Hewlêr'de bir camide hutbeler Türkçe okunacak!

Hewlêr'de bir camide hutbeler Türkçe okunacak!

Kürdistan yönetimi Türkmenler için önemli bir karar aldı. Karara göre bundan sonra Erbil’de bir camide hutbeler Türkçe okunacak.

Güney Kürdistan yönetiminin başkenti Hewlêr (Erbil), yoğun Türkmen nüfusun yaşadığı bir şehir. Geçtiğimiz hafta alınan bir karar ise bölgedeki Türkmen nüfusu mutlu etti. Zira bundan sonra Erbil’deki bir camide, her Cuma Türkmen bir hatip bulunacak ve Cuma hutbesi Türkçe verilecek. 

Bölgesel meclisin Türkmen vekillerinden Aydın Maruf Selim'e göre, karar Erbil Türkmenleri için tarihi. Kararın çıkmasında ise Türkmen vekillerin ortak tavrı etkili oldu.

Aydın Maruf karar hakkında şunları söyledi; "Gerçekten, hakikaten bu Erbil Türkmenleri için  önemli bir adımdır. Erbil Türkmen'i için önemli tarihi bir karar oldu. Resmi bir kitap da yayınlandı."

Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi de olan Aydın Maruf Selim, Osmanlı’dan sonra Erbil’de ilk kez Türkçe hutbe duyulacağının altını çizdi;

"Erbil’de belirleyeceğimiz bir camide olur. Bütün Erbilli Türkmenlerin oraya akın etmesi lazım. Bunun devamı var. Şu anda bir cami belirlendi. Bu Erbilli Türkmenlerin doğal ve tabii hakkıdır."

Bölgesel yönetimin Diyanet İşleri, Türkçe hutbe verecek bir vaizin belirlenmesi için de çalışmalara başladı. Çalışmaların kısa sürede tamamlanması ile Erbil’deki Türkmen azınlık önemli bir hakkına daha kavuşmuş olacak.

 

Kaynak: Kuzey Haber Ajansı

Yorum: Türkiye'de milyonlarca Kürd bulunmasına rağmen, henüz resmi olarak Kürtlerin  yaşadığı  Kürdistan coğrafyasında bile devlet, Kürtçe hutbe okumasına izin vermemektedir. Bu da hala devletin Kürtlere ve Kürtçeye nasıl şaşı baktığını ve görmezden geldiğini, en temel insani bir hakkı bile vermemek için nasıl direttiğinin açık bir göstergesidir.

Onun için deriz ki "Ele verir talkını, kendi yutar salkımı" misali devlet yetkilileri, başkalarına akıl vermeden önce, kendi yaptıkları haksız ve hukuksuz uygulamaları kaldırıp, daha sonra başkalarına akıl vermeye kalkışmalarıdır!

Daha devlet bile olamamış Güney Kürdistan bölgesel yönetiminin özellikle insani temel haklar alanında pazarlıksız bir şekilde yaptığı bu uygulamaları, umarız Türkiye'deki yöneticilerde kendilerine örnek alırlar.  (Çınarınsesi)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.