HDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden Camii düşmanlığı

HDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden Camii düşmanlığı

HDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin yeni imara açtığı bölgelerde Camiye yer vermemesine sert tepki gösterildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni imara açılan 75 metre yolunda, herhangi bir Camii inşaatına yer vermemesi, Diyarbakır İmam Hatip Mezunları Derneği tarafından yapılan bir basın açıklamasıyla kınandı.

Diyarbakır İmam Hatip Mezunları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından yapılan basın açıklamasında, Mahalle adına 12 bin imzanın toplanıldığını ve bu imzaların Belediyelere gönderilmesine rağmen olumsuz sonuç alındığına vurgu yapıldı.

“Diyarbakır Camileri ve Medreseleri ile ün yapmıştır”

Diyarbakır’ın şehir anlamında bir medeniyet şehri olduğuna değinilen açıklamada, “İslam medeniyetinin bölgedeki en önemli şehirlerden biri olan Diyarbakır, İslam kültür mirasının beşinci haremi Şerifi konumundaki Ulu Camii bağrında bulundurduğundan, Medreseler ve camiler şehri olarak ün salmıştır. Tarihten günümüze kadar hane sayısı ile ibadet mekânı arasında oran olarak karşılaştırıldığında her 50 haneye 1 mabet düşecek şekilde inşa edilmiştir. Şehirler inşa edilirken imar ve iskânda mabetler merkez konumda inşa edilir, yerleşim ve ticarethaneler mabet hanelere göre planlama yapılırdı.” denildi.

“İmar bölgesinde camii inşaatı yapılmadı”

Diyarbakır’ın yeni yüzü olan Kayapınar ilçesinin şehrin en modern şehirleşmesinin yapıldığı yer olduğunu belirtilen açıklama da, Elazığ-Şanlıurfa çevre yolu 75 yol üstü yerleşim bölgesinin 5 yıldır yeni imara açıldığını ve bu bölgede şu anda 10 bine yakın vatandaşın ikamet ettiği belirtildi.

Açıklamada devamla, “Bu bölge gelecek 10 yıl içinde 100 bin nüfusun ikamet edebileceği şekilde imara açılmıştır. Bu bölge de okul, sağlık kuruluşları ve yeşil alan gibi sosyal donatıların plan ve projeleri yapılmış olmasına rağmen, bin 200 metrekare yarıçaplı alanda Müslüman halkımızın ibadet görevini ifa edebileceği ibadethane yer verilmemiştir. Bu durumdan dolayı vatandaşlarımız büyük bir mağduriyet içerisindedirler. Belediyeler halkın arazilerini imar ve iskâna açarken arazinin yüzde 40’nı yol, Okul, Yeşil alan, Sağlık merkezi ve Camii için planlama yapması kanuni bir zorunluluktur.” ifadeleri kullanıldı.

 “12 kilometrelik alanda tek Camii yok”

Söz konusu bölgenin bir İl nüfusunu barındıran büyük bir yerleşim yeri olduğu belirtilen açıklamada, halkın Ezan ve Camiden mahrum bırakmasının halka yapılabilecek en büyük ihanet ve zulüm olduğuna vurgu yapıldı.

Açıklamada devamla, “Şehircilik İmar ve iskân kanununa göre; bir yerleşim yeri için yürüme mesafeli her 500 metre için camii yapılması gerekirken ne yazık ki HDP’li Büyükşehir ve Kayapınar Belediyesi 12 kilometrelik bir alanda bile tek bir camii için yer ayırmamıştır. Bu bölge halkı, namaz vakitlerini ancak medya iletişim araçları vasıtasıyla öğrenebilmektedir. İslam fıtratı üzerinde doğan çocuklarımız İslam’ın en önemli şiarları olan Camiye, minareye ve ezan sesine hasret bir şekilde büyümektedirler.” ifadelerine yer verildi.

“HDP, CHP’nin İslam düşmanlığı zihniyetini taşıyor”

HDP’li Büyükşehir Belediyesinin bu cami tahammülsüzlüğünün İslam düşmanlığında kaynaklandığı belirtilen açıklamada, bu durumun Sovyet Sosyalist rejiminin uygulamalarını yansıtan bir tavır olduğunun hatırlanması gerektiğinin altı çizildi.

Açıklamada devamla, “Demir perde ülkelerinde yaşayan Müslüman halkların yaşadığı camii hasretinin bir benzerini ve Cumhuriyetin kuruluş yıllarında CHP zihniyetinin Başkent Ankara’yı camiye muhtaç bir konuma düşürdüğü gibi, HDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Kayapınar İlçe belediyesi 21. yüzyılda Müslüman Kürt halkımıza da aynı mahrumiyeti ve mağduriyeti yaşatmaktadırlar.” denildi.

 “Yetkilileri derhal göreve çağırıyoruz”

Büyükşehir ve Kayapınar belediyelerinin bu bölge için yaptıkları Nazım İmar ve yerleşim planlarını bir an önce revize etmeleri gerektiği belirtilen açıklama şu şekilde devam etti:

“HDP’li belediye, Müslüman halkımızın doğal hakkı ve İmar kanununa göre yürüme mesafeli her beş yüz metre veya her yüz konut için bir camii inşa edilecek şekilde yer tayin etmelidir. Aksi takdirde HDP’li belediyeler İslam memleketinde tarihe 100 bin nüfuslu bir şehri camisiz ve ezansız olarak iskâna açtıkları için vebal ve sorumluluk altında olacaklardır. Bizler sorumluluğumuzun gereği olarak, mağduriyetin giderilmesi için başta Hükümet, İl Valiliği, Diyanet İşleri Başkanlığı Müftülükler ve Sivil Toplum Kurtuluşlarını bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

“Bu durum Müslüman halka reva görülemez”

Mahalle sakinlerinin namazlarını cemaatle etmek için her vakit camiye arabayla gidip gelmek zorunda kaldığı belirtilen açıklamada son olarak şunlara dikkat çekildi:

 “Yaşlılarımız cemaatle namaz kılmaya hasret kalmıştır. Çocuklarımız artık ezansız büyümektedir. Bu bölgeye gelen yabancılar buranın bir İslam beldesi olduğundan şüphe duymaktadırlar. Müslüman Kürt halkı olarak; bölgemizde ve mahallemizde Ezandan mahrum, Camisiz ve minaresiz bir belde istemiyoruz. Hiç kimsenin Müslüman halka bunu reva görmesi haddi olmamalıdır. Bu bölge ve mahalle halkını ibadetten mahrum ve camisiz bıraktığı için HDP’li Büyükşehir ve Kayapınar belediyesini önce Allah’a, sonra Müslüman halkımıza havale ediyoruz.” (Ali Fidancı - İLKHA)








 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler