İmam hatiplerin akademik olarak diğer okullardan hiçbir farkı yok

İmam hatiplerin akademik olarak diğer okullardan hiçbir farkı yok

İmam hatip okullarının tercih edilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Şehit Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Ömer Aykanat, imam hatiplerin akademik olarak diğer okullardan hiçbir farkının olmadığını söyledi.

Şehit Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Ömer Aykanat, öğrenci ve velilere imam hatip okullarının tercih edilmesi yönünde çağrıda bulunarak, imam hatip okullarının akademik olarak diğer okullardan eksiğinin olmadığını belirtti.

İmam hatip okullarına her geçen gün teveccühün arttığını belirten Aykanat, 2002 yılında 60 bin olan imam hatiplinin sayısının şu anda 1,5 milyon olduğunu ve bu sayının gittikçe artığını ifade etti.

Aykanat, "Ortaokullarımızda nasıl ki Türkçe, fen bilimleri, matematik, sosyal bilimler, görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi ve bunun gibi dersler varsa bunların aynı ders saati kadar imam hatiplerde de bu dersler olmakla beraber 2’şer saat Kur'an-ı Kerim, Arapça, Siyer-i Nebi dersleri bulunmaktadır. Dolayısıyla akademik dersler bakımından diğer ortaokullardan hiçbir farkı yoktur." dedi.

Özellikle ortaokul eğitiminin öğrencinin manevi gelişiminde önemli bir süreç olduğunu belirten Aykanat, "'Ağaç yaşken eğilir' diye atalarımızın çok güzel bir sözü vardır. Dolayısıyla insan hayatının şekillenmesinde ortaokul çok önemli bir dönemdir. Bu dönemde çocukların zihinleri temiz ve boştur. Biz istiyoruz ki iyi bir insan yetişsin ve onun derdindeyiz. Yoksa diğer okullardan yetişip doktor, mühendis, hakim, savcı gibi mesleklere de sahip olabilir ama bu mesleklerin yanında öncelikli hedefimiz insanlığa, memleketine, yurduna, dinimize hizmet eden insanlar yetişsin. Bütün amaç ve gayretimiz budur." ifadelerini kullandı.

"İmam hatipli öğrenci sayısı 2002’de 60 bin iken şimdi 1,5 milyon"

Her geçen gün imam hatiplere olan teveccühün arttığının altını çizen Aykanat, "Elhamdülillah 2002'de Türkiye'de imam hatiplerde okuyan öğrenci sayısı 60 bin iken şu anda 1,5 milyon civarında ve bu öğrenci sayımız inşallah artarak devam eder. Okulumuz 2016 yılında imam hatip lisesi olarak açıldı ve daha sonra ortaokul sınıflarımızı dahil ettik. İlk açıldığı yıldan itibaren her geçen gün öğrenci ve velilerimiz okulumuzu tanıdıkça, gördükçe rağbet artarak devam etti. Bu da bizi sevindiriyor mutlu ediyor. Mesela geçen hafta hafızlık sınav sonuçlarını açıklandı. 24 Mayıs'ta yapılan sınava yoğun bir katılım vardı. Okulumuza gelmek için başvuran 200'e yakın öğrenciden 50 öğrencimizi kabul ettik. İnşallah önümüzdeki hafta kursları başlayacak. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında onları Kuran'ı Kerim eğitimine tabi tutacağız. Daha sonra mülakattan geçireceğiz. Komisyon marifetiyle hafızlık yapacak olanlar hafızlık sınıfına, yapamayacaklarda normal imam hatip ortaokuluna kayıtlarını yapacağız." şeklinde konuştu.

İmam hatip okullarının başta fiziki durumları olmak üzere sosyal ve kültürel aktivitelerini değerlendiren Aykanat, "Okullarımızın fiziki yapıları hükümetimizin ve Millî Eğitim Bakanlığının da çaba ve katkılarıyla giderek güzelleşiyor, derslik, öğretmen sayıları ve kalite artıyor. Okullarımızın fiziki yapıları iyi, sosyal aktiviteleri daha fazla. Mesela okulumuzda ortaokulu öğrencilerine yönelik sosyal, sportif, kültürel aktiviteler yapıyor, bu çocuklarımızı okula bağlıyor, motive ediyoruz. Gerçekten diğer okullarda belki eşine az rastlanır sayıda eğitim öğretim yılı içerisinde faaliyetler yapıyoruz. O yüzden öğrencilerimiz okulu çok seviyor ve coşarak gelmek istiyorlar." diye belirtti.

İmam hatip ortaokullarının sayısını önemsediğini ifade eden Aykanat, "Erken yaşta çocuklarımızı bu okullara vermemiz önemlidir. İmam hatip ortaokulundan çıktıktan sonra meslek seçimini yaparken başka liseleri tercih edebilir. O temeli aldıktan sonra bir sıkıntı olmaz inşallah. Tabi ki niceliğin yanında niteliğinde artması gerekir. Bizim de tüm çaba ve gayretimiz niteliği, kaliteyi arttırma yönündedir." dedi.

"Velilerimizin çocuklarını imam hatiplere vermelerini tavsiye ediyorum"

Aykanat, "İlkokuldan ortaokula geçerken ortaokuldan liseye geçerken bir dönem katsayı problemi vardı. Velilerimiz çocuklarını belki haklı olarak bu okullara vermek istemiyorlardı. Çünkü onların bir gelecek beklentisi vardı. Ama şu an öyle bir problem yok çok şükür. Diğer liselerimizle, ortaokullarımızla eşit şartlarda bu çocuklarımız yarışıyor ve belki oradan daha fazla ve kaliteli eğitim veren İmam Hatip ortaokul ve liselerimiz var. Kesinlikle ilkokuldan ortaokula, ortaokuldan liseye geçerken bütün çocuklarının gönül rahatlığıyla imam hatip okullarına yazdırmalarını velilerimize tavsiye ediyorum. Tabii çocuklarımızın, dinimizin emrettiği şekilde, atalarımızdan gelen değerlerimizi muhafaza etmek, korumak ve yaşatmak bir ümmet bilinci oluşturma gibi kazanımlar diğer okullarda olmuyor demiyoruz ama bizim okullarda bu daha yoğun bir şekilde verildiği için şiddetle velilerimizin çocuklarını gönül rahatlığıyla imam hatiplere vermelerini tavsiye edebilirim." tavsiyelerinde bulundu.

"Bir ilmi mahrum bırakmakla ayağı sakat insan modeli yetişmiş olur"

Fenni ve dini ilimlerin bir arada olması gerektiğine vurgu yapan Aykanat şunları söyledi: "Bir kimsenin olgunlaşması ve kemale ermesi fenni ve dini eğitimlerin bir arada verilmesiyle olur. Sadece dini eğitim vererek fenni ilimleri vermezsek dünyanın gerçekleriyle paralel olmaz, öyle bir insan modeli yetiştirmekte doğru değil. Ama sadece fenni ilimler vererek dini eğitimlerden de mahrum bırakmakla bir ayağı sakat insan modeli yetişmiş olur. Dolayısıyla bu ikisinin bir araya gelmesiyle inşallah daha kaliteli bir insan yetişmiş olur diye düşünüyorum."

Günümüzde gençlerdeki yozlaşmaya dikkat çeken Aykanat, "İnternet bağımlılığı, televizyon dizileri öğrencilerimiz üzerinde olumsuz etkiler bırakıyor. Bunlar bizim gençliğimizi maalesef biraz kendi öz değerlerinden uzaklaştırmış gibi görünüyor. Bu bütün okulların genel bir problemidir ki hayatı; dizilerden, internetten öğrenen bir gençlik var ve bundan çekip kurtarmak imam hatip ortaokulları sayısının artmasıyla mümkün olacağını düşünüyorum. İmam hatipler gerçekten bence çok önemli eğitim kurumlarıdır." şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler