Haziran ayının zam şampiyonu limon oldu

Haziran ayının zam şampiyonu limon oldu

TÜİK Van Bölge Müdürü Özer COŞKUN tarafından yapılan açıklamaya göre; TÜFE bir önceki aya göre yüzde 0,03 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 15,72 oranında artış gösterdi.ÜFE rakamlarına göre zam şampiyonu limon oldu.

Coşkun’un verdiği bilgilere göre, madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde limon yüzde 35,72 ve yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlar yüzde 34,90'lık oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van İlinin de dâhil olduğu TRB2 Bölgesinde ise limon 31,45 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 21,49 oranındaki artışla sivri biber takip etti. Patlıcan ise yüzde 33,65'lik bir oranda değer kaybederek Haziran ayında TRB2 Bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 44,97 oranında değer kaybeden domates en fazla ucuzlayan ürün oldu.TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 0,09'luk bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 18,34 oranında artış meydana geldi.

TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 3,35'lik oranla lokanta ve oteller grubunda olurken, düşüş gösteren grup ise yüzde 1,28 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

Öte yandan Yİ-ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 0,09'luk bir artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 25,04 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 7,83 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,45 düşüş, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,50 artış ve su sektöründe ise yüzde 0,43 oranında artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 1,22'lik oranla dayanıklı tüketim malları grubunda olurken, en yüksek yıllık artış ise yüzde 35,44'lük oranla enerji grubunda gerçekleşti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.