​Hızlı zayıflamak için spor yaparken sakatlanmayın

​Hızlı zayıflamak için spor yaparken sakatlanmayın

Yazın yaklaşması ile birlikte fazla kilolarından kurtulmak isteyenler, diyetle birlikte ağır spor programlarına başladıklarını belirten uzmanlar, uyarılarda bulundu.

Uzmanlar, tüm kış spordan uzak duranların bir anda ağır tempoyla spora başlamasının, başta eklem sakatlıkları olmak üzere birçok sağlık problemi yaşamasına sebep olabileceğini belirtti.

Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, bilinçsiz yapılan sporun neden olabileceği rahatsızlıklar hakkında bilgi verdi.

Akay, "Acil kilo vermek için, özellikle bahar aylarında insanlar spor salonlarına, açık alanlara hücum eder. Ancak, uzun kış ayları boyunca hareketsiz bir yaşam tarzı sürülmüşse, spor faydadan çok zarar getirebilir. Egzersiz yaparken, yürürken bileğiniz burkulabilir, ağırlık kaldırırken eklemleriniz, koşarken de kaslarınız zarar görebilir. Kas çekilmesi, zorlanması, ayak bileği burkulması, omuz yaralanmaları, diz yaralanmaları gibi rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz. Kalp rahatsızlığınız varsa aşırı yüklenmeden kaynaklanan spazm ya da kriz geçirebilirsiniz." dedi.

Isınmadan başlayan egzersiz hareketleri kaslarınıza ağır gelebileceğini belirten Akay şunları söyledi:

"Kas çekilmesi, zorlanması hatta yırtılması bile gelişebilir. Bu nedenle spora başlamadan önce 5-10 dakika, bisiklete binebilir, ip atlayabilir ya da tempolu yürüyebilirsiniz. Egzersiz bittikten sonra birden durmak da zararlıdır. Bacak açma, kol germe, cenin pozisyonu alma gibi rahatlatıcı esneme hareketleri yaparak sakatlanma riskini düşürmüş olursunuz. Egzersiz öncesinde de sonrasında da, hatta sırasında da su içmelisiniz. Bu nedenle egzersiz yapacağınız zaman mutlaka yanınızda yarım litre su bulundurun. Egzersizden 10 dakika önce ve sonra büyük birer bardak su için. Bu sizin egzersiz sırasında kaybettiğiniz suyu karşılayacak, kaslarınızın çok daha esnek olmasını sağlayacaktır."

Egzersiz yaparken doğru elbiseler seçmek de önemli olduğuna dikkat çeken Akay, "Hava alan, pamuklu ve vücut tipine uygun kıyafetler seçilmelidir. Sabah 6-8 arası ve öğleden sonra 4-7 arası spor için en uygun saatlerdir. Eğimli yerlerde yürümek ya da sürekli merdiven çıkmak da sizi sakatlayabilir. Yürüyüş bantlarında eğimli koşmaktan kaçının; eğim diz, kalça ve belde sorunlar çıkarabilir." ifadelerini kullandı.

İLKHA


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler