Hocalı’da katledilenler anıldı

Hocalı’da katledilenler anıldı

Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ bölgesinin Hocalı şehrinde, Ermenistan tarafından katledilen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 613 kişi bir kez daha anıldı.

Ermenistan Cumhuriyeti birlikleri tarafından, 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ bölgesinde Hocalı şehrine düzenlenen saldırıda, 106'sı kadın, 63'ü çocuk, 70'i yaşlı olmak üzere, toplam 613 Azerbaycan vatandaşı katledildi.

Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da söz sahibi olma emelleri ile başlayan saldırılarda 76'sı çocuk, 487 kişi yaralandı, bin 275 kişi de esir alındı. O tarihten bu yana kayıp olan 150 kişinin akıbeti ise bilinmiyor.

Sivil halka yönelik bu saldırının ardından Azerbaycan topraklarının yüzde yirmisi Ermenistan tarafından işgal edildi, bir milyona yakın Azerbaycanlı yurtlarından ayrılmak zorunda kaldı.

Hocalı'da yaşayan nüfus Azerbaycan ve Azak Müslümanlarından oluşmaktaydı. Katliamın nedeni ise Karabağ bölgesini boşaltmaya yönelikti.

Aradan geçen 26 yıldan sonra bazı ülkeler bu katliamı soykırım olarak kabul etti. Endonezya, Çek Cumhuriyeti, Meksika, Kolombiya ve Pakistan gibi ülkeler, Hocalı Katliamını soykırım olarak tanısa da uluslararası toplum bu katliama sessiz kalmaya devam etti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler