İlk kez Kuyruklu yıldıza iniş yapıldı

İlk kez Kuyruklu yıldıza iniş yapıldı

Avrupa Uzay Ajansı bünyesinde yaklaşık 10 yıldır sürdürülen çalışmalar sonucu insanlık tarihinde ilk kez bir kuyruklu yıldıza uzay aracı indirildi. Dün akşam yapılan inişin akıbeti henüz tam olarak bilinmiyor

Avrupa ülkelerinin oluşturduğu Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bir ilki deneyerek 67P/Çuryumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı üzerine "Philae" isimli modülü indirmeyi başardı. Ancak zıpkınları yüzeye tutturmada başarısız olmasından sonra durumu belirsizliğini koruyor.

Yetkililer aracın inişten sonra, yüzeye dönmeden önce, kuyrukluyıldızdan havalanmış olabileceğini söyledi.

Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait Rosetta uydusundan ayrılan Philae adlı uzay aracı, Türkiye saatiyle 18.05'te yeryüzünden 510 milyon kilometre uzaklıktaki "67P" adlı kuyruklu yıldıza indi.

Projenin başarıyla sonuçlanmasıyla, ilk kez Dünya’dan bu kadar uzak bir uzay görevi yerine getirilmiş oldu. Ayrıca bilim insanları, ilk kez bir kuyruklu yıldızı çok yakından tanıma imkanı edinecek.

ESA Genel Müdürü Jean-Jacques Dordain ise "Bu uygarlık için büyük bir adım" diye konuştu.

YEDİ SAATTE İNDİ

Philae'nin yüzeye inişi yaklaşık yedi saat sürdü. Bu sırada Rosetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla olduğu için, Rosetta'dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya'ya ulaştı.

Rosetta, Güneş sistemi içindeki milyonlarca kilometre süren 10 yıllık yolculuğu sonrası 6 Ağustos'ta kuyrukluyıldıza ulaştı ve etrafında bir yörüngeye oturmuştu.

1.3 milyar euro'luk proje, 1993 yılında onaylanmıştı.

Philae'nin inişten sonra zeminden örnekler alması ve beraberinde getirdiği üç laboratuvar cihazıyla deneyler yapması bekleniyor.

Rosetta ve Philae üzerindeki kameralarla kuyruklu yıldızın yüzey haritası da çıkarılacak. Böylece 67P/Çuryumov-Gerasimenko haritalandırılmış ilk kuyruklu yıldız olacak.

Rosetta operasyonu, Avrupa Uzay Ajansı'nın Darmstadt'taki kontrol merkezinden yürütülüyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler