HÜDA PAR'dan çiftçilere ziyaret

HÜDA PAR'dan çiftçilere ziyaret

HÜDA PAR Gaziantep İl Teşkilatından bir heyet, çiftçilerin sorunlarını dinlemek üzere Araban Ziraat Odası ile tarlalarda çalışan çiftçileri ziyaret etti.

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden olan Gaziantep'in Araban ilçesindeki çiftçileri ziyaret eden HÜDA PAR Gaziantep İl Başkan Yardımcısı Nihat Yetkin ve beraberindeki heyet, çiftçilerin yaşadığı sorunlar hakkında bilgi aldı. Beraberindeki heyetle Araban Ziraat Odasını ve ilçedeki çiftçileri ziyaret eden Yetkin, çiftçilerin sorunlarını dinledi.

Çiftçilerin sorun, sıkıntı ve taleplerinin konuşulduğu ziyarette HÜDA PAR heyetini, Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan karşıladı. Sıcak bir ortamda geçen ziyarette Yetkin, HÜDA PAR olarak devamlı çiftçilerin yanında olduklarını söyleyerek, Doğan'dan çiftçilerin yaşadığı sorunlar hakkında bilgi aldı.

Çiftçilere desteklerin istenilen düzeyde verilmesi gerektiğini belirten Yetkin, özellikle yüksek mazot ve gübre fiyatları konusunda iyileştirmeler yapılması, çiftçiye destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

HÜDA PAR olarak devamlı çiftçilerin yanında olduklarını dile getiren Yetkin, "Çiftçilerimizin genel sorun ve sıkıntılarını dinlemek ve bu noktada bir rapor hazırlamak istedik. Sağ olsun başkanımız da bizleri kırmayıp, aydınlattılar. Burada görüştüğümüz konular doğrultusunda hazırladığımız raporu genel merkezimize sunup, onları haberdar edip inşallah bu noktada çalışmalarımızı yapacağız. Amacımız çiftçimizin daha ucuz maliyete daha kaliteli ürünleri yetiştirmesidir. Bu noktada ziraat odası ve parti olarak bizler kendi üzerimize düşeni yaptığımız zaman çiftçimizin inşallah daha fazlasıyla kazanacağını düşünüyoruz." dedi.

HÜDA PAR heyetinin odalarına ve ilçedeki çiftçilere yaptığı ziyaret dolayısıyla duyduğu memnuniyeti dile getiren Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan da Araban ilçesinin bütün gelirinin tarıma dayalı olduğuna, bundan dolayı ilçedeki çiftçilerin sorun, sıkıntı ve taleplerine kulak verilmesi gerektiğine değindi.

"Çetintepe Barajı'nın bir an önce tamamlanmasını istiyoruz"

Araban Ovası'nda yaklaşık 40 bin dönüme sarımsak ekildiğini, ilçe halkının en önemli geçim kaynağı olan ve "beyaz altın" olarak nitelendirilen sarımsak hasadının bu yıl çok iyi olduğunu belirten Doğan, sulu tarıma geçmeyi ve bir an önce Adıyaman'da inşası devam eden Çetintepe Barajı'nın tamamlanmasını istediklerini dile getirdi.

Doğan, "Allah razı olsun. Çiftçinin sesini yetkililere duyurursanız bundan mutlu ve memnun oluruz. Her fırsatta gelirseniz daha çok memnun oluruz. Bizim Araban olarak bütün gelirimiz tarıma dayalıdır.  Başka bir gelirimiz yoktur. Araban ilçemizde sanayimiz, tüccarımız ve fabrikalarımız yoktur. Bizim her şeyimiz tarım. Araban'da sebze, meyve, bakliyat ve hububat olsun yetişmeyen hiçbir ürün olmaz. İlçe olarak tarım potansiyelimiz oldukça yüksek." ifadelerini kullandı.

HÜDA PAR heyeti, buradaki ziyaretin ardından Araban Ziraat Odası Başkanı Doğan ile birlikte tarlada çalışan çiftçileri ziyaret ederek, çiftçilerin sorun, sıkıntı ve taleplerini dinledi. Bir süre çiftçilerle sohbet eden Yetkin, HÜDA PAR olarak çiftçilerin yanında olduklarını ve sıkıntılarının çözümü için gayret edeceklerini bildirdi.

