HÜDA PAR’ın önerisi Meclis'ten geçerek yasalaştı

HÜDA PAR’ın önerisi Meclis'ten geçerek yasalaştı

Geçtiğimiz ay HÜDA PAR’ın gündemine aldığı, ‘15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden geçişlerle ilgili kesilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilmesi’ önerisi TBMM'de oy çokluğuyla teklif kabul edildi.

HÜDA PAR Genel Merkezi tarafından geçtiğimiz ay, "Köprü geçişlerine verilen yüklü cezalar" başlığıyla gündem değerlendirmesinde dile getirdiği öneri ve çağrısı, TBMM’ye sunulan teklif sonucu oy çokluğuyla bugün itibariyle kabul edildi.

Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçişlere verilen cezaların vatandaşı mağdur ettiği ifade edilen HÜDA PAR değerlendirmesinde, "Yasak olduğu bilinmeyerek yapılan geçişlerin vatandaştan talep edilmesi hakkaniyete uygun değildir." denilerek çağrıda bulunulmuştu.

Meclis'te kabul edilen teklife göre; 1 Ocak 2019'dan sonra araç sınıfları itibarıyla geçmesi yasak olmasına rağmen 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden geçenlere verilen idari para cezaları tahsil edilmeyecek. İdari para cezası kesilenler tebliğ edilmeyecek, tebliğ edilenlerden tahsilat yapılmayacak, varsa yapılan itirazlar veya açılmış davalar hakkında resen karar verilmesine yer olmadığına karar verilecek.

22 Nisan 2019 tarihli iç gündem değerlendirmesinde, "Köprü geçişlerine verilen yüklü cezalar" başlığıyla verilen mesajda şu ifadelere yer verilmişti:

"Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçişlere verilen cezalar vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor. Uygulamalardan haberdar olmayan binlerce araç sürücüsü çok yüksek cezalarla karşılaştı. Zamanında herhangi bir uyarı veya bildirim almadıklarını belirten mağdurlar her geçiş için ayrı ayrı astronomik idari para cezalarına maruz kaldıklarını ifade ettiler. Kesilen cezalardan kimsenin haberdar edilmediği, cezaların toplu halde tebliğ edildiği, neticede ödenmesi mümkün olmayan rakamların oluştuğu ortaya çıktı.

Yasak olduğu bilinmeyerek yapılan geçişlerin vatandaştan talep edilmesi hakkaniyete uygun değildir. İstenen para cezaları çok fahiştir. Değeri 40-50 bin TL olan araçlara 70 bin TL para cezası yazılması zulmün de ötesinde izahı mümkün olmayan bir durumdur. Tahakkuk eden cezaların tebligatlarının geç yapılmasının sorumlusu araç sürücüleri değil, yetkililerdir.

Köprülerin yapılış amacı, ulaşımı kolaylaştırmak suretiyle halka hizmettir. Hayatı kolaylaştırması gereken köprülerin toplumun belini büken ağır bir yüke dönüşmesi kabul edilemez. Adil olan; bu mağdur araç sürücülerine kesilen cezaların silinmesi, köprü geçişlerine makul, anlaşılır ve uygulanabilir bir düzenleme getirilmesidir. İstanbul'daki köprüler, mevcut uygulama ile İstanbul'un çilesi haline gelmişlerdir."

"Çözüme dair adım atılması memnuniyet vericidir"

Konuya dair resmi twitter hesabından bir mesaj paylaşan Abdurrahman Cens ise, "Bir kaç hafta önce HÜDA PAR olarak 15 Temmuz Şehitler Köprüsünden hatalı geçişlerle ilgili tebliğatların geç yapılmasından kaynaklanan mağduriyeti ve mağdurların beklentisini gündeme getirmiş ve yetkililere seslenmiştik. Çözüme dair adım atılması memnuniyet vericidir." ifadelerini kullandı.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.