İbadete kapatılan cami küçükbaş hayvanların mekânı oldu

İbadete kapatılan cami küçükbaş hayvanların mekânı oldu

Mardin’de ibadete kapalı tutulan bir caminin küçükbaş hayvanların mekanı olması tepkilere neden oluyor.

Mardin merkez Artuklu ilçesine bağlı İstasyon Mahallesi’nde bulunan ve yaklaşık 3 yıldır ibadete kapalı bulunan caminin içler acısı hali görenleri derinden üzüyor. 

Mardin Büyükşehir Belediyesi bahçesinde bulunan camii, kayyum döneminde güvenlik gerekçesiyle ibadete kapatıldı. Kur’an kursu olarak da kullanılan camii, ibadetlere kapatılarak kaderine terk edilince keçi ve kuzu gibi hayvanlara mekân oldu.

Bahçesinde ve caminin kapısında hayvan sürüsünü görenler, durumun tek parti dönemindeki CHP’nin cami düşmanlığını akıllara getirdiğini belirtti.

Mescid-i Aksa Camii’nin hemen yanında bulunan ve ibadete kapatılmadan önce Kur’an kursu olarak kullanılan caminin atıl durumda olmasına tepki gösteren mahalleli, cami bahçesinin özellikle küçükbaş hayvanlardan ve hayvanların pisliğinden geçilmediğini söylediler.  

İLKHA'ya konuşan mahalleli, yetkililerin bir an önce atıl durumda bulunan camiyi tekrar ibadete açması talebinde bulundular.

“Caminin bu halde olması bizi çok üzüyor”

Namaz kılmak için Mescid-i Aksa Camii'ne geldiğinde atıl durumda olan mescidin dikkatini çektiğini söyleyen vatandaşlardan Nuri Karabulut, caminin içler acısı halinin kendisini derinden üzdüğünü dile getirdi.

Karabulut, “Caminin durumunu sorduğumuzda, burasının daha önce cami olarak kullanıldığını öğrendik. Fakat şu an atıl durumda etrafında bir sürü küçükbaş hayvan var. Küçükbaş hayvanlar etrafını ve girişinin hepsini pislemişler. Mimarisi çok güzel bir camii, bunun topluma kazandırılması lazım. Saygı açısından da baksanız caminin bu halde olması doğru değil. Müftülüğün ya da ilgili kurumların, kişilerin bununla ilgili çalışma yapmaları gerekir. Tekrar cami olarak hizmete girilmese bile Kur’an kursu olarak değerlendirilebilir. Görüldüğü gibi caminin hali içle acısıdır. Bir caminin veya bir mabedin bu halde olması gerçekten bizi çok üzüyor ve derinden yaralıyor. Bunun için yetkililerden rica ediyorum. Kullanılmasa dahi camiye saygı açısından bu halde olmaması gerekir. İnşallah yetkililer sesimizi duyar, gerekli tadilatı yapılarak eski haline kavuşur.” diye konuştu.

"Müslüman bir beldede bir caminin bu halde olmaması lazım"

İsminin yazılmasını istemeyen başka bir mahalleli ise cami hakkında şunları söyledi:

“Mardin, büyükşehir olmadan önce burada İl Özel İdaresi vardı. Bu camiye de İl Özel İdaresi Camisi diyorduk. Özel İdarenin bahçesindeki bu caminin iki girişi var. Hem özel idarenin bahçesinden hem de vatandaşlar için dışarıdan bir girişi daha var. Hem Özel İdare personeli hem de vatandaşlar burada namaz kılardı. Ayrıca Kur’an kursu olarak da hizmet veriyordu. Mardin büyükşehir statüsüne girince ve Özel İdare kapatılıp burası Büyükşehir Belediyesine tahsis edilince atıl durumda kaldı. Kayyum döneminde sanırım güvenlik nedeniyle ibadete kapatıldı. 3 yıldır kapalı olunca artık hayvanlar da girmeye başladılar. Bazı vatandaşlar da hayvanlarını buraya bırakmaya başladılar. Cami kapalı olduğu için dökülmeye başlamış. Çok yazık, Müslüman bir beldede bir caminin bu halde olmaması lazım. Müftülük bir an önce camiyi tadilattan geçirip ibadete açması lazım. Hemen yanında Mescid-i Aksa Camii'sii var. Bana göre burası bayan veya erkek Kur’an kursu olarak hizmet verse mahalleliye çok faydası olur. Yetkililerin buna bir el atmalarını bekliyoruz, istiyoruz.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.