HDP'den tezkereye sert tepki

HDP'den tezkereye sert tepki

Hükümetin Irak ve Suriye topraklarında güvenli bir bölge oluşturmak ve kendi toprakları dışında harekat yapmak için meclise getirdiği tezkereye HDP sert tepki gösterdi.

DİYARBAKIR - Türkiye hükümetinin, Suriye ve Irak’ta giderek güçlenen ve son çatışmalarda Suriye Kürdistan’ında devrim gerçekleştirdiğini iddia eden PYD ve PKK’ye büyük kayıplar veren IŞİD’e karşı gerekli önlemleri almak gerekçesiyle meclise getirdikleri tezkereye HDP’den tepki geldi.

 

Tezkereye ‘hayır’ başlığıyla HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından yayınlanan basın açıklamasında

 

AK Parti iktidarının Meclis’e sunduğu tezkerenin içeriğinin, hükümetin bölge sorunlarına ve Kürt halkına bakışında bir değişiklik olmadığını bir kez daha gösterdiği ifade edildi.

 

Hükümetin hazırladığı tezkerede IŞİD vurgusunun yapılmadığı ve PYD’nin terör grupları arasında gösterildiği belirtilen açıklamada, bölgede yaşanan sorunlarda Türkiye'nin hiç bir rolü yokmuş gibi bir hava estirildiğine vurgu yapıldı.

 

Ortadoğu'da bir dönemin egemen güçleri olan Baascı rejimlerin bir bir çöktüğü belirtilen açıklamada, siyasi iktidar olan AK Partinin bu gelişmeleri okuyamadığı ve tekçi anlayışa dayanan ulus devletçi politikalarda ısrar ettiği belirtildi.

 

Açıklamada son olarak, hükümetin bir tezkere çıkararak Suriye yada Irak topraklarına girecek olmasını işgal olarak değerlendiren HDP açıklamasında;  bölgede askerlerce oluşturulacak güvenli bölgenin engellenmesi mi isteniyor sorularına yol açtı.

 

Türkiye’nin bölgeye girmesinin “işgal gücü” olarak değerlendirmesi ve bu durumun, “komşularının topraklarına girmek, oralarda halkların iradesini çiğneyerek ‘güvenli bölge’ adı altında alanlar oluşturması, o coğrafyada yaşayan halkların talebi de çıkarı da değildir.” şeklinde ifade edilmesi, bölgede oluşturulacak güvenli bölgenin HDP’ye ne zararı olur sorularını gündeme getirdi.

 

Hükümetin meclise getirdiği tezkere…

Türkiye’nin güvenliğine terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak Irak ve Suriye’deki tüm terörist örgütlerden ülkemize dönük tehditleri bertaraf etmek. Kitlesel göç gibi risklere karşı güvenliğinin idame ettirilmesini sağlamak.

 

Kriz sürecinde ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin yüksek menfaatlerini etkili şekilde korumak ve kollamak.

 

Gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika uygulanmasına yardımcı olmak üzere hudut, şumul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olacak şekilde TSK’nın gerektiği takdirde, sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi.

 

Aynı amaçlara dönük olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerinin Türkiye’de bulunması ve bu kuvvetlerinin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması.

 

Her düzenlemenin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 4.10.2014 tarihinden itibaren bir yıl süreyle hükümete izin verilmesi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.