HSYK'da dengeler yeniden şekilleniyor

HSYK'da dengeler yeniden şekilleniyor

12 Ekim'de yapılacak HSYK seçimlerinde en çok şans Adalaet Bakanlığı'nın desteğiyle kurulan Yargıda Birlik Platformu'na verilirken cemaat oylarının ve kendisini bir gruba ait hissetmeyenlerin oylarının sonucu etkileyeceği bellirtiliyor

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimleri 12 Ekim'de yapılacak. Seçimlere çok az bir süre kalırken yargıda da kulisler hareketlenmiş durumda. Adalet Bakanlığı'nın koordinasyonuyla kurulan Yargıda Birlik Platformu'nun seçimleri önde götüreceği ifade ediliyor.

2010'da yapılan ve referandumla kabul edilen anayasa değişikliği ile HSYK'nın yapısında düzenlemeler yapılmıştı. Buna göre yargının atama, terfi, soruşturma, inceleme kararlarını alan Hakim Savcılar Yüksek Kurulu 22 üyeden oluşuyor. Üyelerden 7'si adli ve 3'ü idari yargıdan olmak üzere 10'u hakim ve savcıların oylarıyla seçiliyor. Dört üye cumhurbaşkanı tarafından atanırken üç üye Yargıtay'dan, 2 üye Danıştay'dan 1 üye ise Adalet Akademisi'nden geliyor. Adalet Bakanı ve müsteşarı ise doğal üye olarak kurulda yer alıyor. Kurul 15 üue ile toplanıp 12 üye ile karar alabiliyor.

12 Ekim'de yapılacak seçimlerde yaklaşık 12 bin hakim ve savcı oy kullanacak. Adaylar meslek örgütlerinden ve bağımsızlardan oluşacak. Mevcut durumda Adalet Bakanlığı'nın desteklediği Yargıda Birlik Platformu; ulusalcı görüşe sahip YARSAV ve 12 Eylül referandumunda "Yetmez ama Evet!" koalisyonunda yer alan Osman Can tarafından kurulan Demokrat Yargı adında üç kuruluş var.

GÜLEN CEMAATİ'NİN TUTUMU

Seçimde en çok merak edilen konu ise Fethullah Gülen cemaatinin nasıl tavır alacağı. İddialara göre cemaatin 3 bin kişilik bir oy potansiyeli var. Cemaatin bağımsız adaylarla seçime girerek 10 kişilik listeye en az üç üye koymayı hedeflediği ifade ediliyor.

HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, dün seçimlere bağımsız aday olarak gireceğini açıklamıştı. Okur'un cemaate yakın bir isim olduğu ve cemaat tarafından destekleneceği öne sürülüyor.

Öte yandan cemaatin belli yerlerde gösterdiği bağımsız adayları desteklerken bazı bölgelerde ise YARSAV'ı destekleyeceği iddia ediliyor.

YARGIDA BİRLİK PLATFORMU

Adalet Bakanlığı'nın destekleri ile kurulduğu belirtilen Yargıda Birlik Platformu, geçtiğimiz günlerde aday listesini düzenlediği geniş katılımlı basın toplantısı ile duyurdu. 12 bin kişilik seçmen listesinin en az 4 bininin bu listeyi destekleyeceği konuşuluyor.

Platformun adayları şu şekilde:

Adli yargı Adayları:
Denizli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Turgay Ateş, HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, HSYK Başmüfettişi İsa Çelik, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, İstanbul Hakimi Mehmet Durgun, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Kaya, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Yargıtay Tetkik Hakimi Zeyhep Şahin, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömür Topaç, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Metin Yandırmaz, HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz.  

İdari Yargı adayları:

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cafer Ergen, Edirne Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Gökpınar, HSYK Üyesi Halil Koç, Ankara Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Hasan Odabaşı, Ankara Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Gönül Sayın."

YARSAV

Ulusalcı görüşleri ile bilinen ve Ergenekon ile Balyoz davalarında hukuksuzluk yapıldığı yönündeki iddiaları ile sürekli gündemde olan Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Emine Ülker Tarhan'ın kuruluşuna öncülük ettiği YARSAV'ın seçimlerde ciddi bir çıkış yapması beklenmiyor.

Platformun gösterdiği adaylar şu şekilde:

Adli Yargı:
İzmir Asliye Ticaret Mahkemesi Hâkimi Ayşe Sarısu Pehlivan, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Berrin Lale Şenoymak, Ankara Cumhuriyet Savcısı Bülent Yücetürk,  İstanbul  Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi İbrahim Fikri Talman, Yargıtay Tetkik Hâkimi Levent Ünsal, Ankara İş Mahkemesi Hâkimi Leyla Köksal, Karşıyaka Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Murat Aydın, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Bağarkası, Ankara Aile Mahkemesi Hâkimi Mustafa Karadağ, İstanbul Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Nuh Hüseyin Köse, Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman Demirel

İdari yargı
Danıştay Savcısı Berrin Karınca, Danıştay Tetkik Hâkimi M. Önder Tekin, Manisa İdare Mahkemesi Başkanı Tarık Özdirek

DEMOKRAT YARGI'DAN TEK ADAY

Liberal yapısı ile tanınan Demokrat Yargı ise platformun kurucu üyesi ve Genel Sekreteri Kemal Şahin'i tek aday olarak gösterdi.

Seçimlerde Yargıda Birlik Platformu'nun 4 bin, Gülen cemaatinin 3 bin, YARSAV'ın 2 bin oy potansiyeli olduğu ifade ediliyor. Demokrat Yargı'nın oy potansiyeli konusunda ise çeşitli görüşler var. Kimisi Kemal Şahin'in seçilebileceğini savunurken ona şans vermeyenlerin sayısı ise daha fazla.

3 bin hakim ve savcının ise kendisini bir gruba ait hissetmediği ifade edilirken bunların oyunun seçimin sonucunu etkileyeceği belirtiliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.