Her araç park et-devam et otopark alanını kullanamayacak

Her araç park et-devam et otopark alanını kullanamayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yeni yönetmeliğine göre, park et-devam et otopark alanını her araç kullanamayacak.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının "Otopark Yönetmeliği" yayımlandı.

Buna göre; binalar, imar planı ve mevzuat hükümleri doğrultusunda belirlenen bahçe mesafeleri yönetmelikte belirtilen istisnalar hariç olmak üzere otopark olarak kullanılamayacak.

Binanın kullanımı için yapılan otopark alanları, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca ortak alan olarak yönetilecek.

Birim park alanı en az 20 metrekare olacak

Binek otoları için birim park alanı, manevra alanı dâhil en az 20 metrekare olacak. Bu alan kamyon ve otobüsler için manevra alanı hariç olmak üzere en az 50 metrekare üzerinden hesaplanacak. Manevra alanı ve şekli dâhil park yerlerinin vaziyet veya kat planında gösterilmesi zorunludur. Taşıt asansörü ve mekanik sistemlerin kullanılması halinde birim park alanı, onaylı projesinde açıkça gösterilmek ve idaresince uygun görülmek kaydıyla daha az ölçülerde yapılabilecek.

Genel otoparklar, mekanik sistemler kullanılarak yapılacak

Bölge otoparkları ve genel otoparklar, imar planlarında bu kullanımlara ayrılan yerlerde ve plan esaslarına uygun olarak yer üstünde veya altında açık, kapalı veya çok katlı olarak gerektiğinde mekanik sistemler de kullanılarak yapılacak.

Valilik veya belediyeler tarafından yaptırılan bölge ve genel otoparkların denetim, bakım, onarım ve işletilmesi valilik veya belediyelere ait olacak. Bu hizmetler için alınacak ücreti valilik veya belediyeler tespit edecek. Bölge ve genel otoparkların yapımı, bakımı, onarımı ve işletilmesi üçüncü şahıslara verilebilecek.

Park et-devam et otopark alanları

Araçların şehir merkezine yönlendirilmemesi amacıyla şehrin merkezi alanları dışında çeperlerinde yer alan ana toplu taşıma istasyonu, durak ya da aktarma noktalarına idaresince belirlenecek yürüme mesafesi içerisinde park et-devam et otopark alanları tesis edilecek. Büyükşehir belediyelerince yapılması zorunlu olan ulaşım ana planlarında park et-devam et otopark alanları gerekli detayları ile birlikte belirtilecek. İmar planları hazırlanırken ulaşım planları dikkate alınacak.

Park et-devam et otopark alanlarına sadece binek taşıtlar, hafif ticari araçlar, motosiklet ve bisikletler park edebilecek.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.