HDP'li Vekil: Silahlı Kişiler Yolumu Kesip Tehdit Etti!

HDP'li Vekil: Silahlı Kişiler Yolumu Kesip Tehdit Etti!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Özdal Üçer, Van- Gürpınar karayolunda otomobilinin önünün silahlı kişilerce kesildiğini ve tehdit edildiğini söyledi.

Özdal Üçer yaptığı yazılı açıklamada, Van-Gürpınar karayolunun Kurubaş Mevki'de, 30 kadar kişi tarafından yolunun kesildiğini söyleyen, "Ellerinde silahlar vardı. Silahları bana ve yanımdakilere doğrulttular, tehdit ettiler" dedi. Üçer, otomobilden inip milletvekili olduğunu söylediği halde tehditlerin sürdüğünü belirterek, "Bizi ne maksatla durdurduklarını, görev kağıtlarının olup olmadığını sordum. Bu karşı duruşumun ardından söz konusu 30 kişilik grup ellerindeki silahları saklamaya çalıştı" diye konuştu.

SORU ÖNERGESİ VERDİ

HDP Milletvekili Özdal Üçer, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması için soru önergesi vererek konuyu TBMM'ye taşıdı. Üçer, önergede şu soruların yanıtlanmasını istedi:

"1- Bu kişiler kamu otoritesine ait (emniyet, jandarma, vs.) hangi birime mensuptur ve isimleri/görevleri nedir?

2- Söz konusu mevkide yaşanan silahlı yol kesme olayının idari gerekçesi ve bu idari gerekçenin hukuki dayanağı nedir? Bu talimat kim tarafından verilmiştir?

3- Yol kesen şahısların (korkutma ve sindirme amacı taşıdığı belli olan) uzun namlulu silahlar ve tebdili kıyafet eşliğinde böyle bir uygulamaya girişmesi, demokratik bir ülkede nasıl savunulabilir? Böyle bir uygulama hukuki midir?

4- Bu kişilerin bağlı bulundukları güvenlik biriminin üniforması yerine tebdili kıyafetle yol kesmesi talimatı kim tarafından verilmiştir? Bu uygulama yasal mıdır?

5- Bu insanlık dışı tutumun barış sürecine vereceği zarar hakkında ne düşünmektesiniz? Siyasal otoritenin talimatı/icazeti olmadan böyle bir tutum geliştirilmesi mümkün müdür?

6- Bu olayın siyasal iktidarın inisiyatifi dışında geliştiğini ve şahsınız/hükümetiniz tarafından da tasvip edilmediğini düşünmekteyseniz; devlet içerisinde barış sürecinin başarıya ulaşmasını istemeyen odaklar mevcut mudur? Varsa bu odakların/güçlerin kimler olduğunu düşünmektesiniz?

7- Konu ile ilgili derhal tahkikat başlatmayı düşünmekte misiniz?"

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.