Hristiyanlar Musul'u terkediyor

Hristiyanlar Musul'u terkediyor

IŞİD'in Musul'da tarihi kiliseyi kundaklayarak Hriastiyanları göçe zorlaması üzerine yüzlerce kişi Erbil'e sığındı, Hristiyanların buradan da Avrupa'ya geçmesi bekleniyor

Musul’da kontrolü ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)’in şehirde 1800 yıllık bir kiliseyi kundaklayarak Hristiyanları şehirden sürdüğü bildiriliyor. Şehri terk eden Hristiyanlar, Erbil’e sığındı. Buradan da gruplar halinde Avrupa’ya gidecekleri bildiriliyor.

IŞİD'in dağıttığı bildiriyle Musul'u terk etmeleri yönünde uyardığı Hristiyan aileler, kentten kaçarak peşmerge kontrolündeki Hamdaniye ilçesine sığındı. İki gün içinde bin 500 Iraklı Hristiyan, Musul'u terk etti. 

Musul'dan ayrılanlardan Zeynep Abdulvahid, kentten çıkışını anlatırken, "IŞİD militanları, kontrol noktasında bizi aracımızdan indirdi. Üstümüzü arayarak para ve altınlarımıza el koydular. Bu yetmedi, aracımızı da aldılar" dedi.

Musul’da yaşadıkları sıkıntıları aktaran Abdulvahid, IŞİD yönetiminin, elektrik ve sularını kestiğini ifade etti.  

Zine Fevzi de IŞİD’in, kontrol noktasında araçlarını durdurarak, üstlerini aradığını belirtti. Silahlı grupların çantasındaki paralarla 10 bin dinarlık kontörünü gasp ettiğini belirten Fevzi, şöyle devam etti:

"Çantamdaki bozuk paraları bile aldılar. Cep telefonlarımızı istediler. Biz, bir tane verince, 'siz 4 kişisiniz, neden sadece bir telefon veriyorsunuz' diyerek diğerlerini de istediler. Tehdit üzerine diğer üç telefonu da vermek zorunda kaldık. Bize 'siz Hristiyansınız ve zenginsiniz. Sizin eviniz, malınız bize ganimettir' dediler."

Fevzi, Musul ilk düştüğünde aşiretlerle muhatap olduklarını, o zaman sorun yaşamadıklarını ancak daha sonra bölgeye gelen IŞİD güçlerinin, tehditlere başladığını söyledi.

IŞİD’in dün bildiriler dağıtarak, Musul'u terk etmeleri yönünde kendilerini uyardığını ifade eden Fevzi, "Bildiride bizden Müslüman olmamız isteniyordu. Kabul etmedik ve evlerimizi terk ettik. Biz çıkarken Musul'da kalan evimizi de kendi zimmetlerine aldılar" diye konuştu. 

IŞİD, dağıttığı bildiride, Hristiyanlara, Musul’u terk etmeleri için bugün öğleye kadar süre vermişti. Hristiyanların, Musul'da kalması için üç şarttan birini yerine getirmelerini isteyen IŞİD, şartlarını şöyle sıralamıştı: "Ya Müslüman olun, İslam Halifeliği devletini kabul edin ve verginizi ödeyin ya da bizimle düşmana karşı savaşın."

IŞİD'in tehditleri üzerine Hristiyan aileler iki gündür Musul'u terk ediyor. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre dün akşam 100 aile, Musul'dan kaçarak Ninova ve Erbil'e sığındı. Kaçışlar, bugün de devam ediyor.

ARAP BİRLİĞİ KINADI

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Irak’ın Musul kentindeki Hristiyanların, IŞİD’in tehditleri nedeniyle göç etmek zorunda bırakılmasını kınadı.

Arabi, yaptığı yazılı açıklamada, Iraklı Hristiyanların, göç etmek zorunda bırakılmasını şiddetle kınayarak buna sessiz kalınamayacağını belirtti.

Söz konusu durumun utanç verici olduğunu vurgulayan Arabi, olayı, Irak’ın tarihine, Arap ve İslam ülkeleri ile bütün Müslümanlara karşı işlenmiş suç olarak değerlendirdi.

BİR KINAMA DA BARZANİ’DEN

Kürdistan Bölge Yönetimi (KBY) Başkanı Mesut Barzani, KBY Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan açıklamasında, silahlı grupların Musul'u ele geçirmesinin ardından, kentteki Hristiyan vatandaşları ölümle tehdit ettiğini hatırlattı.

Söz konusu tehditlerden sonra çaresiz kalan Hristiyan ailelerin, ev ve barklarını terk ederek, Kürdistan bölgesine kaçmaya başladıklarını aktaran Barzani, şunları kaydetti:

"IŞİD'in insanlık dışı tehditlerini, şiddetli bir şekilde kınıyoruz. Hristiyan kardeşlerimizin acılarını paylaşıp, kendi acımız kabul ediyoruz. Kürdistan bölgesi olarak onları karşılayıp yardım edeceğimizi  buradan bildiriyoruz. Sığınmacıların acılarını biraz dindirmek ve onları iyi bir şekilde karşılamak için uluslararası yardım örgütlerinden de acil bir şekilde yardım talebinde buluyoruz."

Öte yandan Irak Kızılayı Genel Başkan Yardımcısı Muhammed el-Huzai, yaptığı yazılı açıklamada, 340'tan fazla Iraklı Hristiyan ailenin Musul’dan göç ettiğini bildirdi.

Huzai, 250 Hristiyan ailenin Musul’a bağlı El-Hamdaniyye ilçesine, 90 ailenin ise Hamdaniyye'ye bağlı Bertale ve Baaşika kasabalarına sığındığını, Kızılayın bu ailelere yardım dağıtmaya başladığını belirtti.

VATİKAN’DAN AÇIKLAMA

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, yüzyıllardır Musul'da yaşayan Hristiyanların, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların tehditleri nedeniyle bölgeden kaçmak zorunda kalmasından endişe duyduğunu dile getirdi. 

Papa Franciscus, geleneksel pazar ayininde, "beraberlerinde bir şey götürme ihtimali olmaksızın evlerinden ayrılmak zorunda kalan, kovalanan ve eziyet gören" Iraklı Hristiyanlar için dua etti. 

Başta Ukrayna ve Ortadoğu'da olmak üzere dünyada silahlı çatışmaların sona erdirilmesi için diyalog çağrısında bulunan Papa Franciscus, "Şiddetin üstesinden şiddetle değil barışla gelinir" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.