İngiltere İhvan'ın faaliyetlerini kısıtlıyor

İngiltere İhvan'ın faaliyetlerini kısıtlıyor

İngiliz hükümeti, İhvan'ın İngiltere'deki faaliyetlerini kısıtlayıcı adımlar atmaya hazırlanıyor

İngiltere, Müslüman Kardeşler teşkilatının Londra ve İngiltere'nin genelindeki faaliyetlerini durdurma ve kısıtlamaya yönelik adımlar atmaya hazırlanıyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron'un talimatıyla geçtiğimiz ay, İhvan'la ilgili bir bir rapor hazırlatılmıştı. Raporda İhvan ve bağlantılı kuruluşların, aşırı gruplara finansal destek sağladığına yönelik iddiaların yer aldığı öne sürülüyor. İngiliz hükümeti raporu, 'hassas' olduğu gerekçesiyle yayınlatmadı. Ancak içeriği dünya tarafından bilinmeyen raporun ardından İhvan'ın İngiltere'deki faaliyetlerine kısıtlama getirme kararı aldı.

Cameron, raporu hazırlaması için İngiltere'nin Suudi Arabistan Büyükelçisi olan Sir John Jenins'e talimat vermişti. Jenkins'in bulunduğu Suudi Arabistan dahil olmak üzere, Katar haricindeki tüm Körfez ülkelerinin İhvan'a karşı olduğu biliniyor. Bu ülkeler, Katar'a İhvan faaliyetlerine izin verdiği gerekçesiyle baskı uyguluyordu. Bu baskı sonuç verdi ve Katar hükümeti, bazı İhvan yöneticilerinin ülkeden ayrılmaları yönünde talepte bulundu. 

Katar yönetiminin bu talebi üzerine ülkede bulunan İhvan yöneticilerinden Amr Derrag, Katar devletini zor durumda bırakmamak için ülkeden ayrılacaklarını açıkladı.

Mısır'da darbe ile görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvan yöneticilerinin birçoğu hapse atıldı. Mısır'da İhvan'ın faaliyetlerinin neredeyse tamamı yasaklandı. Mısır'da darbe ile iktidara gelen yönetim, uluslararası lobi faaliyetleri yürüterek İhvan'ın yurt dışındaki çalışmalarını da durdurmak için girişimlerde bulunuyor.

İhvan'ın şu an Katar, Londra ve İstanbul'da faaliyetleri bulunuyor. Mısır'ın ve Körfez ülkelerinin baskısı sonucu Katar'daki İhvan yöneticileri ülke dışına çıkmaya başladı. Diğer taraftan, Londra'daki faaliyetleri de İngiliz hükümeti aracılığıyla kısıtlanmaya başlayacak.

İngiliz hükümetinin kararıyla ilgili The Telegraph'a konuşan bir üst düzey İngiliz diplomat, "Biz Müslüman Kardeşlere yasak getirmiyoruz. Yapılabilecek birçok şey var ancak bunların arasında yasaklama yok" ifadelerini kullandı.

İngiliz hükümetinin, İhvan'ın yardım ve bağış kuruluşlarıyla ilgili araşmtırmalar yapacağı ve bu kuruluşlari yeni bir düzenlemeye tabi tutabileceği kaydediliyor. 

The Telegraph'a konuşan Mısır'ın Londra Büyükelçisi Eşref Elkuli, İhvan'ın Mısır'daki faaliyetlerinin büyük oranda durdurulduğunu ve yöneticilerinin hapse atıldığını söyledi. Elkuli, İhvan'ın bundan sonra faaliyetlerinin merkezi olarak Londra'yı kullanmayı düşünüdüğünü söyledi. Elkuli, İhvan'ın Londra'da yapacağı faaliyetlerin suç teşkil edeceğini ileri sürdü. 

Mısır Büyükelçisi suç faaliyeti olarak nitelendirdiği şeylerinse, İhvan'ın Londra'da açmayı planladığı ileri sürülen televizyon kanalı ve gazete olduğunu söyledi. Elkuli, bu yayın organlarının Mısır'daki mevcut yönetimi hedef alacağını savundu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.