"Hüsn-i hat ruhun temizlenmesini sağlayan bir derstir"

"Hüsn-i hat ruhun temizlenmesini sağlayan bir derstir"

Şanlıurfa'da hat sanatını öğrenmeye çalışan öğrenciler, hüsn-i hatın, ruhun temizlenmesini sağlayan bir ders olduğunu söylediler.

Hat sanatını öğrenmek için Şanlıurfa'nın yetişmiş hattatlarından Abdulkadir Kuşkıran tarafından açılan hüsn-i hat sergisine gelen öğrenciler, hüsn-i hatın ruhun temizlenmesini sağlayan bir ders olduğunu söylediler.

Küçük yaşlarından beri hüsn-i hata merakı olduğunu belirten öğrencilerden Serab Gülüm, 10 aydır eğitim aldığını ifade etti.

Hüsn-i hatın ruhun temizlenmesini sağlayan bir ders olduğunu dile getiren Gülüm, "Hüsn-i hat çok maneviyat içeren bir eğitim sistemine sahiptir. Kur'an-ı Kerim'in harflerini, kelimelerini öğreniyoruz. Hem de bunları hakkıyla yazmaya çalışıyoruz. Çok ince bir işçilik isteyen ve çok hassas bir eğitimdir. Hüsn-i hat sanatı bizim dinimizin simgelerinden biridir. Hz. Ali zamanında ortaya çıkmıştır. Hüsn-i hat ruhun temizlenmesini sağlayan bir derstir. Çünkü siz onu yazarken detaylarına dikkat etmeniz gerekir. Nefis, el terbiyeye girer ve emin olun bunu başardıktan sonra aldığınız hazzı hiçbir şeyde bulamazsınız." dedi.

Hat sanatına merakı olup bir türlü başlamayanlara seslenen Gülüm, bu sanatın gençken yapılabileceğini, yaşlanıp ellerin titremeye başlamasından sonra yapılamayacağını söyledi.

"Maneviyatımın daha çok yükseldiğini fark ettim"

Bu sanatla ilgilenen kişinin maneviyatında yükselme meydana geldiğini anlatan Ayşe Ertekin, şunları söyledi: "Ben hafızlık yaptığım sıralarda aklıma bir şey geldi. 'Mademki hafızlık yapıyorsam bunu da kendi elimle yazmam gerekir.' dedim ve bu şekilde hat düşünerek sanatına başladım. Devam ettikçe maneviyatımın da daha çok yükseldiğini fark ettim. Hat sanatı eskiden hep padişahların yaptığı bir sanattır. Hat sanatı Hz. Ali zamanından beri tanınmış. Hat sanatı hem manevi açıdan güzel hem de insanın kendini geliştirmesi açısından güzel. Hat sanatı öğrenen kişi Kur'an-ı Kerim harflerinin nasıl yazılması gerektiğini öğreniyor. Bu kuralla dikkat ederek, kendini bu maneviyata sokup belki hayatta alamadığı lezzeti ve hazzı bu sanatla alıyor."

"İnsan bütün sıkıntı ve stresini atıyor"

Hat sanatını öğrenmek, öğretmek ve ilerletmek için eğitim aldığını belirten Fatma Bulut ise "Kur'an-ı Kerim'in harfleri, kelimeleri ve cümleleri bu sanatla yazılıyor. Kur'an-ı Kerim'in harflerinin, kelimelerinin ve cümlelerinin nasıl yazıldığını, neye dikkat edildiğini ve hangi kurallarda yazıldığını öğrenmek için bu hat sanatı kursuna geliyorum. Hat sanatı manevi açıdan çok önemli bir sanat. Yazdığımız zaman insan bütün sıkıntısını ve stresini atıyor. Manevi yönden insana huzur veriyor." şeklinde konuştu. (Hüseyin Sayhar - İLKHA)


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler