HÜDA PAR ŞBB Adayı Özaslan: Gün gelecek herkes Şanlıurfa'da yaşamak isteyecek

HÜDA PAR Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Emin Özaslan, kent için önemli 11 proje sunarak Şanlıurfa'nın medeniyet şehri olacağını ve günü geldiğinde herkesin Şanlıurfa'da yaşamak isteyeceğini vurguladı.

HÜDA PAR Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Emin Özaslan'ın Proje Tanıtım Programı, Mehmet Akif İnan (Mozaik) Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Program; kentte yayın yapan TV kanallarında, Radyo Urfa'da ve Rehber TV kanallarından canlı verildi.


Sunuculuğunu Mustafa Yıldırım'ın yaptığı program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programda, hiçbir gündemin Gazze'den önemli olmadığına vurgu yapıldı.

Daha sonra HÜDA PAR Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Emin Özaslan sahneye çıkarak aralarında Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk olan 11 proje sundu.

Özaslan projelerini şu şekilde anlattı:

Şanlıurfa İstişare Meclisi (ŞİM) Projesi

Yöneticilik söz konusu olunca kişilerin adil olması en beklenen şeydir. Şehrin bütün sorunlarını bütünüyle kucaklayan adil yönetime ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılan her işin, aşikâr ve hesabını verebilecek şekilde yapılmasına şeffaf yönetim diyoruz. Belediyecilikte şeffaf yönetimi sağlamak için yeni bir yönetim modeline ihtiyaç vardır.

HÜDA PAR Belediyeciliği olarak çözümümüz, Sivil İstişare ve Denetim Merkezi (SİDEM) adını verdiğimiz yeni bir modele geçmektir. Belediye Yönetimi düzenli olarak 4 ayda bir SİDEM tarafından denetlenecektir. Bu görüşme halka açık olarak, sosyal medya ve tv kanallarında yayınlanacaktır. Sivil İstişare ve Denetim Merkezi’ne davet edilecek kurumlar: Şanlıurfa’da bulunan bütün STK’lar ve Meslek Odaları.

2) Metro-Tramvay Projesi

İnsan yaşamını etkileyen temel parametrelerden biri plansız şehirleşmedir. Kırsal kesimlerden kent merkezine doğru göçün artması şehrin trafik yoğunluğunu giderek arttırmıştır. Şehir nüfusunun artışı ile var olan çarşı, okul, hastane gibi toplumun temel ihtiyaçlarını karşılayan alanlar yetersiz gelmeye başlamış ve giderek şehir büyümek zorunda kalmıştır.

İlimizde artan nüfus yoğunluğuna bağlı olarak motorlu taşıt sayısı da artmıştır. Düzenli bir planlamanın olmaması sebebiyle çevre yolları, dal-geçler, köprülü kavşaklar dar bir alanda planlanmak zorunda kalmıştır. Bu kısa vadeli çözümleme bir süre sonra yetersiz hale gelmiş ve eziyete dönüşmüştür.

HÜDA PAR Belediyeciliği olarak çözümümüz metro ve tramvay projesidir;

Fosil yakıt kullanmaması ve kendine özgü yolları olması sebebiyle raylı sistemler önemli bir alternatiftir. Şanlıurfa merkez trafiğini rahatlatmak için raylı sistemlere geçiş yapılmalıdır. Raylı sistemler şehrin havalimanını, otobüs terminalini, tarihi ve turistik mekanlarını, üniversitesini, hastanelerini ve sanayisini birbirine bağlaması ile insan hayatını kolaylaştırmaktadır. Raylı sistemler, trafiğe yük oluşturmaması ve kendine özgü bir yolunun olması sebebiyle önemli bir alternatiftir. Böylece hava kirliliği oluşturmadan daha hızlı, konforlu ve ekonomik ulaşım mümkündür.

3) Konut Projesi

Toplumu oluşturan bireylerin temel hak ve hürriyetleri vardır. Barınma, gıda ve giyim bunların başında gelmektedir. Sosyal devlet politikası gereği bu ihtiyaçlar devlet tarafından vatandaşlara verilmesi gereken bir hizmettir. Devletin temel haklar konusunda vatandaşına altyapıyı hazırlamaması, toplumu farklı çareler aramaya sürüklemiştir. Bunun neticesinde dar gelirli aileler piyasanın insafına terk edilmiştir.

Bu sebeple; şehrin inşa edilmesinde geleceğe dair bir sorumluluk almadan yapılan düzensiz şehirleşmenin yanı sıra; toplum dar alanda, çok katlı, düşük kaliteli ve yüksek fiyatlı dairelerin olduğu sitelere mahkûm edilmiştir. Nihayetinde dar gelirli ailelerin ev alması hayal olmuştur.

HÜDA PAR Belediyeciliği olarak çözümümüz,

1) Belediyeye ait olan arazilerin üzerine planlı bir şehir inşa etmektir. Böylelikle arsa maliyet yükü ortadan kalkmış olacağından konut maliyeti yaklaşık olarak yüzde 35 daha ucuz olacaktır. İnşa edeceğimiz bu konutlar Şanlıurfa’nın sosyolojik yapısına uygun olacaktır.

2) Yapı denetim birimleriyle yapılacak istişareler sonucunda bu konutların inşasına başlamaktır.

3) Yeni evlenen ve ilk defa ev sahibi olacak olanlara maliyetine konut satışı yapmaktır.

4) Her yıl nüfus artışı göz önüne alınarak yapılacak konut sayısı güncellenecektir.

4) Yetimay Projesi

Aile; anne, baba ve çocuklardan oluşan toplumun en temel yapı taşıdır. Annenin yokluğu çocuklar için duygusal bir travma olmanın yanı sıra; kültürel, ahlaki, dini gibi bir takım temel öğretilerden mahrum kalmakken, babanın yokluğu aileyi dış saldırılara açık bir hale getirir. Ayrıca ekonomik olarak dayanaksız kalır.

Yetimliğin ne demek olduğunu çocuklardan önce anne hisseder. Mağdur olan çocukların kavmiyetine, dinine bakmaksızın elinden tutmak toplumun asli vazifesidir. Ne yazık ki yardımlaşma kültürümüz zayıfladığından yetim çocukların varlığını göremiyoruz.

Dünyanın en mutlu yetimleri Urfalı yetimler olsun diye,

HÜDA PAR Belediyeciliği olarak çözümümüz;

1) Ailenin barınma, giyinme ve gıda ihtiyacı belediye tarafından karşılanacaktır. Belediye yetimlerine babalık edecektir. (Babosan Belediyecilik.)

2) Ailedeki çocukların istikbali düşünülerek bütün eğitim ve öğretim masrafları karşılanacaktır. Eğitimini tamamlamış çocuklara ise uygun iş olanakları sunulacaktır.

3) Yetim fonu açılacak ve yukarıda sayılan maddeler bu fon tarafından karşılanacaktır.

5) Belediye Mağazası (Yerinde Kadın İstihdam Projesi)

İsot, domates salçası, biber salçası, kurutulmuş domates patlıcan ve biberlerin Urfa’ya özgü gıdalar olarak markalaştırılması.

Bu yerel gıdaların şubeleşme çalışması ve yurt dışı pazarlarının oluşturulması.

Bu çalışmadan elde edilecek kazancın bir kısmının dördüncü projede yer alan yetim fonuna aktarılması.

6) Yapay Zekâ ile Desteklenmiş Şehir İçi Trafik Işıkları Projesi

Toplum hayatını doğrudan etkileyen unsurlardan birisi şehir trafiğidir. Trafik kurallarına uymak, vatandaşların birbirine olan saygısını ifade eder. Bu kurallar bir arada yaşamamızı kolaylaştırmak için gereklidir.

İlimizde planlı bir kentleşmenin olmaması şehir içi araç trafiğini de olumsuz etkilemektedir.

Trafik polisleri yoğunluk zamanlarında akışı sağlamak için trafiğe doğrudan müdahale etmektedirler. Teknolojik gelişmeler trafik akışını sağlayacak ve emniyet müdürlüğünün yükünü kolaylaştıracak bir noktaya gelmiştir.

HÜDA PAR Belediyeciliği olarak çözümümüz,

1) Şanlıurfa’da yapay zekâ ile desteklenmiş trafik sistemine geçişi sağlamaktır. Böylelikle sabahın erken saatlerinde ve akşam saatlerinde trafik ışıkları yoğunluğa göre düzenlenecektir. Ayrıca saat 00:00’dan sonra trafik olmayan yerlerde dikkatli geçiş modu açılacaktır.

2) Trafik ışıklarının olduğu her noktada ceza sistemi aktif olacaktır.

3) Yapay Zekâ, kaza görüntülerini emniyet müdürlüğüne anlık olarak iletecek ve il emniyet müdürlüğünün yükünü hafifletecektir.

7) Kentsel Dönüşüm Projesi

Ülkemiz aktif fay hatları üzerinde yer almaktadır. Bu sebeple depremlere karşı sağlam konutlara olan ihtiyaç artmaktadır. Kentsel dönüşümün temel hedefi çarpık kentleşmeyi düzelterek sağlam konutlar inşa etmektir.

Konutların büyük çoğunluğu 2000 yılı öncesine ait olduğundan, güncel deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmemiştir. 6 Şubat Maraş merkezli deprem sonucu konutların depreme olan dayanıklılığı tekrar gündeme gelmiştir.

İlimiz, deprem şokunu atlatmamışken akabinde büyük bir sel felaketi yaşamıştır. Bu felaketin yaşanması plansız şehirleşmenin bir sonucudur. Sel suyunu şehir dışına tahliye edecek derelerin üstü ya yollarla kapatılmış ya da dere yatağına konut inşa edilmesine izin verilmiştir. Sel suyu dere yatağından taşınca çevresindeki evler, iş yerleri su altında kalmış; bu felaket ölüm, ağır yaralanmalar ve büyük maddi hasarlarla sonuçlanmıştır.

HÜDA PAR Belediyeciliği olarak çözümümüz,

1)Şanlıurfa’nın en hızlı ve en verimli kentsel dönüşümünü gerçekleştirmektir.

2) Güncel deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmemiş müstakil evler ya da apartmanlar kentsel dönüşüme tabi tutulacaktır.

Bu ev sahiplerine;

a) Konut projesinde belediyeye ait olan araziler üzerinde inşa edilecek konutlarda daire verilmesi teklif edilecektir. Ev sahipleri tarafından bu teklifin reddedilmesi durumunda,

b) Yapı denetim birimlerinin uygun görmesi durumunda kentsel dönüşümü yerinde yapmak için proje yapılacak ve bu süre zarfında kira desteği verilecektir.

8) Parlak Fikirler Projesi (Genç İstihdam Projesi)

Bir toplumun gençliği, o toplumun geleceği hakkında fikir verir. Gençliğin düşünce dinamizmi o toplumun devamlılığını sağlar. Bu yüzden gençlerinin önünü açmayan, onlara değer vermeyen toplumlar kaybetmeye mahkumdurlar.

HÜDA PAR olarak gençlerimizin, işsizlikten dolayı, değil yurt dışına, il dışına çıkmalarını bile istemiyoruz. Bu sebeple Şanlıurfa’da imalat ve üretime katkı sunabilecek “bir fikrim var” diyen bütün gençlerimize kucak açıyoruz.

HÜDA PAR Belediyeciliği olarak çözümümüz;

1) Teknik alanda uzman bir kadro oluşturulup projeler değerlendirilecek.

a) Onay verilmiş projeler ise üretim/imalat sürecine geçilecek

b) Olgunlaşmamış bir proje ise proje sahibine teknik destek verilecek.

2) İmalat ve üretim sürecine geçilen her proje için kazancın %50’si belediyenin %40’ı proje sahibinin yüzde 10’u yetim fonuna aktarılacaktır. Projenin devam etmesinde söz sahibi belediyedir.

9) UrfaPark /VadiUrfa Projesi (Askeri Tugay yerine)

Şehri korumakla görevli olan askeri tugaylar zamanla şehrin merkezinde kalarak, şehir tarafından korunan özel bölgelere dönüşmüştür. Kuruluş tarihlerinde iyi bir planlama ve iyi bir yer seçimi ile yapılan tugaylar, şehirlerin büyümesiyle yaşam alanlarının merkezinde kalmıştır.

Askeri mühimmatlar ve atış alanlarının bulunması nedeniyle bu bölge şehir için tehlike oluşturmaktadır. Askeri alan yerleşkesinin şehrin dışına taşınması gerekmektedir.

Askeri Tugay’ın taşınmasıyla oluşan boş alan için HÜDA PAR Belediyeciliği olarak çözümümüz;

1) Askeri tugayın ana caddeye bakan cephesinde tek veya iki katlı dükkanlar inşa edilecek ve bu dükkanlar kira karşılığı verilecektir. Bu kira gelirlerinin tamamı yetim fonuna aktarılacaktır.

2) Yeşil alanlar arttırılarak yapay gölet oluşturulacaktır.

3) Uygun görülen yerlere akaryakıt istasyonu kurulacaktır.

10) Kongre Merkezi ve Kütüphane

Bir toplumun yüksek kültüre yakınlığı, farklı fikirlere olan tahammülünden anlaşılabilir. Ne kadar çok fikir tartışma ortamları varsa, insanlar düşüncelerini ne kadar rahat dile getirebiliyorsa toplumun anlayış seviyesi o kadar yüksek demektir.

İlimizdeki bütün STK ve resmî kurumların programlarına uygun Kongre Merkezi yapılmalıdır. Toplumun ihtiyaç duyduğu bu alanlara ulaşmada herhangi bir engel bulunmamalıdır. Eğitim sadece okul sıralarında değildir, toplumsal eğitimler kongre merkezleri, konferans salonları aracılığıyla yapılmaktadır.

Eğitim öğretim sıralamasında arka sıralardayız. Öğrencilerimize konforlu ve ücretsiz ders çalışmaya elverişli ortamlar hazırlamalıyız. Halihazırda var olan kütüphane ve etüt merkezleri iyileştirmelidir.

HÜDA PAR Belediyeciliği olarak çözümümüz;

1 Kütüphanede öğrencilerimizin ihtiyaç duyduğu kaynaklar güncellenecektir. Aynı zamanda alanında uzman öğretmenler tarafından rehberlik hizmeti verilecektir.

2 Kütüphanede araştırmaya yönelik bilgisayar hizmeti sunulacaktır.

3 Kütüphane ve etüt merkezlerinde öğrencilerimize ikram edilmek üzere üç öğün çorba verilmelidir.

11) Dijital Belediyecilik Uygulaması (Dergâh Uygulaması)

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insan gücüne ihtiyaç duyulan iş yükü azalmıştır. Bu gelişmeler farklı uğraşların önünü açmış ve yeni uygulamalar oluşmuştur. Tartışmasız bu uygulamaların başında sosyal medya platformları gelmektedir. Sosyal medya uygulamaları, toplumsal iletişimin ve meşguliyetlerin yönünü değiştirmiştir. Belediye çalışanları, şehrin her problemini anlık olarak tespit edemezler. Bu sebeple vatandaşların, tespit ettiği problemleri belediyeye hızlıca iletmesi için bir uygulama gereklidir.

HÜDA PAR Belediyeciliği olarak çözümümüz;

1) Şanlıurfa’ya özgü bir sosyal medya uygulaması oluşturulacak ve uygulama akıllı telefonlardaki uygulama indirme marketlerinden ücretsiz hizmete sunulacaktır.

2) Uygulamaya kayıt e-devletle onaylanmış gerçek kimlik ve profil fotoğrafı ile mümkün olacaktır. Sorun bildiriminde isim belirtmek seçenek dahilinde olacaktır. "

"Belediyeye kendi imkanlarımla gidip geleceğim"

