Hububat hasadını geleneksel yöntemlerle yapıyorlar

Hububat hasadını geleneksel yöntemlerle yapıyorlar

​​Batman’da arazi yapısı nedeniyle biçerdöverin giremediği tarlalarda hububat hasadı, geleneksel yöntemlerle yapılıyor.

Yüksek sıcaklıkların hâkim olduğu Batman’da biçerdöverin giremediği dağlık köylerde çiftçiler hububat hasadını geleneksel yöntemlerle yapıyor.

Batman’ın rakımı düşük bölgelerinde hububat hasadı tamamlanırken arazi yapısı nedeniyle hasat, orak ve tırpanla yapılmaya devam ediyor.

Hububatı ticari amaçlı ekmediklerini, ekmek yapımı başta olmak üzere kendi ihtiyaçları için ektiklerini belirten çiftçiler, hasat zamanı geldiğinde tüm aile fertleriyle beraber tarlada çalıştıklarını ifade ettiler.

Çiftçiler, tarlalarına biçerdöverlerin hiç giremediğini belirterek, tarlaların düzlük alanda olmadığından ve küçük parçalar halinde olduğundan dolayı teknolojiden faydalanmadıklarını ve kavurucu havaya rağmen insan gücüyle çalıştıklarını dile getirdiler.

“Her şey insan gücüyle kendimiz ekip kendimiz biçiyoruz”

Sabahın ilk saatlerinden, güneşin batımına kadar hasat yaptıklarını söyleyen çiftçi Ferhat Baz, “Kendi işimizi yapıyoruz. Kendi ektiğimizi kendimiz biçiyoruz. Tarlamıza makinalar girmiyor. Biçerdöver yok ve buralara pek uğramıyor. Bir nedeni de arazilerimiz küçük. Her şey insan gücüyle kendimiz ekip kendimiz biçiyoruz. Bunları hepsini topladıktan sonra bağlıyoruz her şeyin ayrı bir uğraşı var. Topladıktan sonra patoz makinasına atıyoruz. Taneciklerini ayırıyor diğeri saman olup çıkıyor. Sabanı da hayvanlar için kullanıyoruz.” dedi.

Çiftçilerden İsmail Baz ise çocukluğunda beri tarımla uğraştığını belirterek, “Traktörün giremediği yerlere biz kendi gücümüz ve hayvanların güçleriyle sürüyoruz. Ekip daha sonrada oraklarla eski usule göre biçiyoruz. Biçtiklerimizi ardından patoza atıyoruz. Buğdayı kendimize samanı da hayvanlara ayırıyoruz, böylelikle evimizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz.” şeklinde konuştu.

Çocukluğundan beri hububat hasadını geleneksel yöntemlerle yaptıklarını belirten Makbule Baran, torunlarıyla beraber aynı şekilde hasat yapmaya devam ettiklerini söyledi.  

Baran, “Buğday hasadı yapıyoruz. Bununla birlikte birçok köy işlerini yapıyoruz. Köyde yapacağımız işler çoktur. Buğday hasadını eski usul devam ederek oraklarla yapıyoruz. Hasadını yaptığımız hububatı patoza atıp buğdayla samanı ayırıyoruz. Samanı hayvanlarımıza veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Geleneksel yöntemler buğday biçiyoruz”

Batman’ın Sason ilçesinde çiftçilikle uğraştıklarını dile getiren Aydın Baran, “Batman Sason’da yaşıyorum. Geleneksel yöntemler buğday biçiyoruz. Şu anda da abim nenem ve birçok aile ferleriyle buğday biçiyoruz. Biçtikten sonra toplaması, bağlaması ve batöz işlemeleri var. Patoz yaptıktan sonra buğdayı ayırıyoruz samanını da hayvanlara yem olarak kullanıyoruz. Buğdayı fabrikada un yapıp kendi ihtiyacımızı karşılıyoruz.” şeklinde konuştu.

İLKHA








































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.