İdil Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı kutlu doğum etkinliği düzenledi

İdil Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı kutlu doğum etkinliği düzenledi

İdil Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla erkeklere yönelik “Hz. Peygamber ve Güven Toplumu” konulu bir konferans düzenledi.

İdil (Hezex) İlçe Müftülüğü tarafından ÇPL Konferans Salonunda erkeklere yönelik “Hz. Peygamber ve Güven Toplumu” konulu konferans düzenledi.

Sunuculuğunu ilçe merkez Cami İmamı Molla Halil’in yaptığı konferans Ertuğrul Bıyık’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. İlçe Müftüsü Mahmut Yıldızbaş’ın açılış konuşması ve İl Müftüsü Ramazan Tolan’ın günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yaptı.

İdil İlçe Müftülüğü İmamlarından oluşan ilahi korosunun okudukları ilahilerle devam etti. İlahilerden sonra konferansa konuşmacı olarak katılan Artuklu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Akbaş “Hz. Peygamber ve Güven Toplum” konulu konferans verdi.

“Hz Muhammed sözüyle, yaşantısıyla ve hareketleriyle güven veren birisiydi yani o Muhammed’ul emindi” diyerek konuşmasına başlayan Akbaş, “‘Hz. Aişe Hz Muhammed yürüyen Kur’an’dır.’ demiştir. Hz. Resulullah’a nasıl uymamız gerekiyor bunun üzerinde durmalıyız. Hz. Resulullah’ın çizgisinden onun koyduğu hayat nizamından uzaklaştık ve gerçekten kan döken bir toplum haline geldik. İslam dünyası böyle bir imtihan ile karşı karşıya kalmıştır. Biz Kur’an-ı Kerimi tam gönlümüze indirmiyoruz, sadece zihinde kalıyor ve kalbimize yerleştirmiyoruz. Bundandır ki içimize, organlarımıza ve davranışlarımıza sirayet etmiyor.” dedi.

Müslüman’ın güvenli bir kişi olması gerektiğini belirten Akbaş, “Değerli kardeşlerim bizim bilmeme gibi bir derdimiz yok bizim yapmama ve pratiğe dökmeme bir sorunumuz var. Muhammed Kutup, ‘gelin Müslüman olalım’ diyor. İlginç gözüküyor hâlbuki bize sesleniyor. Bende diyorum ki gelin Kur’an’a Sünnete sarılalım ve pratik hayatımıza dökelim önemli olan da budur. Az önce Selamünaleyküm dedim yani selamette olunuz benden size zarar gelmez güvende olunuz, ben Müslümanım. Müslüman da desek, Selam kelimesini de kullansak mümin de desek bütün bir hayat nizamına çıkıyor. Allah için, hak için, adalet için bunu yapmalıyız başka türlü faydası yoktur.” ifadelerini kullandı.

Güven toplumuyla ilgili sahabelerin hayatından örnekler veren Akbaş, “Hz. Ali savaş esnasında kâfirin birini düşürüyor tam öldürecekken kafir Hz Ali’nin yüzüne tükürüyor. Hz. Ali onu öldürmekten vazgeçiyor. ‘Eğer ilkin öldürmüş olsaydım Allah için olurdu şimdi nefis karıştı öldürmekten vazgeçtim.’ diyor. İşte bir Mümin Allah için yaşar, kendi nefsi, emniyeti, kendi egoistliği için harekete geçmez bunlar geçici şeylerdir. Güvenilir mümin olmanın en önemli noktası şu nefsi ayaklar altına almaktır. İşte şu güzel ve güven toplumunu düzensiz, güvensiz bir toplum haline getirmeye çalışan düşmanlar olacaktır. Ama biz müminler olarak el ele verdiğimizde, omuz omuza verdiğimizde birbirimize güvendiğimizde bu düşmanların üstesinden gelmemiz mümkün olacaktır.” şeklinde konuştu.

Selahaddin-i Eyyübi Kur’an Kursu ilahi grubunun okudukları ilahilerin ve izlenen sinevizyonunun ardından kompozisyon, şiir ve Veda Hutbesi konuları yarışmasında dereceye girenlerin ödüllerinin verilmesinden sonra yapılan dua ile program sona erdi.

İLKHA

















Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.