HÜDA PAR: DEDAŞ’ın halkı toplu olarak cezalandırmaya hakkı yok

HÜDA PAR: DEDAŞ’ın halkı toplu olarak cezalandırmaya hakkı yok

Elektrik kesintileriyle ilgili açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Mardin İl Başkanı Burhan Aydın, Dicle EDAŞ’ın (DEDAŞ) halkı toplu olarak cezalandırma yoluna gittiğini belirterek, “Böyle bir hakları yok” dedi.

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) Mardin İl Müdürlüğü Kızıltepe, Nusaybin ve Derik ilçelerinde yüzlerce köyün eklektiğini, bazı abonelerin ‘borçlarını ödemedikleri” gerekçesiyle 3 gün önce kesmesinin ardından tepkiler gelmeye devam ediyor.

Konuya ilişkin yaptığı açıklama ile olaya tepki gösteren HÜDA PAR Mardin İl Başkanı Burhan Aydın, elektriği kesilen köylülerin özellikle içme suyu sıkıntı yaşadığına dikkat çekti.

Dicle EDAŞ’ın birkaç borçlu çiftçiyi bahane ederek toplu cezalandırılma yoluna gittiğini belirten Aydın, hükümetin ivedilikle bu soruna eğilerek, bu soruna bir çözüm getirmesi gerektiğinin altını çizdi.

“DEDAŞ, istediği zaman şalteri indirme hakkına sahip değildir”

HÜDA PAR Mardin İl Başkanlığı binasında basına açıklamalarda bulunan Aydın, özellikle tarımsal sulamada kullanılan elektrikten dolayı sıkıntının yaşandığını belirten şunları söyledi:

“Çiftçinin borçlarını ödenmediği gerekçesiyle bölgemizde tarımsal sulama yapan ovamızdaki tüm çiftçilerimizin elektriği kesilmiştir. Bunun hukuki bir dayanağı kesinlikle olamaz. Çünkü tüm çiftçiler borcunu ödememiş değillerdir. Kayıp kaçak sorunu da bahane edilerek çiftçilerimizin elektriğinin kesilmesi doğru değildir. Hukuki yollardan bunun telafisi için çiftçinin uğrayabileceği zararlar göz önünde bulundurulduğunda hükümetin daha süratli bir şekilde müdahale ederek kalıcı bir çözüm getirmesi gerekir. Bu sorun günübirlik çözümler ile ertelemeler ile halledilecek bir sorun değil. DEDAŞ, istediği zaman şalteri indirerek tüm abonelerin elektriğini kesme gibi bir lükse sahip değildir, olamaz da.”

“Derhal bu kesintiye son verilsin”

Hükümetin ivedilikle soruna eğilerek, ciddi çözümler getirmesi gerektiğini belirten Aydın, ekinlerde telafisi mümkün olmayan zararlar doğmadan elektriğin bırakılması gerektiğini söyledi.

Aydın, “Kaçak kullanım konusunun önüne geçilmesi için alt yapıyı hazırlamak DEDAŞ’ın işidir. Yine borcunu ödemeyen çiftçilere yönelik yasal işlemleri başlatmak da onların işidir. Ancak birkaç çiftçi borcunu ödemedi diye topluca cezalandırma yoluna gidilmesi telafisi mümkün olmayan sıkıntılara sebep olabilir. Çiftçilerin, şu an yağışların olmamasından kaynaklı sulama ihtiyacını karşılayabilmesi için ivedilikle elektriğin bırakılması ve çiftçilerin üzerindeki bu tasallutun sona erdirilmesi lazım. DEDAŞ, hukuki yollardan hakkını talep etsin. Kim borcunu ödemiyorsa onun hakkında yasal işlemleri başlatsın ama bütün bir ovanın elektriğinin kesilmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Durum bu şekilde devam ederse onarılmaz bazı zararlar doğuracaktır. Birçok çiftçi, ekinlerinin zarar görme aşamasına geldiğini söylüyor. Bu yüzden bizim çağrımız: Derhal bu kesintiye son verilsin.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.