İlaçlanmayan tohumlarda sürme hastalığı

İlaçlanmayan tohumlarda sürme hastalığı

İlaç yapılmadığından dolayı sürme hastalığına yakalanan buğday zayi oluyor. Yetkililer ise bunun önüne geçmek için sertifikalı tohum kullanılmasını istedi.

MUŞ - İlaçlama yapılmayan buğday tohumları sürme hastalığına yakalanıyor. Buğdayların biçilmesiyle beraber ortaya çıkan manzara çiftçiyi şaşırttı. Sürme hastalığına yakalanan buğday biçerdöverlerin depolarından sim siyah dökülüyor.

 

Sürme hastalığının nedenlerine dair açıklamada bulunan Muş Tarım İl Müdürlüğü Ziraat Teknikeri İsmet Yöndem buğdayın sürme hastalığına yakalanmasının ilaçsız ve sertifikasız tohum kullanımından dolayı meydana geldiğini söyledi.

 

Yöndem, “Buğday ekilmeden önce ilaçlama yapılması gerekiyor. İlaçsız tohum kullanıldığı taktirde buğday Sürme hastalığına yakalanıyor. Bunun önlenmesi için çiftçilerimizin sertifikalı ilaç kullanmalarını öneriyoruz. Sertifikalı tohum olmazsa dahi en azından buğdayın selektörde temizlenmesi gerekiyor. Aksi halde tohum bu hale geliyor." dedi.

 

Zararı bire bir müşahede eden çiftçiler ise, tohum kullanımında daha dikkatli ve bilinçli harekat edeceklerini söyledi. (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.