Tarlalarda ziyaret ettiği çiftçilerin yaşadığı sorun ve sıkıntıları dinleyen Yetkin, çiftçilerin sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yetkin, devletin daha bilinçli bir çiftçilik yapılabilmesi için çiftçileri yönlendirmesi, özellikle ürün ekim aşamalarında çiftçinin hangi hususlara dikkat etmesi gerektiği gibi konularda ön ayak olması ve bu konuda rehberlik hizmeti sunması gerektiğini söyledi.

"Sarımsak yetiştiricilerinin soğuk hava deposu istekleri var"

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanlığı olarak Araban ilçesinde bulunan çiftçilerin sorunlarını, sıkıntılarını dinlemek ve çözüm önerilerini konu alan geniş bir rapor hazırlamak için ilçedeki çiftçilere ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Yetkin, şunları söyledi:

"Yaptığımız ziyaretimizde çiftçilerimizden şikâyet olarak şunu gördük. Üretim maliyetleri çok yüksek. Çiftçilerimiz gerek mazot ücretleri gerekse gübre ücretleri gibi hususların yüksekliğinden yakınıyorlar. Bununla beraber çiftçilerimizin diğer bir sıkıntısı da çiftçilerin elde ettiği ürünlerin diğer marketlere ve satış alanlarına ulaşmaması. Bunun yerine aradaki aracıların fiyatları gayet yükseltmesi. Çiftçiden ucuz satın alıp, tüketiciye yüksek fiyatlara sunması. Bu noktada tedbir olarak çiftçilerimizin bazı talepleri de var. Özellikle sarımsak yetiştiricilerinin soğuk hava deposu gibi istekleri var. Ya da devletin bu noktada çiftçinin kendi ürününü birebir satabilme imkânını sunmasını istediler. Bu noktada taleplerini dinledik. Ziraat odası başkanımız da yine bu noktada benzeri düşüncülerini dile getirdi."

"Sahada çiftçilerimizle beraber olmalıyız"

Çiftçilerin sorun ve sıkıntılarına çözüm üretebilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere devlet yetkililerinin birebir sahada çiftçilerle beraber olması gerektiğine değinen Yetkin, "Çiftçilerimizle birebir sahada görüşmemiz, onların sorun ve sıkıntılarını dinlememiz gerekir. Sorunlarına da çözümler üretebilmek adına birebir sahada çiftçilerimizle beraber olmalıyız. Çiftçilerimizin durumları düzeldikçe ve daha kaliteli ekim yaptıkça daha iyi olacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

"Hollanda bile tarım alanında Türkiye'den daha fazla gelir elde ediyor"

Hollanda gibi küçük bir devletin dahi tarım alanında Türkiye'den daha fazla gelir elde ettiğini sözlerine ekleyen Yetkin, "Devlet daha bilinçli bir çiftçilik yapılabilmesi adına çiftçilerimizin yönlendirilmesini, hangi ürününün nerede, ne zaman ekileceği, ekim aşamalarında hangi hususlara dikkat etmesi gerektiği gibi konularda ön ayak olması ve rehberlik hizmeti sunmasıyla çiftçilerimizin elde edeceği rekolte de artacaktır. Bununla beraber daha kaliteli ürün üretimi gerçekleşecektir. Hollanda gibi küçük bir devlet dahi tarım alanında Türkiye'den daha fazla gelir elde ediyorsa bunlar devletin rehberlik hizmetlerinin önemindendir. Üretimden sonra da devletin satış ve pazarlama noktasında çiftçiye olan yardımları söz konusudur. Çiftçilerimizin bu noktada daha iyi eğitilebilmesi ve rehberlik hizmetlerinin güzel yapılabilmesi adına bakanlığımızın çiftçilerimize daha fazla çiftçi ile birlikte olması gerektiğine inanıyoruz." dedi.

Arabanlı çiftçiler ise yüksek mazot ve gübre fiyatlarından yakınarak, en büyük sorunlarının işçi olduğunu ve Suriyelilerin önemli bir işçi açığını kapattığını ancak bunun yeterli olmadığını, bununla birlikte sarımsaklarını muhafaza edebilecek bir soğuk hava deposu ihtiyaçlarının olduğunu dile getirdiler.

İLKHA

















Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.