"Alkolün çocuklarımızın kolaylıkla  ulaşabildiği yerlerde satılmasını istemiyoruz"

"Alkolün çocuklarımızın kolaylıkla ulaşabildiği yerlerde satılmasını istemiyoruz"

HÜDA PAR İstanbul İl Başkanlığı yayımladığı yazılı bir açıklama ile büfelerde açıkça ve sınır tanımadan içki satışının yapılmasına tepki gösterildi.

İçkinin umuma açık ve çocukların ulaşabileceği alanlarda, açıkça satılmasına tepki gösteren HÜDA PAR İstanbul İl Başkanlığı, uygulamaya, yayımladığı yazılı bir açıklama ile tepki gösterildi

“Büfelerde satılan ve toplumu ifsat eden, aile olgusunu zedeleyen, birçok kötülüğün anası olarak ta bilinen alkol, maalesef çok aleni bir şekilde alınıp satılmakta, umuma açık yerlerde rahatlıkla içilebilmektedir” denilen açıklamada, bu durumun çocuklara ve gençlere olumsuz örnek teşkil ettiği vurgulandı.

Caydırıcı önlemlerin alınmalı

Yetkililerin kısıtlama yapması bir kenara, kanunlarda var olan kısıtlamaları da uygulamadığı belirtilen açıklamada, bu konuda yapılan düzenlemelerin de yetersiz kaldığı belirtildi.

Her geçen gün kullanım yaşının düştüğü içkinin, ahlaki çöküntüleri beraberinde getirdiği belirtilen açıklamada, “İşlenen çoğu suçların da ana kaynağını içki oluşturuyor. Neredeyse her sokakta bir tekel bayisini, her caddede en az bir bar ve benzeri mekânın olduğunu görmekteyiz. Parklarda, bahçelerde, yol kenarlarında, kimi semtlerde de adeta su gibi elde taşınarak tüketilen alkol, halkın çoğunluğunun Müslüman olduğu ülkemizde ciddi rahatsızlıklar oluşturmakta, çocuklarımıza ve gençlerimize de kötü örnek teşkil etmektedir.” denildi

Kısıtlamalar yetersiz

En son 2017 yılında yürürlüğe giren 4250 no’lu İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununu ile alkole yönelik bir takım yasaklamalar getirildiği hatırlatılan açıklamada, bu yasakların yürürlüğe girmesinin toplumu bir nebze olsa rahatlattığı belirtildi.

Açıklamada, kanun ve maddelerinin biraz daha genişletilerek cadde ve sokaklarda içki satışı yapan tekel büfelerine bir takım kısıtlamalar getirilmesi talep edildi.

Yapılan açıklamanın devamında; “İnsanların günlük ihtiyacı olan gıdaların tekel büfelerinde satılıyor olması, insanların alkole olan mesafesini yok etmekle birlikte birçok sıkıntının oluşmasına da zemin hazırlıyor.” denildi.

Çocuklar reklamlardan etkileniyor

Reklam ve tanıtım alakalı yasaklamaların toplum üzerinde herhangi bir tesiri görülmediği ifade edilen açıklamada, “Özellikle ekmek, yumurta vb. ihtiyaçları genellikle çocukların tedarik ettiğini göz önünde bulundurulursa, günlük ihtiyaçların tedarik edildiği büfelerde satılan ve göz önünde olan alkollü içeceklerin çocukların bilinçaltına doğal bir içecek olarak yansıdığı, günlük herhangi bir ihtiyaç gibi görüldüğü, ilerleyen yaşlarda potansiyel içici olmalarına veya içmekte herhangi bir mahsur görülmeyen içecekler olarak görülmesine sebep olacağı  bilinmelidir.” denildi.

“Bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz”

Açıklamanın sonunda şu ifadelere yer verildi: “Alkolün, hem dini hem sağlık, hem de toplumsal ahlak açısından zararlı olduğu, üretim, satış ve tüketiminin kısıtlanmasını, özellikle de çocuklarımızın kolaylıkla ulaşabildiği ve ihtiyaçlarını gördüğü alanlarda satılmasını istemiyoruz. Bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve gözardı edilmemesini istiyoruz. Toplumun bozulan mayasının bu kısıtlamalar ile düzeleceğini ve işlenen kötü fiillerin bir nebze de olsa bu şekilde azalacağına inanıyoruz

İLKHA


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.