Hayvanlarda görülen sarılık hastalığı et ve süt verimini düşürüyor

Hayvanlarda görülen sarılık hastalığı et ve süt verimini düşürüyor

Van’da özellikle küçükbaş hayvanlarda görülen Sarılık (Zerek) hastalığı et ve süt verimini olumsuz yönde etkiliyor.

Van’da özellikle küçükbaş hayvanlarda görülen Sarılık (Zerek) hastalığı et ve süt verimini olumsuz yönde etkilerken, zamanında müdahale edilmediğinde ise, hayvan ölümlerine de yol açıyor.

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan Van İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü İsmail Hakkı Behçet, Sarılık ya da halk tabiri ile Zerek olarak bilinen hastalığın yıllardır var olan bir hastalık olduğunu belirterek koruyucu hekimliği tavsiye etti.

Hayvan Sağlığı ve yetiştiriciliği Şube Müdürü İsmail Hakkı Behçet konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilde sığır, koyun ve keçilerde en çok görülen ve sarılık (Zerek) olarak bilinen hastalığın verim kayıplarına ve ölümlere neden olduğunu mutlaka hayvanlar yaylaya çıkarılmadan önce gerekli ilaçlamaların yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

“Bizim şiddetle tavsiyemiz koruyucu hekimliktir”

Türkiye genelinde özellikle de bölgemizde sıklıkla görülen sarılık hastalığına zamanında müdahale edilmesi gerektiğinin altını çizen Behçet, “Vatandaşlarımız bununla ilgili neler yapacaklarını az çok biliyorlar. Ama bizim şiddetle tavsiyemiz koruyucu hekimliktir. Yani hayvanlarını yaylalara çıkarmadan önce bir veteriner hekim gözetiminde ilaçlamalarının yapılması gerekir” dedi.

Söz konusu hastalığın ekonomik kayıplara yol açabildiğini, ancak hayvanlardan insanlara bulaşma olayının olmadığını aktaran Hayvan Sağlığı ve yetiştiriciliği Şube Müdürü İsmail Hakkı Behçet, özetle şunları söyledi.

“İran ilaçlarını tavsiye etmiyoruz”

“Biliyorsunuz bunun yanında birçok hastalık da süt ve et üretimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun yanında ayrıca İran’dan gelen kimi ilaçlar vardır, bunları da tavsiye etmiyoruz. Çünkü bu ilaçların hangi şartlarda üretildiğini ve nasıl geldiğini de bilmiyorsunuz? Hatta bunların cezaları vardır. Onun için halkımıza tavsiyemiz, bu tür ilaçlardan uzak durmaları gerekir. Tedavi yöntemlerinde mutlaka işin uzmanlarından bilgi almaları gerekir. Ki bizler de müdürlük olarak bu noktada halkımıza her türlü kolaylığı saplamaya hazırız. Ancak tekrar ediyorum, Koruyucu hekimliği şiddetle tavsiye ediyoruz”

Öte yandan Van’ın Gürpınar ilçesi Üçgen Mahallesinde ikamet eden ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar da Zerek hastalığıyla mücadelede ciddi sorunlar yaşadıklarını ve hayvanlarının telef olduğunu belirterek, bu noktada doğru tedavi yöntemleri için yetkililerin kendilerine yardımcı olmalarını istedi.

Özellikle hastalığa yakalanan hayvanlarda süt ve et veriminin ciddi anlamda düştüğünü aktaran mahalle halkı, bunun süt sezonuna denk gelmesinin kendilerini olumsuz yönde etkilediğini aktardı. (Murat Dalgın-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler