HÜDA PAR’ın Sudan ziyaretlerinin ayrıntıları

HÜDA PAR’ın Sudan ziyaretlerinin ayrıntıları

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Sudan’a giden HÜDA PAR Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sait Şahin, İslami hareketlerin yanı sıra farklı kurumlara da ziyaretler gerçekleştirdi.

HÜDA PAR Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sait Şahin, Sudan’da gerçekleştirdiği temaslarda, İslami hareketlerin yanı sıra birçok farklı kurum ve kuruluşa da ziyaretler gerçekleştirdi.

Türkiye’nin Hartum Büyükelçisi Celalettin Aydın’ı da ziyaret eden Şahin, Sudan ziyareti hakkında izlenimlerini anlattı ve kendilerinden de Sudan- Türkiye ilişkileri hakkında bilgi aldı.  

Büyükelçilik ziyareti sonrası 35 yıl Doğu Avrupa ülkelerinde İslami davet ve tebliğ çalışmalarında bulunmuş ve Bosna’nın bağımsızlık mücadelesinde hem yer almış hem de Bosna’nın bağımsızlığından sonra Aliya İzzetbegoviç’in özel müsteşarlığını yapan mümtaz bir şahsiyet olan Fatih Ali Hasaneyn’i ofisinde ziyaret etti.

Şahin’i evinde ağırlayan Hasaneyn, yaptığı çalışmalardan ve tecrübeleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Hasaneyn, Şahin’e yazmış olduğu bazı kitapları da hediye etti.

Kuran-ı Kerim ve İslami İlimler Üniversitesi’ne ziyaret

Sudan ziyareti kapsamında Hartum’daki Kuran-ı Kerim ve İslami İlimler Üniversitesi’ni ziyaret eden Sait Şahin, üniversite rektörü ve Yüksek Lisans Fakültesi Dekanı ile bir görüşme yaptı.

Üniversite ve eğitim çalışmaları hakkında bilgi alan Şahin, Üniversite Rektörü Ahmed Said Selman Cundullah ile de kısa bir görüşme gerçekleştirdi.

Sudan’ın köklü bir eğitim imkânı sağladığını ve bu kapsamda Sudan dışından da eğitim amaçlı çok sayıda öğrenciye hizmet verdiklerini belirten Cundullah, “Üniversitenin adından da anlaşılacağı gibi Tıp Fakültesinden Mühendislik Fakültelerine kadar bütün fakültelerde Kuran-ı Kerim ezberi ve İslami ilimler, eğitimimizin merkezinde yer alıyor.” ifadelerini kullandı.  

Afrika Üniversitesi’ne ziyaret

Afrika Üniversitesi’ne de bir ziyaret gerçekleştiren Şahin, burada üniversitenin Öğretim Planlama ve Programlama Müdürü Muhammed Fatih Kemalüddin ile bir araya geldi.

Kemalüddin, üniversitelerinin Sudan dışındaki Afrika ülkelerine de hizmet verdiğini belirterek, “Hem buraya gelen diğer Afrika ülkeleri öğrencilerine de kapılarımızı açtık. Bu ülkelerde üniversitemize bağlı şubeler inşa ettik. Her ülkede de yöre halkının dili ile öğretim imkânı sağladık.  Ayrıca Türkiye’de anlaşmalı olduğumuz bazı eğitim kurumları üzerinden özellikle Suriyeli mültecilere eğitim ve öğretim imkânı sağlıyoruz.” bilgilerini verdi.

“Müslümanlar Kamer Adaları’ndan haberdar değil”

Şahin daha sonra Cüzrü’l-Kamerli (Kamer/Komor Adaları) öğrenci ve hocaların kurduğu derneği ziyaret ederek, dernek yetkilileri ve öğretim amaçlı Sudan’a gelen farklı ülkelerden öğrencilerle de bir araya geldi.

Dernek Başkanı Dr. Muhammed Seyyid Tocha ile bir görüşme yapan Şahin,  Tocha’dan Sudan’da eğitim ve öğretim gören Kamer Adaları öğrenciler hakkında ve ülkeleri hakkında bilgi aldı.

Ülkeleri Kamer Adalarının uzun süre Fransız sömürgesi altında kaldığını belirten Tocha, eğitim ve öğretimde Sudan, Türkiye ve Mısır gibi İslam ülkelerinin imkânlarından istifade etmeye çalıştıklarını belirterek, bu kapsamda ülkelerinden sadece Sudan’da bin civarında öğrencinin bulunduğunu söyledi.

Ayrıca Kamer Adaları’nda İslami mücadeleye destek veren Milli Adalet Cephesi’ne mensup olduklarını söyleyen Tocha, bu cephenin çalışmalarından da kısaca bahsetti. Müslümanların Kamer Adaları’ndan haberdar olmadıklarını söyleyen Tocha, ülkelerini “Beledun Mensiyyun” (Unutulmuş Ülke) olarak isimlendirip, bu konuda dert yandı.              

Yardımeli Derneği’nin Sudan bürosuna ziyaret

Yardımeli Derneği’nin Sudan’da kurduğu yetimhaneyi de ziyaret eden Şahin, yetimhane müdürü Hakkı Erçetin’i böylesi hayırlı çalışmalarından dolayı tebrik etti ve yetimhane hakkında bilgi aldı.

Erçetin, Sudan’ın farklı bölgelerinden yetimlere barınma ve eğitim imkânları sağladıklarını belirterek, şu anda ilköğretim seviyesinde erkek öğrencilere hizmet verdiklerini, yakın zamanda da lise seviyesinde de hizmet verecek ek bina projeleri olduğunu ve bunu hayata geçirmeye çalıştıklarını söyledi.

Mişkat Davet ve Hayır Kurumunu ziyaret

Mişkat Davet ve Hayır Kurumunu ziyaret eden Şahin, İcra Kurulu Başkanı Siraceddin Muhammed Esseyyid’den kurumun çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Kurumlarının 2001’de kurulduğunu ve Sudan genelinde değişik toplum kesimlerine yönelik davet ve hayır çalışmaları yürüttüklerini belirten Esseyyid, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu kapsamda kurslar açtık. Taşralara tebliğci gönderiyoruz ve ilmi çalışmalar yayımlayarak bu çalışmaları halka ulaştırmaya gayret ediyoruz.  Fetva hatları oluşturduk, imam hatip ve davetçi yetiştirme merkezlerimizi açtık.  Toplumsal sorun ve afetlerle ilgili çalışmalarımız var.  Değişik ülkelerden önemli İslami şahsiyetleri getirtip halka yönelik programlar yapıyor, bu çalışmalarımızı sosyal medya üzerinden aktif bir şekilde yayımlamaya gayret ediyoruz.”

Kuruma bağlı İslami bir kanal olarak hizmet veren Taybe TV’yi de ziyaret eden Şahin daha sonra buradan ayrıldı. (İLKHA)






















 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler