HÜDA PAR Van İl Başkanlığı aşiret kavgalarını değerlendirdi

HÜDA PAR Van İl Başkanlığı aşiret kavgalarını değerlendirdi

HÜDA PAR Van İl Başkanlığı son günlerde aşiretler arasında çıkan kavgaları değerlendirdi. Değerlendirmede, en fazla birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulduğu dönemde, büyük kavgaların yaşanılması, tarihsel sorumluluğa ve İslami duyarlılığa uymadığı vurgusu

VAN – Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanlığı son günlerde Hakkâri; Ertoşi ve Pinyanişi aşiretleri arasında çıkan kavgayı ve Van’da Xelilan ile Brukan aşiretleri arasında çıkan kavgaları değerlendirdi. Değerlendirmede birlik ve beraberlik vurgusu yapıldı.

Hür Dava Partisi Van İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “18 Temmuz akşamı iftardan sonra Hakkâri ilimiz şehir merkezinde gençler arasında çıkan kavga ile başlayan ve 2 büyük aşiretinde dâhil olduğu kavga da 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş çok sayıda kişide yaralanmıştır.  Yine Van İlinde Bölge hastanesi önünde meydana gelen kavgada da 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, çok sayıda vatandaşımızda yaralanmış ve aşiret kavgasına dönüşmüştür. Her iki olayda da Aradan geçen 7 güne rağmen taraflar arasında barış sağlanamamış ve gerginlik halen de sürmektedir. Hür Dava Partisi Van İl Başkanlığı olarak bu kavgalarda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyor yaralılara da acil şifalar niyaz ediyoruz. Barış ve huzur ayı olması gereken Ramazan ayı içerisinde meydana gelen ve halkımızın huzursuzluğunu daha da arttıran bu olaylarda derin üzüntü ve endişe duyduğumuzu belirtmek isteriz.” Hatırlatması yapıldı.

Ümmetin zor bir süreçten geçtiği belirtilen değerlendirmede daha sonra, “Bir taraftan bölgemizde cereyan eden olaylar, diğer taraftan başta Gazze olmak üzere tüm İslam topraklarında yaşanan işgal ve zulümler acımızı ve üzüntümüzü üst hadde tutarken, bu olaylar karşısında en fazla birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz dönemde kendi içimizde de ölümlü ve büyük kavgaları yaşamamız, tarihsel sorumluluğumuza ve İslami duyarlılığımıza uymamaktadır.” Denildi.

İslam dini barış ve huzur dini olduğu ifadelerine yer verilen değerlendirme, “İslam’da haksız yere bir cana kıymak kesinlikle yasaklandığı gibi, Kan davası da aynı şekilde yasaklanmıştır. En başta bu dinin mensupları olan biz Müslümanların bu ilkelere sıkı sıkıya bağlı olmamız gerekmektedir. Ancak toplumumuz gittikçe İslami kurallardan ve İslami yaşam tarzından uzak bir yaşam sürdürmeye doğru itilmektedir. Bu acıların yaşanmasındaki temel neden de aslında budur. Maalesef toplum bir kavga toplumu olmaya doğru zorlanmaktadır. Bunun sebebi de ülke ve bölgede uygulanan yanlış politikalardır.” Şeklinde devam etti.

Değerlendirmede daha sonra, “Toplumumuzda İslam’ın emri olan Müminler ancak kardeştir  ve ‘Hayatın temeli cidal, kavga ve çatışma değil, tesanüt ve yardımlaşmadır.’ ilkelerinin bir an önce uygulanması gerekmektedir. Bu olayların bizlere ders olması, bu ve benzeri olaylarla karşılaşmamak ve ya en aza indirmek için toplumu İslami kurallarla yeniden ihya etme gerektiği zorunluluğu aşikârdır.” İfadeleri ile devam etti.

Son olarak, “Yaşanmış bu kavgaların hak ve hakkaniyet ölçüsünde çözümü için tüm sivil toplum kuruluşlarını ve kanaat önderlerini göreve davet eden Hür Dava Partisi, ilgili aşiretler ve aşiret büyüklerine de bu noktada sorumlu davranılması için çağrıda bulunuyoruz. HÜDA PAR olarak da toplumun huzuru ve selameti için elimizden gelen çabayı sarf etmekte olduğumuzun bilinmesini tüm halkımıza saygıyla arz ediyoruz.” İfadeleri kaydedildi.  (Cihad Coşar – İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler