediyorum. Zaten biz televizyonlardan eşimiz ve dostumuzdan da duyduğumuz kadarıyla bu hayvanat bahçesi Türkiye'de birinci, Avrupa'da ikinci ve dünyada da dördüncü sırada yer almaktaymış. Ama bize göre gönlümüzün birincisi. En çok ise aslan ve zürafa ilgimi çekti. Gerçekten burada hayvanları canlı olarak izlemek keyif vericiydi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.