İkinci el araba fiyatına güvercin!

İkinci el araba fiyatına güvercin!

Batman'da, güvercin meraklılarının ilgi gösterdiği kanatlı hayvan pazarında, güvercinler 15 bin TL’ye kadar alıcı bulabiliyor.

Batman merkezdeki kanatlı hayvan pazarında, bazı güvercinlerin fiyatları ikinci el araba fiyatıyla yarışıyor.

Güvercin işine bir hobi olarak başlayan ve Batman Kanatlı Hayvanlar Koruma ve Yetiştirme Derneğini kuran Nesih Taş ile Batman Güvercin Sevenler Derneği üyesi Osman Sankur güvercinin türüne göre 15 bin TL'ye kadar alıcı bulabildiğini söylediler.

Daha önce İstanbul’da restoran şefliği  yapan Nesih Taş, güvercinlere karşı ayrı bir ilgisinin bulunduğunu belirterek bu nedenle memleketi  Batman’a yerleşip güvercin yetiştiriciliği yaptığını söyledi.

Güvercin fiyatlarının ırkına, rengine ve cinsine göre değiştiğini aktaran Taş, "Güvercinler kostümüne göre alıcı buluyor. Posta, rostov, güllü paça ve Mardin oyun güvercinlerin ayrı bir alıcısı vardır. Önümüzdeki günlerde hem posta hem de Mardin oyun güvercinleri kategorisinde festival düzenleyeceğiz. Festivalde kazanan kupayı alabiliyor. Kuşun fiyatı 5 bin iken 15 bine kadar çıkabiliyor." dedi.   

Hobi olarak beslediği güvercinlerle zamanın büyük bir kısmını harcadığını söyleyen Osman Sankur ise her ayın birinde Batman Güvercin Sevenler Derneği olarak ihale yaptıklarını söyledi.

İhalede, özellikle güllü paçalı güvercinleri teşhir etmeye çalıştıklarını söyleyen Sankur,  "Güllü paçalı kuşlar, genelde Batman, Mardin ve Suriye'de bulunur. Elimizden geldiğince daha temiz ve daha güzel güvercin üretmeye çalışıyoruz. Fiyatları kuşun özelliğine göre 100 TL, 500 TL ve 3 bin TL'ye kadar değişiyor." ifadelerini kullandı.

Yurt içi ve yurt dışından talep var

Yetiştirdikleri bazı güvercinlere yurt içi ve yurt dışından talep olduğunu aktaran Sankur, "Güvercinleri Tekirdağ, Amasya, İstanbul ve hatta Irak'ın bazı şehirlerine göndermekteyiz. İhalesini kuşun kalitesine göre yapıyoruz. Şebab güvercinin bir yerde ihalesi yapılmış 90 bin TL'ye satılmış. Biz Batman kuşçuları bu kadar abartmaya gerek olmadığını düşünüyoruz. 90 bin TL bir kuş için çok fazla bir paradır. Bizler şebab güvercinini 100 TL ile 500 TL arasında satıyoruz. Bizim asıl amacımız Batman kuşlarını tanıtmak." diye konuştu.

Rus ve Hollanda güvercinleri getirterek yeni güvercin ırklarını üretmeye başladıklarını söyleyen Sankur, kendi bölgelerine has güvercinlerden de vazgeçmediklerini belirterek bu güvercinleri Türkiye'de ve dünyada tanıtmak istediklerini ifade etti.

"Hırsızlık olduğu sürece kuş piyasası istediğimiz seviyeye gelmeyecektir"

Güvercin hırsızlığı nedeniyle büyük sorunlar yaşadıklarını anlatan Sankur, "Bu şekilde hırsızlık olduğu sürece Batman'da kuş piyasası istediğimiz seviyeye gelmeyecektir. Hırsızlıklar olmasaydı şu an Türkiye'de Batman güvercinleri dünya piyasasını en üst seviyesine çıkaracaktık. Yetkililere çağrımız, yaşanan hırsızlıkların önüne geçmek için caydırıcı cezalar koysunlar." şeklinde konuştu.  (M. Sait Çelik- İLKHA)


































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.