IHO-EBRAR’dan hayırseverlere kurban çağrısı

IHO-EBRAR’dan hayırseverlere kurban çağrısı

Kurban Bayramının yaz tatiline denk gelmesi nedeniyle Avrupa'daki hayırseverlerin çoğunun bayramı Türkiye’de geçireceklerini belirten IHO-EBRAR Başkanı Abdurrahman Alpsoy, bu ailelere çağrıda bulunarak kurbanlarını dernek çatısı altında kesmelerini

Hollanda merkezli Uluslararası yardım kuruluşu olan IHO EBRAR Başkanı Abdurrahman Alpsoy, bu yılki Kurban Bayramı’nın yaz tatiline denk gelmesi nedeniyle bayramı Türkiye’de geçirecek Avrupa’da yaşayan hayırseverlere çağrıda bulundu.

Hayırseverlerin kurbanlarını Türkiye’de yaşayan aileleriyle kesmek istediğini, bunun da onların en doğal haklarını olduğunu belirten Alpsoy, bununla birlikte hayırseverlerden kurbanlarını hem aileleriyle hem de dernek çatısı altında kesmelerini istediklerini söyledi.

IHO EBRAR’ın genel çalışmaları hakkında bilgi veren Alpsoy, birebir yapılan çalışmaların toplumdaki hayırseverler arasında bir güven oluşturduğunu belirterek, güvene dayalı faaliyetlerin çok daha uzun ömürlü olduğunu söyledi.

Yaptıkları sponsor çalışmaları neticesinde ulaştıkları hayırseverlerin aracılığıyla yetim çocuklara, fakir ailelere ve öğrencilere düzenli olarak yardımda bulunduklarını ifade eden Alpsoy, “Diğer yardım faaliyetimiz temiz su kuyuları açmak. Temiz su sorununun yaşandığı başta Afrika ve Asya olmak üzere değişik ülkelerde; özellikle Arakanlı mültecilerin yaşadığı Bangladeş’te, Filipinler’de ve diğer mülteci kamplarında bu tür su kuyularını açıyoruz. Diğer bir konu da tıbbi alanda yaptığımız faaliyetlerdir. Genel anlamda ilaç yardımının yanında her yıl düzenli olarak yaptığımız katarakt ameliyatlarıdır ki özellikle Afrika’da insanların gözleri gün ışığına hasret kaldığı için gözleri görmemeye başlıyor. Onun dışında gıda yardımlarımız var. Her yıl dünyanın değişik yerlerinde çoğu zaman Türkiye’yi de seçiyoruz.” dedi.

Türkiye’de Suriyeli mültecilerin bulunduğunu hatırlatan Alpsoy, gıda yardımlarının Ramazan ayında zirveye ulaştığını söyledi. Alpsoy, “Bunların yanında bir de eğitim projeleri var. Afrika’da tamamlanmamış okul binalarını var, tabi okul derken burası gibi birkaç katlı düşünmemek lazım ki bunlar birkaç sınıftan oluşan öğrencilerin karatahta ile ders gördükleri ortamlardır. Bunlar çok önemli. Özellikle okul dönemlerinde okul araç gereçleri, kırtasiye malzemeleri ve Kur’an-ı Kerim dağıtıyoruz. En önemli bir faaliyetimiz de ki kuruluş amacımızda bu aslında; acil yardım… Deprem ve benzeri diğer afetlerde hızlı bir şekilde afet bölgelerine ulaşıp oradaki insanların acil giderme ve daha sonra da uzun vadede tekrar ayağa kalkabilecek şekilde yardım faaliyetlerini planlamak.” diye konuştu.

Her yıl Kurban Bayramı öncesi kurban yardımı çalışmalarının daha sağlıklı yürütülmesi için hem dernek yönetimi ile hem de diğer bölgelerde birlikte çalıştıkları partner kuruluşlarla istişarelerde bulunduklarını belirten Alpsoy, bu istişarelerin çalışmalara çok olumlu yansıdığını örnekler vererek anlattı.

“Kesilecek kurbanlıklar fazlasıyla hazır”

Bu yıl 15’e yakın Afrika ülkesi, Asya ülkeleri, Türkiye, Filistin ve Balkan ülkelerine kurban yardımlarını ulaştırmayı planladıklarını dile getiren Alpsoy, bu kapsamda Afrika ve Asya için 100 Euro, Türkiye için 180 Euro, Filistin için ise 300 Euro kurban bedeli belirlediklerini belirterek, şu anda kesilecek kurbanlıkların fazlasıyla hazır olduğunu söyledi.

“Filistin’e, Afrika’ya, Asya’ya bir kurban gönderin”

Avrupa’da faaliyet gösterdikleri için kendilerine yardım eden hayırseverlerin çoğunun Avrupa’da yaşadığına dikkat çeken Alpsoy, Kurban Bayramı’nın yaz tatiline denk gelmesi nedeniyle bu hayırseverlerin kurbanlarını Türkiye’de yaşayan aileleriyle kesmek istediğini belirterek, şu çağrıda bulundu:

“Kurban Bayramı’nın yaz tatiline denk gelmesi nedeniyle birçok kardeşimiz bayramlarını aile ve akrabalarıyla geçirme fırsatı doğdu. Bu ne anlama geliyor. Birçok kardeşimiz kurbanlarını kendi elleriyle aileleriyle kesme düşüncesindeler ki bu konuda çok haklılar… Dolayısıyla bizim onlardan alıp Türkiye ve dünyanın değişik yerlerinde keseceğimiz kurbanlar konusunda ciddi bir sıkıntı oluşuyor. Çünkü anne babamızla birlikte keseceğiz derken bu kurban yardım kuruluşuna gitmiyor. Biz bu kardeşlerimize şunu diyoruz: Kardeşler! Gittiğiniz neresi olursa olsun orayı bize bildirin. Bizler de oradaki arkadaşlarımız aracılığıyla size ulaşalım. Hem siz anne ve babanızla birlikte kurbanınızı kesmiş olacaksınız hem de derneğimizin çatısı altında kurban kesimi olmuş olacaktır. Hem faaliyetimizi sürdürmüş olacağız hem de siz yakın akrabalarınıza et yedirmiş olacaksınız. Bunun önünü açmaya çalışıyoruz. Hatta durumu iyi olan kardeşlerimiz kesecekleri kurban dışında bir kurban da Filistin’e, Afrika’ya, Asya’ya göndersin. Hepimiz yolcuyuz uzak yerlerden geliyoruz. Kaza ve belaların defi için böyle bir hayrın yapılması için kardeşlerimizi arayıp ikna etmeye çalışıyoruz.”

“Sınıflara kumbara dağıtıyoruz”

Hollanda’da gerçekleştirilen özel bir okul ile birlikte gerçekleştirilen projelere de değinen Alpsoy, “Hollanda’da Yunus Emre isimli İslam okulları var. Bu okullar Ramazan ayı girmeden bizimle masaya oturdular. Dediler ki: ‘Biz her sene çocukları hayra alıştırmak için bir yardım kuruluşuyla çalışıyoruz. Bu sene sizinle çalışalım. Bunların dört şubesinde 80’e yakın sınıfları var. Yaklaşık 100 kumbara dağıtıldı. Her çocuk kumbaraları ailelerine, komşusuna ve akrabalarına götürüp artık kim ne kadar verdiyse harıl harıl mahallerde yardım topladıklarını gördük. Her yıl topladıklarının üç katı bir meblağ topladılar ve bununla onlara bir proje ürettik. Bu proje kapsamında Afrika’da onlara bir kardeş okul inşa edeceğiz. Okulun adına da susuz kalan bölgelerdeki her bir köye bir su kuyusu açacağız. O kadar anlamlı projeler oluşuyor ki öğrenciler o kadar sevinçli oluyorlar. Önümüzdeki üç ay içerisinde okul yönetimi ile birlikte Uganda’da hem yapılacak okulumuzu hem de su kuyularımızı birlikte gidip göreceğiz.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.