Sunumda Şanlıurfa halkına söz veren Özaslan, "Bu kardeşiniz başkanlık koltuğuna oturur oturmaz Büyükşehir Belediyesini akıl, bilim, kültür, istişare ve adalet ilkelerine göre yönetecek. Belediyenin makam aracını benim evimin kapısının önünde asla görmeyeceksiniz. Makam aracı sabah 8 akşam 5, sadece mesai saatlerinde kullanılacak. Belediye otoparkından dışarı çıkılmayacak. Belediye Başkanı olarak kendi imkanımla belediye geliş gidiş yapacağım. Özel aracım varsa özel aracımla, yoksa belediye otobüsüyle, yoksa bisikletle yoksa da yürüyerek geleceğim çünkü ben de o belediye bünyesinde çalışan binlerce personellerinden biriyim. Benim onlardan farkım yok. O yüzden belediyeye kendi imkanlarımla gidip geleceğim. Makam aracı mesai saatleri içerisinde kullanılacak. Bunu büyükşehir belediye başkanı olarak kendim yapacağım. Ben başta olmak üzere benden sonra genel sekreter, daire başkanları, şube müdürleri dahil olmak üzere bu sistemde çalışacağız." dedi.

"Ben kendi reklamımın peşine düşmeyeceğim"

Billboardlarda kendi şahsının fotoğraflarının olmayacağını, sadece belediyenin hizmetlerinin olacağını ifade eden Özaslan, "6 ayda bir mal beyanında bulunacağım ve bunu ailece yapacağım. Ben kendi şahsım, eşim ve bütün çocuklarım için geçerli. 6 ayda bir, sürekli kişisel mal beyanında mutlaka bulunacağım. Büyükşehir belediye başkanı olduktan sonra asla ve asla benim şahsımın fotoğraflarını hiçbir zaman billboardlarda görmeyeceksiniz. Billboardlarda sadece belediyenin hizmetlerini ve icraatlarını göreceksiniz. Ben kendi reklamımın peşine düşmeyeceğim sadece ve sadece icraata ve hizmetin peşine düşeceğim." diye konuştu.

"Belediye başkanı konutunu bölge kan merkezi için kullanıma tahsis edeceğim"

Belediye başkanı konutunu bölge kan merkezinin kullanımına vereceğine dikkat çeken Özaslan, "Biliyorsunuz ki bölge kan merkezi bu ilde yok. Urfalı gençlerin kanları Kızılay tarafından alınıyor. Urfalılar kan bağışında bulunuyor. Bu kanlar buradan Gaziantep'e götürülüyor. Gaziantep'te işlendikten sonra tekrar Urfa'ya dönüyor ve bu sürekli yapılıyor çünkü Urfa'da kan merkezi yok ama Urfa'nın 14 milletvekili var, büyükşehir belediye başkanı var, 13 belediye başkanı var ama yıllardır Urfa'da kan merkezi yok. Kimse de bunu umursamıyor ama bu benim umurumda. Ben belediye başkanı konutunu kullanmayacağım. Şu anda kullandığım evde kalacağım, belediye başkanı konutunu bölge kan merkezi için kullanıma tahsis edeceğim." şeklinde konuştu.

"Adı ve soyadı ne olursa olsun ona bu hesap sorulacak"

Yolsuzluk yapan kim olursa mutlaka hesabını soracağını dile getiren Özaslan, "Büyükşehir Belediyesinde yolsuzluk yapan olursa; bu yolsuzluk 1 milyon TL değil 1 TL değil 1 kuruş dahi olursa direk mahkemeye sevk edilecek ve işten çıkarılacak. İşten çıkarıldıktan sonra ifşa edilecek, herkes onun kim olduğunu ve ne yaptığını bilecek. Verdiği zarar da tazmin edilecek. Size söz veriyorum, bunu yapan belediyede makamı ne olursa olsun adı ve soyadı ne olursa olsun ona bu hesap sorulacak." dedi.

Özaslan, "Hiç merak etmeyin hep beraber inşallah Urfa'nın şu an bulunduğu mevcut durumdan öyle bir yere taşıyacağız ki Şanlıurfa medeniyet şehri olacak. Gün gelecek herkes Şanlıurfa'da yaşamak isteyecek." diye konuştu.

Özaslan, son olarak duada bulunarak Merhum Mehmet Yavuz'un "Allah’ım bize öyle bir duruş ver ki, hiçbir düşmanımız kendisine haksızlık yapacağımız gibi bir kaygıya kapılmasın. Ve yine bize öyle bir duruş ver ki hiçbir dostumuz kendisine iltimas geçeceğimiz gibi bir ümide kapılmasın." sözüyle sunumunu bitirdi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.